De gemeente moet ervoor zorgen dat kunststof en plastic afval wordt gescheiden van het andere afval. U kunt uw afval in afvalbakken voor plastic en kunststof stoppen. Deze staan vaak bij de glas- en oud papierbak op de containerparkjes van SAVER.

Wat is het?

Als u plastic, blik en drinkpakken apart inlevert, kan de gemeente dit goed recyclen om weer nieuwe dingen van te maken.

Op Milieucentraal.nl(externe link) staat welk afval er onder plastic, blik en drinkpakken valt.

Er zit tegenwoordig statiegeld op kleine plastic flesjes en blikjes van (fris)drank. Deze verpakkingen zijn te herkennen aan het nieuwe statiegeldlogo. U kunt deze verpakkingen inleveren bij (grotere) supermarkten.

Wat moet ik doen?

  • Zorg dat alle verpakkingen leeg zijn
  • Verwijder papier, karton of aluminiumfolie
  • Lever uw afval op een van de volgende manieren in:
    • In de speciale inzamelcontainer bij u in de buurt
    • In de speciaal hiervoor bedoelde afvalzakken van de gemeente

Als u twijfelt in welke bak uw afval hoort, checkt u de afvalscheidingswijzer(externe link) van Milieu Centraal.

Extra informatie

Wegwerpplastic dat bedoeld is voor eenmalig gebruik, is sinds 3 juli 2021 verboden. Denk aan plastic rietjes, bestek, borden, wattenstaafjes enzovoorts. Deze producten mogen niet meer op de markt gebracht worden. Vanaf 1 juli 2023 moet u ook extra betalen als u plastic wegwerpservies gebruikt van een onderneming. Denk bijvoorbeeld aan een koffiebeker of een verpakking van een broodje. De onderneming bepaald zelf hoe veel zij hiervoor vragen. Als u een herbruikbaar alternatief gebruikt, betaalt u niet extra.