Ruzie is niet leuk. Doe er iets aan!

Dit item is verlopen op 23-12-2019.
Gegevens bekendmaking
Publicatiedatum: 23-10-2019
Soort bekendmaking: mededelingen

Steeds terugkerende ruzies in het gezin kunnen de sfeer in huis stevig verpesten. De kinderen hoeven elkaar nog maar te zien of de vlam slaat in de pan. “Als je weet hoe het komt dat kinderen ruziën, dan kun je eraan werken om het te voorkomen”, zegt Marit Stroop, preventiemedewerker van Centrum Jeugd en Gezin in Woensdrecht. In vier workshops leer je precies hoe je dat aanpakt.

Plagen, schelden, kibbelen. Iedereen maakt weleens ruzie. Onenigheid op z’n tijd hoort erbij. Maar het wordt wat anders als de kinderen elkaar constant in de haren vliegen. De ruzies kunnen snel erger worden, de kinderen kunnen elkaar pijn doen en er kan zelfs agressie gebruikt worden. Marit Stroop: “Het is belangrijk dat ouders in zo’n geval snel ingrijpen, want kinderen moeten leren hoe ze met elkaar om moeten gaan. Daar hebben ze hulp bij nodig van hun ouders”.

Kruitvat

Ruzies komen niet alleen voor bij hele kleine kinderen. Ook als kinderen groter worden, kan het regelmatig misgaan. Ze pesten of kleineren jongere broertjes of zusjes of proberen aandacht te krijgen van jou, als ouder. Marit: “Omgaan met opgroeiende kinderen is een vak apart. Het is belangrijk om resoluut en duidelijk te zijn, maar timing en toon zijn minstens zo belangrijk. Je kunt ruzies onbedoeld aanwakkeren door steeds tussenbeide te komen en het probleem op te lossen. Kinderen leren dan niet om zelf de ruzie op te lossen. Bovendien krijgen kinderen op die manier extra aandacht. Als bijvoorbeeld het jongste kind van jou steeds zijn zin krijgt, kan de ruzie zelfs een beloning zijn. Het wordt dan aantrekkelijk om ruzie te hebben. Die ‘oneerlijke’ behandeling kan voor het andere kind weer aanleiding zijn voor een nieuwe ruzie.”

Goed voorbeeld

Zelf het goede voorbeeld geven is natuurlijk het allerbelangrijkste. Kinderen leren immers het meeste van hun ouders. Luister naar elkaar en zoek samen met je kinderen en of je partner naar een oplossing. Marit: “Als je een gesprek met je kind wil voeren over zijn of haar gedrag, doe dat dan vooral niet tijdens of net na een ruzie. Veel beter is het om een moment uit te zoeken dat je kind relaxt is, bijvoorbeeld als jullie samen in de auto rijden.”

Workshops voor ervaringsdeskundigen

CJG Woensdrecht organiseert op de 13 en 20 november en 11 en 18 december een serie van vier workshops over omgaan met ruzies. Die workshops zijn bedoeld voor ouders van kinderen die op de basisschool zitten. In de workshops bespreken ouders waarom kinderen ruzie maken en wat kinderen moeten kunnen om samen te spelen en om met elkaar om te gaan. “Naast veel tips en voorbeelden leggen we uit hoe ruzie werkt en hoe je het aan kunt pakken”, zegt Marit. “Vaak komen ouders er op zo’n workshop achter dat ze niet de enige zijn die met ruziënde kinderen moeten dealen.”

De workshops zijn ook gewoon heel gezellig en scheppen een band, want je blijkt allemaal ervaringsdeskundige.

De eerste drie workshops gaan over hoe je als ouders om kunt gaan met ruzie in je gezin. Het onderwerp van de vierde workshop is nog vrij. Mogelijke onderwerpen kunnen zijn gamen, overmatig social media gebruik, autisme/ADHD of overprikkeling.

De workshops worden gegeven op woensdagavond 13 en 20 november en 11 en 18 december bij het CJG Woensdrecht aan de Kromstraat 4 in Woensdrecht. De workshops beginnen om 19.30 uur en duren tot 21.30 uur (inloop vanaf 19.15 uur). De workshops zijn gratis, maar meld je wel even aan vóór 11 november. Wil je je aanmelden of meer informatie opvragen, stuur dan een mailtje naar m.stroop@woensdrecht.nl onder vermelding van workshop omgaan met ruzie.
Neem ook eens een kijkje op onze website www.cjgwoensdrecht.nl voor andere workshops en opvoedtips.

Pagina opties