Deze regio kent veel mooie natuurgebieden, waaronder Grenspark Kalmthoutse Heide dat zo’n 60 km2 telt. Door extremer weer (langdurige droogte en hitte) worden natuurgebieden steeds kwetsbaarder voor brand. Met name in het voorjaar en de zomer kan een dergelijke brand al snel uit de hand lopen. Het is zaak om goed voorbereid te zijn op branden in natuur- en recreatiegebieden. In het Grenspark werden daarom onlangs 3 boorputten geslagen, waarmee de bluswatervoorziening in het betreffende gebied een positieve impuls krijgt.

In de ‘Gebiedscommissie natuurbrandbeheersing’ zitten diverse Belgische en Nederlandse partijen, waaronder de brandweer, gemeenten, veiligheidsregio’s, terreineigenaren, Evides, de Provincie, defensie en Recron. Zij werken samen aan het optimaliseren van natuurbrandpreventie. Eerder werd er bijvoorbeeld al bewegwijzering aangebracht op de brandpaden en nu zijn er op basis van een risico-inventarisatie natuurbranden drie locaties aangewezen op het Nederlandse deel van het Grenspark waar bluswatervoorzieningen zijn geboord door defensie.

Burgemeester Adriaansen: “Het bestrijden van natuurbranden heeft een zeer hoge prioriteit. Vooruitlopend op het droge seizoen dat eraan komt zijn nu deze putten geslagen. Eén van de volgende stappen is om samen met onder andere de terreineigenaren te kijken of de huidige brandpaden aanpassingen behoeven.”

Natuurbrand voorkomen

Wist je dat 70% van de natuurbranden wordt veroorzaakt door menselijk gedrag? Een klein vuurtje kan in (droge) natuur al snel uitgroeien tot een grote brand waarbij veel natuur en dieren verloren kunnen gaan, maar daarnaast kan dat ook tot grote economische impact leiden. Voor bezoekers is het grootste gevaar dat zij ingesloten raken door het vuur en niet meer weg kunnen komen. Laat daarom geen afval achter in natuurgebieden, rook er niet en parkeer je auto op de aangewezen parkeerplekken.

Wat doen bij een natuurbrand

Bel 112 en vertel waar je bent. Loop haaks op de brand en ga zo snel en ver weg mogelijk van de brand vandaan (liefst in de richting van de openbare weg of bebouwde kom). Blijf uit de rook en ga zelf niet blussen. Help als het kan ook andere mensen op een veilige plek te komen.