Workshop over omgaan met emoties van tieners

Dit item is verlopen op 21-06-2019.
Gegevens bekendmaking
Publicatiedatum: 01-05-2019
Soort bekendmaking: mededelingen

WAT ZEGT JE PUBER ALS HIJ ZEGT DAT IE JE HAAT?

Ken je dat? Dat je liever op je werk zit dan thuis met die puber van je te moeten omgaan. Het is best een aardige jongen of meisje, maar van het ene op het andere moment kan het helemaal mis zijn. Zomaar, om niets. Dat is toch niet normaal? Hoe die stemmingswisselingen komen, wat je eraan kunt doen en wat je vooral niet moet doen, leer je op de workshop ‘Omgaan met de emoties van Tieners’ van het CJG Woensdrecht. Drie workshopavonden in juni speciaal voor ouders van puberende pubers.

Veel gamen en drinken. Heel overdreven doen. Heel blij, maar ook zomaar uit het veld geslagen. Bij veel tieners zijn dit bekende verschijnselen. Zeker voor de mensen direct om hen heen – en dan vooral ouders – is het niet altijd prettig om met deze pubers samen te leven. Pubergedrag kan zonder aanleiding en als een blad aan de boom omslaan. Hoe ga je daar mee om?

“Pubers leven in een hogedrukpan”, zegt Marit Stroop van het Centrum voor Jeugd en Gezin in Woensdrecht. “Alles wat leuk is, is extreem leuk. Alles wat niet leuk is – verdriet, woede, teleurstelling – wordt ook enorm uitvergroot. Iemand zei laatst: ‘Het lijkt wel of hun hersenen tijdelijk buiten gebruik zijn, vanwege een verbouwing’. En eigenlijk klopt dat beeld wel. Ze maken van alles mee in hun lijf en weten daar vaak geen weg mee.”

Workshops voor Ervaringsdeskundigen

Veel ouders proberen hun kind te veranderen. En dat doen ze vooral ‘in het heetst van de strijd’. Dat werkt niet zo goed. Marit: “Het helpt al heel veel als je signalen van je kind herkent, als je het gedrag van je kinderen observeert en kan duiden. Dan kun je je eigen gedrag daarop afstemmen. En dat is lastig, want je hebt zelf natuurlijk ook emoties. Bovendien ben jij – onder andere – ‘de ouder’ geworden om in je gezin de grenzen te stellen.”

CJG Woensdrecht organiseert in juni een serie van drie workshops over omgaan met de emoties van je tiener. Die workshops zijn bedoeld voor ouders van pubers. “Naast veel tips en voorbeelden leggen we ook uit hoe dat tienerbrein werkt”, zegt Marit. “Vaak komen ouders er op zo’n workshop achter dat ze niet de enige zijn die met een lastige puber moeten dealen.”

De workshops zijn ook gewoon heel gezellig en scheppen een band want je blijkt allemaal ervaringsdeskundige.

Aanmelden

De workshops zijn op donderdagavond 6, 13 en 20 juni 2019 bij het CJG in de Kromstraat in Hoogerheide. De workshops beginnen om 19:30 uur en duren tot 21:30 uur. Vanaf 19:15 is er inloop. Deelnemen is gratis, maar wel graag aanmelden. Aanmelden kan voor 3 juni op www.cjgwoensdrecht.nl.

Pagina opties