Onlangs stemde het college van burgemeester en wethouders in met het ‘Beleids- en beheerplan openbare verlichting 2024-2027’. Dit document wordt ter vaststelling aan de gemeenteraad voorgelegd. De komende jaren gebruiken we om nog verder over te gaan op zogenaamde ‘slimme’ verlichting, waardoor we op een zo efficiënt mogelijke en energiezuinige manier de openbare ruimte kunnen verlichten.

Slimme verlichting

‘Slimme’ verlichting is LED-verlichting die op elk gewenst moment en op elke locatie aangepast kan worden naar de omstandigheden. Zo kan de verlichting bijvoorbeeld aan de hand van real-time weergegevens tijdelijk verhoogd worden op een fietspad wanneer het slecht weer is. In Woensdrecht worden de ontwikkelingen hiervan op de voet gevolgd, doordat we hier een zogenaamde ‘proeftuin’ hebben. Diverse gemeenten in het land maken inmiddels gebruik van techniek die in Woensdrecht getest is.

Terugblik

Wethouder Jeffrey van Agtmaal: “De afgelopen jaren hebben we een flinke inhaalslag gemaakt voor wat betreft het vervangen van masten en armaturen. Dankzij deze investering zijn we nu op het gewenste kwaliteitsniveau en telt onze gemeente ruim 3.000 slimme, duurzame lichtpunten. Dit is zo’n 57% van het totale areaal.”

Komende periode

De komende jaren gebruiken we om nog verder over te gaan op slimme verlichting. Mede door de klimaat- en energiecrisis willen we versneld overgaan op duurzamere mogelijkheden. Een optie die onderzocht zal worden is om het licht in de nachtelijke uren te dimmen. Uiteraard houden we daarbij aandacht voor veiligheid. Mocht dit een mogelijkheid zijn die bevalt, dan kunnen we dat in de volgende beleidsperiode toepassen. Wethouder Jeffrey van Agtmaal: “Het mooie van slimme verlichting is dat we het lichtniveau constant naar behoefte kunnen aanpassen. Hiermee kan veel energie bespaard worden, waarmee we duurzaam en kostenbesparend verlichting van de openbare ruimte kunnen aanbieden.”