Lachgas: niet om te lachen

Dit item is verlopen op 29-07-2019.
Gegevens bekendmaking
Publicatiedatum: 29-05-2019
Soort bekendmaking: mededelingen
Afbeelding: lachgas patroon

Novadic-Kentron waarschuwt voor de effecten van lachgas. Lachgas wordt in toenemende mate gebruikt om in een roes te komen. Het wordt gezien als een relatief onschuldig middel maar het kan de gezondheid ernstig schaden. Landelijk neemt het gebruik onder jongeren toe, soms zelfs al onder 12-jarigen. Ook in Woensdrecht zijn er signalen dat er lachgas wordt gebruikt. De gemeenteraad vindt het daarom belangrijk dat er de komende periode extra aandacht komt over de risico’s van lachgas.

Lachgas geeft een korte roes maar de effecten kunnen lang aanhouden en schadelijk zijn voor de gezondheid. Klachten die kunnen optreden door het gebruik van lachgas ontstaan voornamelijk door zuurstoftekort. Gebruikers kunnen last krijgen van hoofdpijn, duizelig- en misselijkheid. Daarnaast kunnen ze verward zijn en flauwvallen. De effecten kunnen ernstig zijn: bij verkoudheid kan er blijvende gehoorschade optreden en bij langdurig of verkeerd gebruik wordt gewaarschuwd voor bevriezingsverschijnselen, hersenbeschadiging of onvruchtbaarheid.

Voorlichting

In Woensdrecht is er aandacht voor voorlichting over lachgas in de jongereninlopen en op plaatsen waar patronen worden gevonden. De jongerenwerker van de BWI werkt hierin samen met een veldwerker van Novadic-Kentron. Ook scholen en verenigingen worden gevraagd om alert te zijn. Wilt u thuis het gesprek aangaan over lachgas? Tips hiervoor en meer informatie vindt u op de website van Novadic-Kentron.

Pagina opties