Coronavirus (COVID-19)

Algemene informatie, adviezen en/of updates over het coronavirus staan op de website van de veiligheidsregio of de Rijksoverheid.
Daarnaast volgt de gemeente de adviezen van het RIVM: website RIVM.
Information in English.Steffie legt hier alles uit over het coronavirus. Ik vertel je wat je wel en wat je niet moet doen. Zo kan jij ervoor zorgen dat jij en anderen niet ziek worden.Afbeelding: Blijf thuis bij klachten en laat je testen. Klik op de afbeelding om naar de informatiepagina over testen te gaan.

Corona dashboard voor Nederland

Tijdlijn nieuwsberichten Info voor ondernemers/zzp'ers Dienstverlening gemeente

Dienstverlening gemeente

Poster die in het gemeentehuis hangt met de maatregelen tegen verspreiding van het coronavirusDe dienstverlening van de gemeente aan de balies gebeurt alleen nog op afspraak van 8.30-12.30 uur. U belt hiervoor met onze servicelijn via nummer 140164.

Wij verzoeken u vriendelijk alleen met de personen naar het gemeentehuis te komen, waarvoor de afspraak is gemaakt. Wij verzoeken u in het openbare gedeelte van het gemeentehuis een mondkapje te dragen. Dit alles voor uw en onze veiligheid.

Ook bij het Wmo-loket kunt u alleen nog op afspraak terecht.

Heeft u gezondheidsklachten als verkoudheid, hoesten of koorts komt u dan niet naar het gemeentehuis en maak een afspraak op een later tijdstip.

De gemeente blijft telefonisch bereikbaar voor vragen en ook onze digitale dienstverlening via de website gaat door.
Heeft u een document voor de Belgische kinderbijslag nodig, lees dan dit bericht.

Hulp vanuit WMO en Jeugd

De gemeente Woensdrecht hanteert de volgende aanpak:

 • Tot nader order handelen wij meldingen zoveel mogelijk telefonisch af waar dit mogelijk is.
 • Er worden alleen noodzakelijke huisbezoeken afgelegd. 
 • Tijdens huisbezoeken worden de richtlijnen van het RIVM in acht genomen.
 • Als u gezondheidsklachten heeft als verkoudheid, hoesten of koorts wordt het huisbezoek verzet naar een later tijdstip. 

Informatie voor ondernemers en zzp'ers

We hebben een pagina speciaal voor ondernemers en zzp'ers met verwijzingen naar mogelijkheden voor financiering en ondersteuning ingericht.

(Dagelijkse) updates over het coronavirus

Hieronder ziet u de tijdlijn met de berichten over het coronavirus en onze gemeente:

 • Update 16 oktober: Burgemeester Adriaansen schrijft brief aan de inwoners van Woensdrecht

  Burgemeester Steven Adriaansen richt zich met een brief tot alle inwoners van de gemeente Woensdrecht.

  Lees de tekst hieronder.

  Lees verder
 • Update 15 oktober: Nieuwe noodverordening met de maatregelen van de gedeeltelijke lockdown

  De voorzitter van de veiligheidsregio Midden- en West-Brabant heeft een nieuwe noodverordening vastgesteld. Hierin zijn de verscherpte maatregelen (gedeeltelijke lockdown) tegen verdere verspreiding van het coronavirus van dinsdagavond 13 oktober verwerkt.

  Inmiddels is er ook versie van de noodverordening in minder juridische taal beschikbaar plus een lijst met vragen en antwoorden bij de noodverordening. Beide zijn te downloaden op deze website.

  Lees verder
 • Update 13 oktober: Kabinet kondigt gedeeltelijke lockdown aan

  Het coronavirus heeft te veel ruimte gekregen om zich opnieuw te verspreiden. Het kabinet heeft vandaag besloten dat er strengere maatregelen nodig zijn die er voor moeten zorgen dat het aantal besmettingen daalt. De maatregelen gaan in op woensdag 14 oktober 2020 om 22.00 uur voor een periode van vier weken.

  Bekijk de maatregelen van de gedeeltelijke lockdown in het nieuwsbericht op de website van de Rijksoverheid.

  Lees verder
 • Update 10 oktober: Coronamelder app nu landelijk beschikbaar

  Vanaf vandaag is de app CoronaMelder in heel Nederland te gebruiken. CoronaMelder waarschuwt je nadat je in de buurt bent geweest van iemand met corona. Zo kun jij voorkomen dat je mensen in je omgeving besmet. De app is gratis te downloaden: voor iPhone in de Apple App Store en voor Android in Google Play.
  Meer info staat op www.coronamelder.nl

  Lees verder
 • Update 6 oktober: Beperkte mogelijkheid om naar het gemeentehuis te komen

  Vanwege het coronavirus werken wij al langere tijd alleen op afspraak. U kunt deze telefonisch maken via 140164 of op deze website. Tevens zijn er diverse zaken vanuit huis te regelen via: www.woensdrecht.nl/aanvragenenregelen.
  Onlangs zijn er helaas twee mensen binnen de gemeentelijke organisatie positief getest op het coronavirus. Wij passen onze openstelling aan. Dit betekent dat het gemeentehuis voorlopig dagelijks van 8.30-12.30 uur geopend is.

 • Update 2 oktober: Gemeente wijst horecaondernemers op mogelijkheden winterterras

  In een brief wijst de gemeente Woensdrecht horecaondernemers over de momenteel geldende coronamaatregelen. Bovendien staat er uitgelegd wat de mogelijkheden zijn om in de komende maanden een buitenterras in te richten en gasten te ontvangen.

 • Update 1 oktober: Draag een mondkapje bij uw bezoek aan het gemeentehuis en andere openbare binnenruimtes

  Afbeelding: poster Draag een mondkapje in publieke buitenruimtes. Bedek neus, mond en kin.

  Wij vragen bezoekers aan het gemeentehuis om vanaf vandaag een mondkapje te dragen in het openbare gedeelte.
  Verder adviseert het kabinet dringend om ook in andere publieke binnenruimtes een niet-medisch mondkapje te dragen. Denk aan winkels, musea en benzinestations. Ook met mondkapje op houd je 1,5 meter afstand.

  Meer informatie over dit dringende advies op de website van de Rijksoverheid.

 • Update 30 september: Nieuwe noodverordening met daarin verwerkt de aanscherpingen van 28 september

  De voorzitter van de veiligheidsregio Midden- en West-Brabant heeft een nieuwe noodverordening vastgesteld. Dit naar aanleiding van de verscherping van de maatregelen tegen verdere verspreiding van het coronavirus van maandagavond 28 september.

  Lees verder
 • Update 28 september: Kabinet scherpt landelijk de coronamaatregelen aan

  Logo Alleen samen krijgen corona onder controle

  Tijdens een landelijke persconferentie van minister-president Mark Rutte en minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Hugo de Jonge zijn nieuwe maatregelen afgekondigd om het aantal contactmomenten terug te dringen. Dit is nodig om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De landelijke maatregelen gelden vanaf dinsdag 29 september 18.00 uur en zijn in elk geval voor de komende drie weken van kracht.

  De maatregelen zijn erop gericht om de kans op grote drukte en het aantal sociale contactmomenten tussen mensen te beperken, zonder de samenleving en de economie op slot te doen.

  Lees het volledige bericht met een overzicht van de maatregelen op rijksoverheid.nl.

  Reisadvies België

  Vandaag 28 september is ook het reisadvies voor Nederlanders naar België op oranje ('alleen noodzakelijke reizen') gezet. Lees meer over de betekenis van dat reisadvies.

  Lees verder
 • Update 22 september: Zorgmedewerkers en leraren testen tijdelijk met voorrang op corona

  Zorgmedewerkers en leraren krijgen tijdelijk prioriteit bij de coronatesten. Het gaat om een tijdelijke maatregel omdat er te weinig testcapaciteit is. 

  Lees het volledige bericht op de website van de Rijksoverheid.

 • Update 18 september: Nieuwe noodverordening Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant

  Per 18 september 2020 gaat er een nieuwe noodverordening van de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant in.
  In de noodverordening zijn de aanwijzingen vanuit het Ministerie van Welzijn, Volksgezondheid en Sport van 1 en 11 september 2020 verwerkt.

  Deze aanwijzingen bepalen dat de genomen maatregelen verlengd worden en dat er niet gehandhaafd mag worden op het mondkapjesgebod in het leerlingen- en doelgroepenvervoer. Daarnaast is ook het besluit verwerkt dat het verbod op kermissen in de veiligheidsregio Midden- en West-Brabant per 1 oktober 2020 komt te vervallen.

  Lees verder
 • Update 15 september: Voorrang bij testen voor zorgmedewerkers en onderwijzend personeel

  Het zal u niet ontgaan zijn dat het erg druk is op de testlocaties van de GGD in West-Brabant. De testcapaciteit in de regio zit momenteel op het maximale wat mogelijk is. Als u een afspraak wilt maken voor een test vragen we u hiervoor gebruik te maken van het webportaal en met DigiD een test aan te vragen.
  Laat u alléén testen als u klachten hebt zoals koorts, verkoudheid, hoesten, benauwdheid of plotseling verlies van reuk of smaak.

  Zorgmedewerkers kunnen met voorrang ingepland worden voor een test. Dit kan door rechtstreeks met de GGD West-Brabant te bellen en niet via de landelijke lijn.
  Bekeken wordt hoe onderwijzend personeel van het primair en voortgezet onderwijs voorrang kan krijgen conform het beleid van minister De Jonge (Welzijn, Volksgezondheid en Sport).

  Lees verder
 • Update 1 september: Stand van zaken een half jaar na de corona-uitbraak in Nederland

  Premier Rutte en minister De Jonge brachten dinsdagavond 1 september in een persconferentie deze boodschap: De scholen zijn weer open, net als de horeca, sportclubs en musea. Het verschil tussen maart en nu is groot. Dit hebben we samen bereikt. Als we de basisregels blijven volgen, houden we het coronavirus onder controle. Wel blijven discotheken en nachtclubs de komende tijd gesloten.

  Lees verder
 • Update 31 augustus: Oproep Woensdrechtse voetbalverenigingen aan supporters

  In een gezamenlijke brief roepen de voorzitters van de vijf Woensdrechtse voetbalverenigingen op om de geldende richtlijnen omtrent Corona op te volgen. "We kijken allemaal uit naar een seizoen vol derby's en onderlinge strijd, maar gebruik te allen tijde je gezonde verstand en volg de regels die gelden!"

 • Update 26 augustus: Nieuwe noodverordening vanuit de Veiligheidsregio

  De Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant heeft op 25 augustus een nieuwe noodverordening vastgesteld. Nieuwe onderdelen zijn het verbod op kermissen dit najaar en introductieactiviteiten voor studenten die, onder voorwaarden, mogelijk zijn.

  Lees verder
 • Update 19 augustus: Nieuwe maatregelen

  In het kort zijn dit de nieuwe maatregelen:

  • Ontvang maximaal 6 personen in huis of in de tuin, exclusief kinderen tot en met 12 jaar en het eigen huishouden.
  • Blijf zo veel mogelijk thuis werken.
  • Thuisquarantaine wordt teruggebracht van 14 naar 10 dagen.

  Uitgebreide informatie op: https://bit.ly/3hbwzH

  Lees verder
 • Update 18 augustus: Extra oproep aan alle inwoners van grensgemeenten

  De burgemeesters van Woensdrecht en van de Belgische gemeenten Kapellen en Stabroek doen een oproep aan hun inwoners:

  Afbeelding van de extra oproep aan alle inwoners van grensgemeenten door de burgemeesters van Kapellen, Stabroek en Woensdrecht. De platte tekst staat onder de afbeelding

  De platte tekst is te lezen onder deze afbeelding.

  Lees verder
 • Update 17 augustus: Zelf een afspraak maken voor een coronatest met uw DigiD

  Afbeelding: poster voor het testen op corona. Afspraak maken kan online of telefonisch

  Een afspraak maken voor een coronatest kan nu ook online via rijksoverheid.nl/coronatest.
  Ook bellen met 0800-1202 blijft mogelijk.

  Digitaal de afspraak maken gaat zo:

  Ga naar coronatest.nl, log in met uw DigiD en maak zelf online een afspraak voor een test.

  Lees verder
 • Update 11 augustus: Situatie in de gemeente Woensdrecht

  In de gemeente Woensdrecht zien we dat het aantal coronabesmettingen nagenoeg stabiel blijft. Ten opzichte van vorige meting (7 augustus) zijn er twee mensen bijgekomen die positief getest zijn. Hoe vervelend dit ook is, we zien gelukkig ook in de cijfers dat de mensen weer beter worden, al maanden zijn er geen mensen meer aan overleden. Ook kennen we hier niet een snel stijgend besmettingspercentage zoals bijvoorbeeld in Bergen op Zoom of Antwerpen.

  Lees verder
 • Update 8 augustus: Nieuwe noodverordening en aanvullende aanwijzing

  Hierbij treft u de nieuwe COVID-19 noodverordening aan van de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant 10 augustus 2020. Tevens bijgevoegd een brief van minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) aan de voorzitters van de veiligheidsregio's over de aanvullende aanwijzing van 7 augustus 2020.

 • Update 6 augustus: Statement voorzitters Brabantse Veiligheidsregio’s

  De drie voorzitters van de Brabantse Veiligheidsregio’s schreven een statement naar aanleiding van de persconferentie van premier Rutte op 6 augustus. Ze zijn onder andere blij met de ruimte die het Kabinet geeft om op regionaal niveau aanvullende maatregelen te nemen. Lees het volledige statement: https://bit.ly/2W4hkH0

 • Update 7 augustus: Extra coronamaatregelen tijdens Woensdrecht Wielerzomer

  De wielercomités Hoogerheide en Huijbergen hebben het initiatief genomen om deze zomer de ‘Woensdrechtse Wielerzomer te organiseren’ met een wielerwedstrijd in ieder dorp. De gemeente Woensdrecht staat bekend om zijn wielerkoersen, maar natuurlijk hebben we wel met een bijzondere situatie te maken rondom het coronavirus. Verspreiding van het virus moet vermeden worden en daartoe zijn een aantal voorwaarden gesteld aan de organisatie van de Woensdrechtse Wielerzomer.

  Lees verder
 • Update 29 juli: Oranje reisadvies voor de provincie Antwerpen

  Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een oranje reisadvies afgegeven voor de provincie Antwerpen. In essentie betekent dit dat niet-essentiële reizen naar de provincie Antwerpen worden afgeraden. Dit geldt ook andersom vanuit de provincie Antwerpen naar Nederland. Er komen dit keer geen fysieke belemmeringen (zoals grenscontroles of –blokkades) bij de grensovergangen met België.

  Samengevat komen de maatregelen voor Nederland op het volgende neer:

  • Vanwege het stijgend aantal besmettingen met het coronavirus gaat het reisadvies voor de provincie Antwerpen per direct naar "oranje". Dit betekent dat alle niet-noodzakelijke reizen naar de provincie Antwerpen sterk worden ontraden. Reis dus alleen naar Antwerpen als dit strikt noodzakelijk is.
  • Kom je terug uit de provincie Antwerpen naar Nederland, dan word je dringend geadviseerd om 14 dagen in thuisquarantaine te gaan.
  • Boodschappen doen, tanken, winkelen, horecabezoek, dagjes uit en weekenden weg kunnen voorlopig niet.
  • Voor bepaalde groepen reizigers geldt een uitzondering. Voor bijvoorbeeld zorgprofessionals, grensmedewerkers en transportmedewerkers geldt dat als zij voor hun werk reizen, zij niet in thuisquarantaine hoeven, tenzij zij klachten hebben.
  • Je kunt wel door de provincie naar je bestemming reizen als deze buiten het ‘oranje’ gebied ligt, maar stop niet om te rusten of te tanken.

  Voor inwoners of reizigers vanuit de provincie Antwerpen geldt:

  • Reis alleen van de provincie Antwerpen naar Nederland als dit noodzakelijk is. Kom je uit de provincie Antwerpen naar Nederland, dan word je dringend geadviseerd om 14 dagen in thuisquarantaine te gaan.
  • Ga niet naar Nederland voor bijvoorbeeld boodschappen, winkelen, bezoek aan horeca of gezelligheidstripjes. De Belgische overheid zal dit ook sterk gaan afraden.
  • Heb je vanuit Antwerpen in Nederland een vakantie geboekt, dan geldt het dringende advies om niet te reizen als het niet noodzakelijk is (verzoek tot annulering).

  We willen iedereen op het hart drukken het reisadvies op te volgen. Het gezamenlijk optrekken tegen het coronavirus is ook nu nodig. Juist door samenwerking krijgen we het coronavirus onder controle.

  Lees verder
 • Update 28 juli: Striktere coronamaatregelen in Belgische provincie Antwerpen

  Wij brengen u graag op de hoogte van extra maatregelen die genomen zijn in de provincie Antwerpen (België) om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen.
  Deze maatregelen komen bovenop de algemene maatregelen die in België gelden die zijn te vinden op www.info-coronavirus.be
  Cijfers over het aantal besmettingen in België vindt u hier: www.coronaviruscovid19.be/coronavirus-cijfers of www.coronafacts.be

  Loco-burgemeester Hans de Waal laat weten dat er vooralsnog geen enkele reden is tot bezorgdheid in de gemeente Woensdrecht. Het aantal besmettingen in onze gemeente loopt niet op en we hebben nauw contact met onze directe Belgische buurgemeenten en de Veiligheidsregio Midden en West Brabant. Wanneer de Veiligheidsregio beslist dat er aanvullende maatregelen komen, dan zullen we dit uiteraard met u communiceren.

  Lees verder
 • Update 15 juli: Meest recente noodverordening van de veiligheidsregio Midden- en West-Brabant

  Op 15 juli 2020 heeft de veiligheidsregio Midden- en West-Brabant een nieuwe noodverordening afgekondigd.

  Lees verder
 • Update 1 juli: Nieuwe noodverordening van de Veiligheidsregio

  Met ingang van 1 juli is er een nieuwe noodverordening van kracht waarin de versoepelingen van de coronamaatregelen zijn verwoord.
  Er is ook een handige samenvatting van de belangrijkste maatregelen uit de noodverordening geschreven in gewone taal beschikbaar.

  Lees verder
 • Update 25 juni: Verdere versoepelingen per 1 juli, maar 1,5 meter afstand blijft de norm

  Op een persconferentie woensdagavond 24 juni kondigden premier Rutte en minister De Jonge verdere versoepelingen van de coronamaatregelen aan. Onder het motto 'Door afstand te houden, geven we ruimte aan elkaar’ gaat er nieuwe fase in met algemene regels voor binnen en buiten. De bekende basisregels blijven van kracht met testen bij klachten, handen wassen én de 1,5 meter afstand houden.

  Lees verder
 • Update 15 juni: Nieuwe noodverordening en grenzen weer open

  Op 12 juni heeft de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant een nieuwe noodverordening vastgesteld, die op 15 juni ingaat. De grootste wijziging is dat de gezamenlijke sanitairvoorzieningen weer open kunnen. Dit geldt overigens niet alleen voor de campings en jachthavens maar ook bij sportinstellingen zijn weer mogelijkheden.

  De grens met België is weer open. Let er wel op dat u zich op Belgisch grondgebied aan de daar geldende maatregelen dient te houden. Andersom dient iedereen, ongeacht de nationaliteit, zich op Nederlands grondgebied aan de hier geldende maatregelen te houden.

  Lees verder
 • Update 10 juni: Sanitaire voorzieningen op campings en vakantieparken open per 15 juni

  Vanaf 15 juni openen de voorzieningen op campings en vakantieparken. Lees meer hierover op de website van de Rijksoverheid.

 • Update 3 juni: Reizen in de zomervakantie

  In de persconferentie van 3 juni sprak minister-president Rutte over reizen en vakanties binnen Nederland, buiten Nederland en kwamen algemene reisadviezen aan bod. Vakantie vieren in het buitenland is mogelijk, maar ga wijs op reis.

  Lees verder
 • Update 1 juni: Tozo 2-regeling gaat in

  De Tijdelijke ondersteuning zelfstandig ondernemers (Tozo) krijgt vanaf 1 juni een vervolg in de regeling Tozo 2. Deze opvolger kent wel wat extra voorwaarden. Welke dat zijn leest u hieronder.

  Lees verder
 • Update 29 mei: Sportscholen en fitnessclubs mogelijk per 1 juli weer open

  Als de ontwikkelingen dat toelaten, volgen er per 1 juli nieuwe versoepelingen. Aan de al bestaande voornemens zijn door het kabinet enkele categorieën toegevoegd. Het gaat om sportscholen en fitnessclubs, sauna’s en wellness, sport- en verenigingskantines en casino’s en speelhallen. Eerder gold 1 september als beoogde openingsdatum.
  Uiteraard gelden daarbij basisregels en aanvullende maatregelen. Definitieve besluitvorming hierover volgt eind juni, waarbij ook naar de positie van overige binnensporten wordt gekeken.

  Ook is er door de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant een nieuwe noodverordening opgesteld die op 1 juni 2020 om 12.00 uur ingaat.

  Lees verder
 • Update 28 mei: Toespraak burgemeester bij aanvang van de raadsvergadering

  Burgemeester Adriaansen nam bij aanvang van de raadsvergadering van donderdagavond 28 mei het woord voor onderstaande toespraak.

  Lees verder
 • Update 27 mei: Vanaf 1 juni testen mogelijk voor iedereen met milde klachten

  Afbeelding: afnemen coronatest met een wattenstaafje in de neus

  Iedereen met milde klachten die mogelijk duiden op het coronavirus, kan via het landelijke nummer 0800 - 1202 een afspraak maken om zich te laten testen bij de GGD. In heel Nederland is het aantal testlocaties van de GGD’en uitgebreid tot ruim 80. Is er sprake van een besmetting met het coronavirus dan start de GGD een bron- en contactonderzoek.
  Lees het volledige nieuwsbericht op de website van de Rijksoverheid.

  Lees verder
 • Update 22 mei: Brief aan horecaondernemers over terrassen

  De gemeente heeft een brief gestuurd aan horecaondernemers waarin we aangeven mee te willen denken bij tijdelijke uitbreiding van een terras. Vanaf 1 juni aanstaande mogen restaurants, cafés en terrassen weer heropenen met inachtneming van de RIVM-maatregelen.

  Lees verder
 • Update 20 mei: Versoepeling van de maatregelen per 1 juni

  Vanaf 1 juni kunnen we in Nederland opnieuw enkele maatregelen versoepelen: ‘alleen’ wordt weer iets meer ‘samen’. De volgende aanpassingen gelden per 1 juni:

  Lees verder
 • Update 18 mei: Niet lekker in je vel?

  Het is begrijpelijk als u zich anders voelt door alle gebeurtenissen rondom het coronavirus. Als u alleen bent, maar ook als u samen met andere mensen woont kunt u daar last van hebben. Wat kunt u doen?

  Lees verder
 • Update 12 mei: Nieuwe noodverordening Veiligheidsregio

  Op 11 mei 2020 heeft de voorzitter van de veiligheidsregio Midden- en West-Brabant een nieuwe noodverordening afgekondigd. Op grond van deze noodverordening is het buiten sporten vanaf nu voor alle leeftijden toegestaan. Ook is verduidelijkt dat scouting en andere georganiseerde buitenactiviteiten voor jeugdigen onder de uitzondering vallen. Daarnaast mogen bibliotheken, pretparken, dierentuinen en zwembaden weer open. Contactberoepen mogen weer uitgeoefend worden.

  Bericht voor Woensdrechse ondernemers

  In verband met het coronavirus is wethouder economische zaken Henk Kielman genoodzaakt om zijn maandelijkse spreekuur tot 1 september 2020 te annuleren.

  Indien u de wethouder wilt spreken kan dat uiteraard altijd telefonisch. U kunt hem bereiken via 0164-611103. Daarnaast staat onze bedrijfscontactfunctionaris Rowena v.d. Klundert altijd voor u klaar. U kunt haar mailen via R.van.de.Klundert@woensdrecht.nl of bel naar 06-20351263.

  Lees verder
 • Update 8 mei: Tozo regeling op de Brabantse Wal

  Bericht over de financiële regeling: Tijdelijke ondersteuning zelfstandig ondernemers (Tozo) Brabantse Wal.

  Lees verder
 • Update 6 mei: Versoepeling coronamaatregelen

  Factsheet met de basisregels en stappenplan voor de komende maanden zoals gepresenteerd op 6 mei 2020

  Minister-president Rutte en minister De Jonge presenteerden 6 mei de routekaart voor de komende maanden met het stapsgewijs versoepelen van maatregelen.
  Dit alles onder voorwaarde dat het coronavirus beheersbaar blijft. Ons gedrag kan hierbij het verschil maken. Het naleven van de basisregels is nu belangrijker dan ooit. Alleen samen zorgen we dat het coronavirus onder controle blijft!

  Lees verder
 • Update 29 april

  Op 29 april 2020 heeft de voorzitter van de veiligheidsregio Midden- en West-Brabant een nieuwe noodverordening afgekondigd. Het gaat onder andere om een versoepeling rond sporten en bewegen voor jeugdigen en de mogelijkheid om contactberoepen in de gelegenheid te stellen een afhaalfunctie voor producten in te laten richten. Denk aan haarverzorgingsproducten. Verder voorziet deze noodverordening ook in de openstelling onder voorwaarden van het onderwijs en kinderopvang met ingang van 11 mei. Ten slotte wordt het verbod op recreatief nachtverblijf door huishoudens opgeheven. Gezamenlijk sanitair dient nog wel steeds gesloten te zijn en het verbod op samenkomsten blijft eveneens gelden. Voor de exacte inhoud verwijzen we u naar de bijgevoegde noodverordening. De verlenging van de maatregelen geldt tot en met 19 mei (tenzij anders vermeld). Bekijk hier ook actuele veel gestelde vragen en antwoorden.

  Lees verder
 • Update 23 april

  In het persgesprek van woensdagmiddag 22 april schetste de burgemeester de actuele situatie rond het coronavirus in Woensdrecht. Er zijn 56 officieel geregistreerde besmettingen en we betreuren het overlijden van 5 inwoners van onze gemeente aan Covid-19.

  De waarderingssubsidie voor verenigingen wordt met een jaar verlengd. Daarvoor hoeven verenigingen geen nieuwe aanvraag in te dienen.

 • Update 22 april

  Maatregelen corona verlengd tot en met 19 mei
  We gaan samen door met de corona-aanpak in Nederland. Handen wassen, zoveel mogelijk thuisblijven, thuiswerken, afstand houden - alle maatregelen die de deskundigen ons adviseren - worden verlengd. Wel komt er voorzichtig meer ruimte voor kinderen en jongeren.

  Lees verder
 • Update 21 april

  Burgemeester Adriaansen heeft een tweede brief geschreven voor alle inwoners van de gemeente Woensdrecht. Lees de tekst hieronder.

  Lees verder
 • Update 20 april

  Banner dementie.nl + link naar de website

  Dementie in coronatijd
  De coronamaatregelen kunnen grote invloed hebben op mensen met dementie en degenen die voor hen zorgen. De ondersteuning wordt anders georganiseerd, terwijl er juist meer behoefte kan zijn aan contact en er meer vragen leven. Daarom is er elke maandagavond een telefonisch spreekuur van de coördinatoren van de Alzheimer Cafés.

  Lees verder
 • Update 14 april

  De gemeenteraad vergadert in de maand april in het geheel niet. In een artikel wordt u bijgepraat over de politieke besluitvorming in de komende tijd.

  Om inwoners onze gemeente te infomeren over corona en waar u voor hulp terecht kunt, is door welzijnsorganisatie WijZijn Travers de website Corona informatiepunt gelanceerd. 

 • Update 9 april

  Vanwege Goede Vrijdag en 2e Paasdag zijn het gemeentehuis en de toegang tot het sociaal domein (Kromstraat 4) gesloten op vrijdag 10 en maandag 13 april.

  Het landelijke publieksinformatienummer 0800-1351 is tot en met 2e Paasdag van 08.00 tot 20.00 uur bereikbaar voor alle vragen over het coronavirus. Ook op de pagina woensdrecht.nl/coronavirus staat al veel informatie.
  Voor vragen of opmerkingen rond corona die niet kunnen wachten en specifiek in onze gemeente spelen kunt u dit paasweekend mailen naar corona@woensdrecht.nl.

 • Update 8 april

  De pagina www.woensdrecht.nl/hulpondernemers met de diverse regelingen (overbruggingskrediet, tegemoetkoming loonkosten of bedrijfssluiting) als gevolg van de coronamaatregelen is bijgewerkt.

  Lees verder
 • Update 7 april

  De 'Woensdrecht waarderingsestafette' is een reeks video's waarin het college op bezoek gaat bij mooie initiatieven in onze gemeente. Inmiddels zijn er vier films opgenomen die u kunt terugkijken op het YouTube-kanaal van de gemeente.

  Lees verder
 • Update 6 april

  De maandelijkse landelijke test van de sirenes gaat door op maandag 6 april om 12.00 uur. In heel het land zullen de ruim 4200 sirenepalen loeien. Ook tijdens de coronacrisis.
  In mei en juni vallen de testdagen op bijzondere dagen zodat er op 4 mei (Dodenherdenking) en 1 juni (2e Pinksterdag) geen testalarmering zal zijn.

  Burgemeester Adriaansen en wethouder Kielman (economische zaken) hebben een brief aan bedrijven en ondernemers in onze gemeente gestuurd als steunbetuiging in deze lastige tijden.

 • Update 3 april

  Op 1 april 2020 heeft de voorzitter van de veiligheidsregio Midden- en West-Brabant een nieuwe noodverordening afgekondigd. Tevens is een besluit genomen over de dag- en weekmarkten

  Lees verder
 • Update 2 april

  Er zijn vanwege het coronavirus tijdelijk aangepaste voorwaarden bij het voltrekken van huwelijken.

  Chillen met je vrienden terwijl iedereen op afstand moet blijven van elkaar, hoe doe je dat? Wat tips en adviezen om slimmer te chillen? kijk op www.slimmerchillen.nl

 • Update 1 april

  Het kabinet heeft dinsdagavond 31 maart besloten dat alle coronamaatregelen in Nederland worden verlengd tot en met dinsdag 28 april.
  Onder andere sportaccommodaties, horeca en kinderopvang blijven dus dicht tot en met 28 april. Scholen blijven in ieder geval dicht tot na de meivakantie. Het verbod op evenementen blijft tot 1 juni van kracht.

  Vanaf vandaag is de website https://corona.steffie.nl/nl/ online. Op deze website legt uitleghulp Steffie moeilijke informatie over het coronavirus op een eenvoudige manier uit. De website is gemaakt in opdracht van de Rijksoverheid. Met deze website wordt voorzien in de groeiende vraag naar betrouwbare en begrijpelijke informatie voor kwetsbare doelgroepen, zoals bijvoorbeeld laaggeletterden.

  Lees verder
 • Update 31 maart

  De gemeente biedt veel dienstverlening digitaal aan. Kijk voor een overzicht van de producten en diensten waarvoor u niet naar het gemeentehuis hoeft te komen op woensdrecht.nl/aanvragenenregelen.

  De Woensdrechtse Bode van deze week ontvangt u niet thuis in de bus maar is verkrijgbaar op meerdere afhaalpunt. De digitale versie van de gemeentelijke informatiepagina is nu beschikbaar op deze website.

 • Update 30 maart

  Een extra nieuwsflits sociaal domein (week 13) is uitgegeven door de gemeente.

  Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) heeft de aangekondigde regeling Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19 (TOGS) geopend. Deze kabinetsmaatregel, eerder bekend gemaakt als Noodloket, is voor ondernemers die rechtstreeks getroffen worden door de maatregelen het kabinet in de coronacrisis.
  Aanvragen kunnen door ondernemers worden ingediend via rvo.nl/tegemoetkomingcorona 

 • Update 27 maart

  De Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant heeft een nieuwe noodverordening gepubliceerd.

  Een overzicht en informatie omtrent lokale initiatieven is door WijZijn Traverse gebundeld op de website www.corona-infopunt.nl

  Lees verder
 • Update 26 maart

  België verbiedt sinds woensdag 18 maart 2020 alle niet-essentiële reisbewegingen tussen Nederland en België. Daar hebben we als grensgemeente duidelijk mee te maken. Dit nieuwsbericht bevat een overzicht met doelgroepen waar grensverkeer nog mogelijk is.

  Lees verder
 • Update 25 maart

  Heeft u een idee hoe u andere mensen kunt helpen in deze moeilijke tijden? De Brede Welzijnsinstelling (BWI) helpt u graag om uw plan tot uitvoering te brengen. Neem contact op met Gert Miltenburg via telefoonnummer 06 - 51791303 of via mail: g.miltenburg@bwiwoensdrecht.nl.

  Lees verder
 • Update 24 maart

  Maandag 23 maart heeft het kabinet onderstaande aanvullende maatregelen genomen in de aanpak van het coronavirus.

  Lees verder
 • Update 22 maart

  Met een landelijk verstuurd NL-Alert zijn inwoners nogmaals gewezen op het belang van 1,5 meter afstand houden. Ook is de oproep om ondanks het mooie weer niet naar buiten te gaan maar thuis te blijven.

 • Update 23 maart

  De burgemeesters van Kapellen, Stabroek en Woensdrecht hebben gezamenlijk een brief opgesteld over het grensverkeer in onze regio.

  Vanwege de ligging van onze gemeente: grensarbeiders in vitale sectoren en met een cruciaal beroep kunnen vanaf 22 maart sneller de grens over met een speciaal vignet.

  Lees verder
 • Update 21 maart

  De eerste Coronavirus-besmetting in de gemeente Woensdrecht is vandaag bevestigd.

  Daarnaast doet het kabinet een dringend beroep om niet naar het buitenland te reizen als het niet noodzakelijk is. Ga dus niet tanken of winkelen in België of op vakantie naar het buitenland. Grensverkeer blijft mogelijk voor mensen in cruciale beroepen (zoals medisch personeel en mensen die werken in distributiecentra) en voor ouders met co-ouderschap, van wie één ouder in België woont.  

  Lees verder
 • Update 20 maart

  Woensdrecht is een grensgemeente. Let daarom op dat er in België en Nederland andere maatregelen gelden.

  Lees verder
 • Update 19 maart

  Diverse aanvullingen zijn gedaan op de informatiepagina voor ondernemers. Ook wijzen we u graag op de mogelijkheden om zaken via de website te regelen nu we alleen nog maar op afspraak open zijn.

  Banner met de regels voor afstand houdenDoor het aardige weer zijn er vandaag veel mensen buiten. Denk er daarbij wel aan om voldoende afstand te bewaren tot de mensen om je heen. Wat dat afstand houden in de praktijk precies betekent, lees je op de website van de Rijksoverheid: http://bit.ly/2x6bBb4
  Omdat we zo dicht bij grens van België liggen wijzen we je op de strengere regels die er bij onze zuiderburen zijn voor het op straat zijn met meerdere mensen. Er worden boetes uitgedeeld! Dus houd daar alsjeblieft rekening mee.
  Samen beschermen we de mensen om ons heen.

  Lees verder
 • Update 18 maart

  Het landelijke publieksinformatienummer is 0800 - 1351. Vragen over de heffing van de gemeentelijke belastingen door de BWB alleen digitaal in te dienen.
  Hoe pas je de maatregel 'afstand houden' toe in de dagelijkse praktijk en uitleg over groepsimmuniteit.

  Lees verder
 • Update 17 maart

  Burgemeester Adriaansen richt zich per brief tot de inwoners van de gemeente Woensdrecht.

  Lees verder
 • Update 16 maart

  Bericht over hulp aan ondernemers geplaatst en de Veiligheidsregio kondigt een noodverordening af.

  Lees verder
 • Update 15 maart

  Zondag 15 maart heeft het kabinet aanvullende maatregelen genomen in de aanpak van het coronavirus. Scholen en kinderdagverblijven sluiten tot en met maandag 6 april. Datzelfde geldt voor eet- en drinkgelegenheden (niet voor hotels) en sport- en fitnessclubs. De maatregelen zijn weergegeven op deze poster.

  Lees verder
 • Update 11 maart

  De voorzitters van de veiligheidsregio’s in Brabant hebben 10 maart bekend gemaakt hoe we in Brabant omgaan met evenementen vanwege het coronavirus. Maatregelen die gelden voor de hele provincie, zoals afgelastingen van evenementen met meer dan 1000 bezoekers, staan op de website van de Veiligheidsregio

 • Update 10 maart

  De gemeente volgt het advies van het RIVM. Dit betekent dat waar mogelijk medewerkers vanuit huis werken. Vooralsnog blijft de dienstverlening doorgaan. 

Pagina opties