Beste mensen,

Wat fijn dat er op de tweede dag van het nieuwe jaar al zovelen hier zijn om elkaar een gelukkig nieuwjaar te wensen. En dat wil ik vanaf deze plaats ook doen namens het college en de gemeenteraad: Iedereen heel veel geluk, gezondheid en voorspoed toegewenst in 2024!

Een nieuw jaar, een nieuw begin. Maar het betekent ook dat er weer een jaar achter ons ligt. Laten we daar samen nog eens op terugblikken.

2023 was het eerste volle jaar zonder allerlei belemmerende coronamaatregelen. En dat was maar goed ook. Werd in 2022 nog een wereldbeker veldrijden verreden zonder publiek. In 2023 konden we gelukkig weer massaal aan de lijn staan tijdens het wereldkampioenschap. Woensdrecht was gedurende die dagen het centrum van het internationale veldrijden. Prachtige beelden van een zonovergoten Brabantse Wal zijn de wereld over gegaan. En we hadden met onze ‘eigen’ Mathieu van der Poel natuurlijk een fantastische winnaar. Dankzij een goede samenwerking tussen het organiserend comité, de gemeente Woensdrecht en de vele vrijwilligers is er een evenement van wereldklasse weggezet. Mooier dan dit kon het toch echt niet worden.
Sinds vorig jaar hebben we in onze gemeente ook een nieuw wielercriterium, de Fokker Slag om Woensdrecht. Een wielerwedstrijd met een verwijzing naar het verleden en gesponsord door een van de belangrijkste spelers op het gebied van civiel vliegtuigonderhoud.

Het zijn mooie momenten om met veel plezier op terug te kijken. Maar we zien ook wat er allemaal gebeurt in de wereld om ons heen: oorlogen en aardbevingen die gepaard gaan met veel menselijk leed. Vanuit Woensdrecht was er steun, zoals bij de aardbeving in Turkije. Praktische hulp, in de vorm van hulpgoederen, werd vanuit deze regio geleverd. Volgeladen vliegtuigen stegen ook vanaf Woensdrecht op om de getroffenen daar te voorzien van eerste levensbehoeften.

De oorlog in Oekraïne houdt aan. In november hebben we voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen in de Volksabdij nog eens 11 kamers gerealiseerd. Ook vanuit andere landen zien we aanhoudende conflicten of ontstonden nieuwe brandhaarden, waardoor de asielstroom in Nederland onverminderd hoog bleef. In Putte bieden we tot mei 2025 opvang. Dat bekrachtigden we vorig jaar door met het COA een bestuursovereenkomst te tekenen. We zien ook mooie verbindingen met onze samenleving, bijvoorbeeld dankzij vrijwilligers die Nederlandse taallessen verzorgen of vluchtelingen die bij lokale clubs sporten.

Het weer was afgelopen jaar ook een dankbaar onderwerp van gesprek. 2023 was het jaar van het sneuvelen van het een na de ander weerrecord. In het voorjaar was er meer dan 30 dagen lang geen neerslag gevallen. En toch ging 2023 vervolgens als het natste en warmte jaar ooit gemeten in de boeken. Een ding is zeker, ons klimaat verandert. Ook voor de Brabantse Wal is dit een uitdaging. We nemen maatregelen in de openbare ruimte om wateroverlast te voorkomen, maar willen tegelijkertijd het schone water in dit gebied vasthouden om verdroging tegen te gaan. Samen met heel veel partners zetten we ons in voor de toekomst van ons buitengebied. Dat doen we vanuit de Gebieds Gerichte Aanpak Brabantse Wal. We buigen samen over vraagstukken als verdroging, stikstof en natuurherstel. Hierbij mogen we de noodzakelijke ruimte voor economie en woningbouw niet uit het oog verliezen. Want Woensdrecht kan en mag niet op slot worden gezet. Het is hoe dan ook in deze tijd al een ‘hell of a job’ om de noodzakelijke nieuwe woningen te kunnen bouwen. Stikstof, schaarste op het elektriciteitsnet en wachttijden bij de Raad van State maken het er allemaal niet gemakkelijker op. En toch lukt het ons om met vereende krachten mooie en noodzakelijke projecten van de grond te krijgen. Denk aan het nieuwe verpleeghuis ‘Hoogerwaard’ in Hoogerheide, het integraal kindcentrum ‘Fortuna’ in Woensdrecht en woningbouwprojecten zoals de Molenakkers in Woensdrecht, de Pastoor van Roesselstraat en de Walhoeve in Hoogerheide. 

Ook op het gebied van werkgelegenheid gaat het zeker niet verkeerd in onze gemeente. Natuurlijk is het vertrek van Fokker Elmo uit onze gemeente uiterst zuur voor de mensen die hierdoor hun baan verloren of nu dagelijks op en neer naar Papendrecht moeten rijden.
Maar wanneer we over een bredere lijn kijken, dan kunnen we gelukkig concluderen dat het hier toch heel goed gaat in de sector vliegtuigonderhoud. Zo heeft Fokker services, de andere tak van Fokker, een enorme hangar gebouwd voor het repareren en modificeren van grote intercontinentale vliegtuigen. En dat is nog maar één van de vele ontwikkelingen die bij defensie en vliegbasis op stapel staan. Want ook op de vliegbasis zullen de komende jaren vele honderden miljoenen geïnvesteerd worden voor het vernieuwen en verduurzamen van de defensiegebouwen.

Mooi is de toenemende samenwerking tussen vliegbasis Woensdrecht en de bedrijven en opleidingen bij Aviolanda. Gezien de arbeidsschaarste zullen we moeten blijven werken aan een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor ondernemers, werknemers en studenten. Aviolanda moet met het openbaar vervoer bereikbaar blijven en het is belangrijk dat studenten en medewerkers, die van ver buiten de regio naar Woensdrecht komen, kunnen overnachten.

2023 was ook het jaar dat we maar liefst drie keer onze stem mochten uitbrengen: voor de Provinciale Staten, het Waterschap en de Tweede Kamer. De opkomst van deze laatste verkiezingen was landelijk 77% en Woensdrecht zat daar maar net iets onder. Een hoge opkomst, die de betrokkenheid van onze inwoners hierbij aangeeft. De verkiezingsuitslagen waren duidelijk. We zien dat veel mensen vervreemd zijn van de gevestigde politieke stroom. Ook wij als Woensdrecht moeten én kunnen hier iets mee. Als gemeente staan we immers het dichtst bij onze inwoners. Benaderbaar en toegankelijk. Juist op lokaal niveau kunnen we het verschil maken. Wij zijn een overheidsorgaan met een gezicht. De mensen van onze buitendienst zijn dagelijks in de openbare ruimte aan de slag om ervoor te zorgen dat de gemeente goed onderhouden is. Onze ambtenaren in het gemeentehuis helpen u zo goed mogelijk. Onze buitengewoon opsporingsambtenaren doen echt super hun best om de verbinding te zoeken met de samenleving. En dat verdient echt meer respect dan de manier waarop de laatste tijd in de nationale media over hen wordt gesproken. De raads- en collegeleden bezoeken met regelmaat een bedrijf of vereniging en hanteren bij de besluiten die ze nemen het uitgangspunt dat onze inwoners voorop staan. 

Maar Woensdrecht zou Woensdrecht niet zijn zonder al die vrijwilligers die belangeloos de handen uit de mouwen steken om ervoor te zorgen dat er evenementen georganiseerd worden, dat mensen samen kunnen sporten of samen muziek kunnen maken. Ook worden er vele sociale activiteiten georganiseerd om mensen uit hun isolement te halen én er zijn heel veel mantelzorgers, soms al op een jonge leeftijd. Mijn diepe respect voor al deze mensen.


Dames en heren, u ziet dat wanneer we zo terugblikken op het afgelopen jaar, ik ook gelijk bruggetjes maak naar de toekomst. Natuurlijk weten we niet precies wat dit nieuwe jaar voor ons in petto heeft. Ik kan de toekomst niet voorspellen, maar ik weet wel waar we naar streven.


2024 is het jaar waarin we gaan werken met de nieuwe omgevingswet. Deze wet is gisteren toch echt ingegaan, na vele malen van uitstel. We kijken nu nog meer samen met initiatiefnemers hoe hun plannen passen bij de gewenste ontwikkeling van onze gemeente en dat in een goede dialoog met alle betrokkenen.

Ons cultureel erfgoed, het dna van onze gemeente, krijgt de aandacht die het verdient. We gaan aan de slag met de onlangs door de gemeenteraad vastgestelde visie op kerken. Voor alle katholieke kerken in onze gemeente wordt gezocht naar, bij het gebouw en dorp passende, herbestemmingen.

In oktober dit jaar staan we ook stil bij het feit dat we 80 jaar geleden bevrijd zijn. De voorbereidingen zijn inmiddels volop gestart. Dit doen we voor een groot deel lokaal, maar ook op Brabantse Wal niveau, samen met Bergen op Zoom en Steenbergen. Op de website van Bevrijding Stichting Brabantse Wal zullen in de loop van het jaar alle activiteiten kenbaar gemaakt worden. Het zou mooi zijn als in dit bijzondere jaar ook het bezoekerscentrum bij de oorlogsbegraafplaatsen in Bergen op Zoom van de grond komt.
Heemkundekring het Zuidkwartier is overigens nog op zoek naar beeldmateriaal van de oorlog en de bevrijding, om hun archief zo compleet mogelijk te maken en om ervoor te zorgen dat dit niet verloren gaat. Ik roep u dan ook van harte op om contact met hen op te nemen wanneer u hierover beschikt.

Tot slot wil ik nog vermelden dat we dit jaar onze gemeentelijke toekomstvisie tegen het licht houden. Want onze dorpen moeten ook in de toekomst vitaal zijn, waar jong en oud graag wil en kan wonen. We houden oog voor de veranderingen in de samenleving en zorgen dat mensen in Woensdrecht aangehaakt blijven. Dat er aandacht bestaat voor inclusie, dat iedereen mee kan doen. Een gemeente die er is voor iedereen en waar geen ruimte is voor polarisatie. We maken samen Woensdrecht.
Dit jaar gaan we met u het gesprek aan over onze toekomst. Doe en denk mee, zodat we aan het begin van volgend jaar, het magische 2025, een visie hebben voor de komende 25 jaar. Samen gaan we ervoor zorgen dat Woensdrecht toekomstbestendig is en dat de volgende generaties hier ook graag willen wonen, werken en verblijven.

Ik wens u namens het gemeentebestuur een mooi 2024 toe!

Burgemeester Steven Adriaansen

Hoogerheide, 2 januari 2024