Coronavirus (COVID-19)

Algemene informatie, adviezen en/of updates over het coronavirus staan op de website van de veiligheidsregio of de Rijksoverheid.
Daarnaast volgt de gemeente de adviezen van het RIVM: website RIVM.
Information in English.Steffie legt hier alles uit over het coronavirus. Ik vertel je wat je wel en wat je niet moet doen. Zo kan jij ervoor zorgen dat jij en anderen niet ziek worden.Banner testen op het coronavirus. Klik op de afbeelding om naar de informatiepagina te gaan.

Dagelijkse nieuwsberichten Info voor ondernemers/zzp'ers Grensverkeer NL/B Dienstverlening gemeente Onderwijs / kinderopvang

Dienstverlening gemeente

Poster die in het gemeentehuis hangt met de maatregelen tegen verspreiding van het coronavirusDe dienstverlening van de gemeente aan de balies gebeurt alleen nog op afspraak. U maakt zelf online een afspraak of belt hiervoor met onze servicelijn via nummer 140164.
Alleen voor hoogst noodzakelijke zaken als bijvoorbeeld aangifte van geboorte of overlijden, paspoorten en rijbewijzen, indien deze op korte termijn moeten worden vervangen, is het mogelijk om een afspraak te maken. Wij verzoeken u vriendelijk alleen met de personen naar het gemeentehuis te komen, waarvoor de afspraak is gemaakt.
Ook bij het Wmo-loket kunt u alleen nog op afspraak terecht.

Heeft u gezondheidsklachten als verkoudheid, hoesten of koorts komt u dan niet naar het gemeentehuis en maak een afspraak op een later tijdstip.

De gemeente blijft telefonisch bereikbaar voor vragen en ook onze digitale dienstverlening via de website gaat door.
Heeft u een document voor de Belgische kinderbijslag nodig, lees dan dit bericht.

Hulp vanuit WMO en Jeugd

De gemeente Woensdrecht hanteert de volgende aanpak:

 • Tot nader order handelen wij meldingen zoveel mogelijk telefonisch af waar dit mogelijk is.
 • Er worden alleen noodzakelijke huisbezoeken afgelegd. 
 • Tijdens huisbezoeken worden de richtlijnen van het RIVM in acht genomen.
 • Als u gezondheidsklachten heeft als verkoudheid, hoesten of koorts wordt het huisbezoek verzet naar een later tijdstip. 

Informatie voor ondernemers en zzp'ers

We hebben een pagina speciaal voor ondernemers en zzp'ers met verwijzingen naar mogelijkheden voor financiering en ondersteuning ingericht.

Grensverkeer

België verbiedt sinds woensdag 18 maart 2020 alle niet-essentiële reisbewegingen tussen Nederland en België. Als grensgemeente krijgen we veel vragen van mensen die de grens willen passeren. Lees meer over de verschillende doelgroepen die de grens onder bepaalde voorwaarden mogen passeren.
 

Updates per dag

Hieronder krijgt u dagelijks de berichten over het coronavirus en onze gemeente:

 • Update 3 juni: reizen in de zomervakantie

  In de persconferentie van 3 juni sprak minister-president Rutte over reizen en vakanties binnen Nederland, buiten Nederland en kwamen algemene reisadviezen aan bod. Vakantie vieren in het buitenland is mogelijk, maar ga wijs op reis.

  Lees verder
 • Update 1 juni: Tozo 2-regeling gaat in

  De Tijdelijke ondersteuning zelfstandig ondernemers (Tozo) krijgt vanaf 1 juni een vervolg in de regeling Tozo 2. Deze opvolger kent wel wat extra voorwaarden. Welke dat zijn leest u hieronder.

  Lees verder
 • Update 29 mei: sportscholen en fitnessclubs mogelijk per 1 juli weer open

  Als de ontwikkelingen dat toelaten, volgen er per 1 juli nieuwe versoepelingen. Aan de al bestaande voornemens zijn door het kabinet enkele categorieën toegevoegd. Het gaat om sportscholen en fitnessclubs, sauna’s en wellness, sport- en verenigingskantines en casino’s en speelhallen. Eerder gold 1 september als beoogde openingsdatum.
  Uiteraard gelden daarbij basisregels en aanvullende maatregelen. Definitieve besluitvorming hierover volgt eind juni, waarbij ook naar de positie van overige binnensporten wordt gekeken.

  Ook is er door de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant een nieuwe noodverordening opgesteld die op 1 juni 2020 om 12.00 uur ingaat.

  Lees verder
 • Update 28 mei: toespraak burgemeester bij aanvang van de raadsvergadering

  Burgemeester Adriaansen nam bij aanvang van de raadsvergadering van donderdagavond 28 mei het woord voor onderstaande toespraak.

  Lees verder
 • Update 27 mei: Vanaf 1 juni testen mogelijk voor iedereen met milde klachten

  Afbeelding: afnemen coronatest met een wattenstaafje in de neus

  Iedereen met milde klachten die mogelijk duiden op het coronavirus, kan via het landelijke nummer 0800 - 1202 een afspraak maken om zich te laten testen bij de GGD. In heel Nederland is het aantal testlocaties van de GGD’en uitgebreid tot ruim 80. Is er sprake van een besmetting met het coronavirus dan start de GGD een bron- en contactonderzoek.
  Lees het volledige nieuwsbericht op de website van de Rijksoverheid.

  Lees verder
 • Update 22 mei: brief aan horecaondernemers over terrassen

  De gemeente heeft een brief gestuurd aan horecaondernemers waarin we aangeven mee te willen denken bij tijdelijke uitbreiding van een terras. Vanaf 1 juni aanstaande mogen restaurants, cafés en terrassen weer heropenen met inachtneming van de RIVM-maatregelen.

  Lees verder
 • Update 20 mei: Versoepeling van de maatregelen per 1 juni

  Vanaf 1 juni kunnen we in Nederland opnieuw enkele maatregelen versoepelen: ‘alleen’ wordt weer iets meer ‘samen’. De volgende aanpassingen gelden per 1 juni:

  Lees verder
 • Update 18 mei: niet lekker in je vel?

  Het is begrijpelijk als u zich anders voelt door alle gebeurtenissen rondom het coronavirus. Als u alleen bent, maar ook als u samen met andere mensen woont kunt u daar last van hebben. Wat kunt u doen?

  Lees verder
 • Update 12 mei: nieuwe noodverordening Veiligheidsregio

  Op 11 mei 2020 heeft de voorzitter van de veiligheidsregio Midden- en West-Brabant een nieuwe noodverordening afgekondigd. Op grond van deze noodverordening is het buiten sporten vanaf nu voor alle leeftijden toegestaan. Ook is verduidelijkt dat scouting en andere georganiseerde buitenactiviteiten voor jeugdigen onder de uitzondering vallen. Daarnaast mogen bibliotheken, pretparken, dierentuinen en zwembaden weer open. Contactberoepen mogen weer uitgeoefend worden.

  Bericht voor Woensdrechse ondernemers

  In verband met het coronavirus is wethouder economische zaken Henk Kielman genoodzaakt om zijn maandelijkse spreekuur tot 1 september 2020 te annuleren.

  Indien u de wethouder wilt spreken kan dat uiteraard altijd telefonisch. U kunt hem bereiken via 0164-611103. Daarnaast staat onze bedrijfscontactfunctionaris Rowena v.d. Klundert altijd voor u klaar. U kunt haar mailen via R.van.de.Klundert@woensdrecht.nl of bel naar 06-20351263.

  Lees verder
 • Update 8 mei: Tozo regeling op de Brabantse Wal

  Bericht over de financiële regeling: Tijdelijke ondersteuning zelfstandig ondernemers (Tozo) Brabantse Wal.

  Lees verder
 • Update 6 mei: versoepeling coronamaatregelen

  Factsheet met de basisregels en stappenplan voor de komende maanden zoals gepresenteerd op 6 mei 2020

  Minister-president Rutte en minister De Jonge presenteerden 6 mei de routekaart voor de komende maanden met het stapsgewijs versoepelen van maatregelen.
  Dit alles onder voorwaarde dat het coronavirus beheersbaar blijft. Ons gedrag kan hierbij het verschil maken. Het naleven van de basisregels is nu belangrijker dan ooit. Alleen samen zorgen we dat het coronavirus onder controle blijft!

  Lees verder
 • Update 29 april

  Op 29 april 2020 heeft de voorzitter van de veiligheidsregio Midden- en West-Brabant een nieuwe noodverordening afgekondigd. Het gaat onder andere om een versoepeling rond sporten en bewegen voor jeugdigen en de mogelijkheid om contactberoepen in de gelegenheid te stellen een afhaalfunctie voor producten in te laten richten. Denk aan haarverzorgingsproducten. Verder voorziet deze noodverordening ook in de openstelling onder voorwaarden van het onderwijs en kinderopvang met ingang van 11 mei. Ten slotte wordt het verbod op recreatief nachtverblijf door huishoudens opgeheven. Gezamenlijk sanitair dient nog wel steeds gesloten te zijn en het verbod op samenkomsten blijft eveneens gelden. Voor de exacte inhoud verwijzen we u naar de bijgevoegde noodverordening. De verlenging van de maatregelen geldt tot en met 19 mei (tenzij anders vermeld). Bekijk hier ook actuele veel gestelde vragen en antwoorden.

  Lees verder
 • Update 23 april

  In het persgesprek van woensdagmiddag 22 april schetste de burgemeester de actuele situatie rond het coronavirus in Woensdrecht. Er zijn 56 officieel geregistreerde besmettingen en we betreuren het overlijden van 5 inwoners van onze gemeente aan Covid-19.

  De waarderingssubsidie voor verenigingen wordt met een jaar verlengd. Daarvoor hoeven verenigingen geen nieuwe aanvraag in te dienen.

 • Update 22 april

  Maatregelen corona verlengd tot en met 19 mei
  We gaan samen door met de corona-aanpak in Nederland. Handen wassen, zoveel mogelijk thuisblijven, thuiswerken, afstand houden - alle maatregelen die de deskundigen ons adviseren - worden verlengd. Wel komt er voorzichtig meer ruimte voor kinderen en jongeren.

  Lees verder
 • Update 21 april

  Burgemeester Adriaansen heeft een tweede brief geschreven voor alle inwoners van de gemeente Woensdrecht. Lees de tekst hieronder.

  Lees verder
 • Update 20 april

  Banner dementie.nl + link naar de website

  Dementie in coronatijd
  De coronamaatregelen kunnen grote invloed hebben op mensen met dementie en degenen die voor hen zorgen. De ondersteuning wordt anders georganiseerd, terwijl er juist meer behoefte kan zijn aan contact en er meer vragen leven. Daarom is er elke maandagavond een telefonisch spreekuur van de coördinatoren van de Alzheimer Cafés.

  Lees verder
 • Update 14 april

  De gemeenteraad vergadert in de maand april in het geheel niet. In een artikel wordt u bijgepraat over de politieke besluitvorming in de komende tijd.

  Om inwoners onze gemeente te infomeren over corona en waar u voor hulp terecht kunt, is door welzijnsorganisatie WijZijn Travers de website Corona informatiepunt gelanceerd. 

 • Update 9 april

  Vanwege Goede Vrijdag en 2e Paasdag zijn het gemeentehuis en de toegang tot het sociaal domein (Kromstraat 4) gesloten op vrijdag 10 en maandag 13 april.

  Het landelijke publieksinformatienummer 0800-1351 is tot en met 2e Paasdag van 08.00 tot 20.00 uur bereikbaar voor alle vragen over het coronavirus. Ook op de pagina woensdrecht.nl/coronavirus staat al veel informatie.
  Voor vragen of opmerkingen rond corona die niet kunnen wachten en specifiek in onze gemeente spelen kunt u dit paasweekend mailen naar corona@woensdrecht.nl.

 • Update 8 april

  De pagina www.woensdrecht.nl/hulpondernemers met de diverse regelingen (overbruggingskrediet, tegemoetkoming loonkosten of bedrijfssluiting) als gevolg van de coronamaatregelen is bijgewerkt.

  Lees verder
 • Update 7 april

  De 'Woensdrecht waarderingsestafette' is een reeks video's waarin het college op bezoek gaat bij mooie initiatieven in onze gemeente. Inmiddels zijn er vier films opgenomen die u kunt terugkijken op het YouTube-kanaal van de gemeente.

  Lees verder
 • Update 6 april

  De maandelijkse landelijke test van de sirenes gaat door op maandag 6 april om 12.00 uur. In heel het land zullen de ruim 4200 sirenepalen loeien. Ook tijdens de coronacrisis.
  In mei en juni vallen de testdagen op bijzondere dagen zodat er op 4 mei (Dodenherdenking) en 1 juni (2e Pinksterdag) geen testalarmering zal zijn.

  Burgemeester Adriaansen en wethouder Kielman (economische zaken) hebben een brief aan bedrijven en ondernemers in onze gemeente gestuurd als steunbetuiging in deze lastige tijden.

 • Update 3 april

  Op 1 april 2020 heeft de voorzitter van de veiligheidsregio Midden- en West-Brabant een nieuwe noodverordening afgekondigd. Tevens is een besluit genomen over de dag- en weekmarkten

  Lees verder
 • Update 2 april

  Er zijn vanwege het coronavirus tijdelijk aangepaste voorwaarden bij het voltrekken van huwelijken.

  Chillen met je vrienden terwijl iedereen op afstand moet blijven van elkaar, hoe doe je dat? Wat tips en adviezen om slimmer te chillen? kijk op www.slimmerchillen.nl

 • Update 1 april

  Het kabinet heeft dinsdagavond 31 maart besloten dat alle coronamaatregelen in Nederland worden verlengd tot en met dinsdag 28 april.
  Onder andere sportaccommodaties, horeca en kinderopvang blijven dus dicht tot en met 28 april. Scholen blijven in ieder geval dicht tot na de meivakantie. Het verbod op evenementen blijft tot 1 juni van kracht.

  Vanaf vandaag is de website https://corona.steffie.nl/nl/ online. Op deze website legt uitleghulp Steffie moeilijke informatie over het coronavirus op een eenvoudige manier uit. De website is gemaakt in opdracht van de Rijksoverheid. Met deze website wordt voorzien in de groeiende vraag naar betrouwbare en begrijpelijke informatie voor kwetsbare doelgroepen, zoals bijvoorbeeld laaggeletterden.

  Lees verder
 • Update 31 maart

  De gemeente biedt veel dienstverlening digitaal aan. Kijk voor een overzicht van de producten en diensten waarvoor u niet naar het gemeentehuis hoeft te komen op woensdrecht.nl/aanvragenenregelen.

  De Woensdrechtse Bode van deze week ontvangt u niet thuis in de bus maar is verkrijgbaar op meerdere afhaalpunt. De digitale versie van de gemeentelijke informatiepagina is nu beschikbaar op deze website.

 • Update 30 maart

  Een extra nieuwsflits sociaal domein (week 13) is uitgegeven door de gemeente.

  Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) heeft de aangekondigde regeling Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19 (TOGS) geopend. Deze kabinetsmaatregel, eerder bekend gemaakt als Noodloket, is voor ondernemers die rechtstreeks getroffen worden door de maatregelen het kabinet in de coronacrisis.
  Aanvragen kunnen door ondernemers worden ingediend via rvo.nl/tegemoetkomingcorona 

 • Update 27 maart

  De Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant heeft een nieuwe noodverordening gepubliceerd.

  Een overzicht en informatie omtrent lokale initiatieven is door WijZijn Traverse gebundeld op de website www.corona-infopunt.nl

  Lees verder
 • Update 26 maart

  België verbiedt sinds woensdag 18 maart 2020 alle niet-essentiële reisbewegingen tussen Nederland en België. Daar hebben we als grensgemeente duidelijk mee te maken. Dit nieuwsbericht bevat een overzicht met doelgroepen waar grensverkeer nog mogelijk is.

  Lees verder
 • Update 25 maart

  Heeft u een idee hoe u andere mensen kunt helpen in deze moeilijke tijden? De Brede Welzijnsinstelling (BWI) helpt u graag om uw plan tot uitvoering te brengen. Neem contact op met Gert Miltenburg via telefoonnummer 06 - 51791303 of via mail: g.miltenburg@bwiwoensdrecht.nl.

  Lees verder
 • Update 24 maart

  Maandag 23 maart heeft het kabinet onderstaande aanvullende maatregelen genomen in de aanpak van het coronavirus.

  Lees verder
 • Update 23 maart

  De burgemeesters van Kapellen, Stabroek en Woensdrecht hebben gezamenlijk een brief opgesteld over het grensverkeer in onze regio.

  Vanwege de ligging van onze gemeente: grensarbeiders in vitale sectoren en met een cruciaal beroep kunnen vanaf 22 maart sneller de grens over met een speciaal vignet.

  Lees verder
 • Update 22 maart

  Met een landelijk verstuurd NL-Alert zijn inwoners nogmaals gewezen op het belang van 1,5 meter afstand houden. Ook is de oproep om ondanks het mooie weer niet naar buiten te gaan maar thuis te blijven.

 • Update 21 maart

  De eerste Coronavirus-besmetting in de gemeente Woensdrecht is vandaag bevestigd.

  Daarnaast doet het kabinet een dringend beroep om niet naar het buitenland te reizen als het niet noodzakelijk is. Ga dus niet tanken of winkelen in België of op vakantie naar het buitenland. Grensverkeer blijft mogelijk voor mensen in cruciale beroepen (zoals medisch personeel en mensen die werken in distributiecentra) en voor ouders met co-ouderschap, van wie één ouder in België woont.  

  Lees verder
 • Update 20 maart

  Woensdrecht is een grensgemeente. Let daarom op dat er in België en Nederland andere maatregelen gelden.

  Lees verder
 • Update 19 maart

  Diverse aanvullingen zijn gedaan op de informatiepagina voor ondernemers. Ook wijzen we u graag op de mogelijkheden om zaken via de website te regelen nu we alleen nog maar op afspraak open zijn.

  Banner met de regels voor afstand houdenDoor het aardige weer zijn er vandaag veel mensen buiten. Denk er daarbij wel aan om voldoende afstand te bewaren tot de mensen om je heen. Wat dat afstand houden in de praktijk precies betekent, lees je op de website van de Rijksoverheid: http://bit.ly/2x6bBb4
  Omdat we zo dicht bij grens van België liggen wijzen we je op de strengere regels die er bij onze zuiderburen zijn voor het op straat zijn met meerdere mensen. Er worden boetes uitgedeeld! Dus houd daar alsjeblieft rekening mee.
  Samen beschermen we de mensen om ons heen.

  Lees verder
 • Update 18 maart

  Het landelijke publieksinformatienummer is 0800 - 1351. Vragen over de heffing van de gemeentelijke belastingen door de BWB alleen digitaal in te dienen.
  Hoe pas je de maatregel 'afstand houden' toe in de dagelijkse praktijk en uitleg over groepsimmuniteit.

  Lees verder
 • Update 17 maart

  Burgemeester Adriaansen richt zich per brief tot de inwoners van de gemeente Woensdrecht.

  Lees verder
 • Update 16 maart

  Bericht over hulp aan ondernemers geplaatst en de Veiligheidsregio kondigt een noodverordening af.

  Lees verder
 • Update 15 maart

  Zondag 15 maart heeft het kabinet aanvullende maatregelen genomen in de aanpak van het coronavirus. Scholen en kinderdagverblijven sluiten tot en met maandag 6 april. Datzelfde geldt voor eet- en drinkgelegenheden (niet voor hotels) en sport- en fitnessclubs. De maatregelen zijn weergegeven op deze poster.

  Lees verder
 • Update 11 maart

  De voorzitters van de veiligheidsregio’s in Brabant hebben 10 maart bekend gemaakt hoe we in Brabant omgaan met evenementen vanwege het coronavirus. Maatregelen die gelden voor de hele provincie, zoals afgelastingen van evenementen met meer dan 1000 bezoekers, staan op de website van de Veiligheidsregio

 • Update 10 maart

  De gemeente volgt het advies van het RIVM. Dit betekent dat waar mogelijk medewerkers vanuit huis werken. Vooralsnog blijft de dienstverlening doorgaan. 

Pagina opties