Coronavirus (COVID-19)

Algemene informatie, adviezen en/of updates over het coronavirus staan op de website van de veiligheidsregio of de Rijksoverheid.
Daarnaast volgt de gemeente de adviezen van het RIVM: website RIVM.
Information in English.Steffie legt hier alles uit over het coronavirus. Ik vertel je wat je wel en wat je niet moet doen. Zo kan jij ervoor zorgen dat jij en anderen niet ziek worden.Afbeelding: Blijf thuis bij klachten en laat je testen. Klik op de afbeelding om naar de informatiepagina over testen te gaan.

Corona dashboard voor Nederland

Tijdlijn nieuwsberichten Dienstverlening gemeente

Dienstverlening gemeente

Poster die in het gemeentehuis hangt met de maatregelen tegen verspreiding van het coronavirusDe dienstverlening van de gemeente aan de balies gebeurt momenteel alleen op afspraak. U maakt de afspraak op deze website of belt met onze servicelijn via nummer 140164.

Wij verzoeken u vriendelijk alleen met de personen naar het gemeentehuis te komen, waarvoor de afspraak is gemaakt. Heeft u gezondheidsklachten als verkoudheid, hoesten of koorts komt u dan niet naar het gemeentehuis en maak een afspraak op een later tijdstip.

Bij uw bezoek aan het gemeentehuis is het dragen van een mondkapje verplicht in de centrale hal en wachtruimte.

Ook bij het Wmo-loket kunt u alleen nog op afspraak terecht.

De gemeente is uiteraar telefonisch bereikbaar voor vragen en ook onze digitale dienstverlening via de website gaat door.
Heeft u een document voor de Belgische kinderbijslag nodig, lees dan dit bericht.

Hulp vanuit WMO en Jeugd

De gemeente Woensdrecht hanteert de volgende aanpak:

 • Tot nader order handelen wij meldingen zoveel mogelijk telefonisch af waar dit mogelijk is.
 • Er worden alleen noodzakelijke huisbezoeken afgelegd.
 • Tijdens huisbezoeken worden de richtlijnen van het RIVM in acht genomen.
 • Als u gezondheidsklachten heeft als verkoudheid, hoesten of koorts wordt het huisbezoek verzet naar een later tijdstip. 

(Dagelijkse) updates over het coronavirus

Hieronder ziet u de tijdlijn met de berichten over het coronavirus en onze gemeente:

 • Update 26 november 2021: Avondsluiting en strengere maatregelen overdag

  Banner Alleen samen krijgen we corona onder controle

  Het aantal besmettingen is nog nooit zo hoog geweest. Daarom volgen er strengere maatregelen om dagelijkse contactmomenten te verminderen. Vanaf 17.00 uur is bijna alles dicht; bezoekersaantallen worden beperkt. 

  Lees het bericht op de website van de Rijksoverheid.

 • Update 24 november 2021: 1,5 meter afstand houden is weer verplicht

  Het kabinet heeft strengere maatregelen genomen om de sterke stijging van het aantal coronabesmettingen terug te dringen en verdere overbelasting van de zorg te voorkomen. Daarbij is het essentieel dat iedereen zich aan de basisregels houdt. Een van de belangrijkste basisregels is het houden van 1,5 meter afstand tot elkaar. Dit was al een dringend advies, maar is vanaf 24 november 2021 weer verplicht.

  Lees het volledige bericht op de website van de Rijksoverheid.

 • Update 12 november 2021: Strengere coronamaatregelen

  Om de stijging van het aantal besmettingen terug te dringen en verdere druk op de zorg te voorkomen, gelden per 13 november strengere maatregelen. Deze zijn erop gericht het aantal contactmomenten per dag te verminderen.

  Lees het volledige bericht op de website van de rijksoverheid.

 • Update 6 november 2021: Draag een mondkapje bij uw bezoek aan het gemeentehuis

  Afbeelding: poster Draag een mondkapje in publieke buitenruimtes. Bedek neus, mond en kin.

  Wij verzoeken bezoekers aan het gemeentehuis om vanaf vandaag een mondkapje te dragen in het openbare gedeelte.
  Ook in andere publieke binnenruimtes is het dragen van een mondkapje. Denk aan winkels, musea en benzinestations.

  Lees verder
 • Update 2 november 2021: Besmettingen moeten omlaag, passende maatregelen nodig

  Het aantal besmettingen is in de afgelopen weken hard gestegen. Steeds meer mensen worden opgenomen in het ziekenhuis. Het aantal coronapatiënten op de IC’s loopt nu op en kan volgens de berekeningen nog verder oplopen. Het kabinet neemt extra maatregelen om de snelle verspreiding van het virus af te remmen. Deze maatregelen komen bovenop de regels die op dit moment al gelden zoals de sluitingstijden voor de horeca en het maximale aantal van 75 procent bezoekers voor evenementen binnen zonder zitplaats.

  Uiteraard blijven de basisregels van kracht, en daarbij is 1,5 meter een veilige afstand om jezelf en anderen te beschermen.

  Vanaf 3 november wordt het geldende thuiswerkadvies aangescherpt naar ‘werk minstens de helft van de werktijd thuis’.

  Per 6 november gaat de mondkapjesplicht weer gelden op meer locaties. Mondkapjes zijn opnieuw verplicht op alle publieke locaties binnen waar geen coronatoegangsbewijzen gebruikt worden. Dit geldt onder andere voor:

  • In alle voor publiek toegankelijke gebouwen binnen en overdekte gebieden waar geen coronatoegangsbewijs wordt gebruikt zoals:
   • Supermarkten, winkels, bibliotheken, spellocaties, pretparken.  
  • Het openbaar vervoer, in stations, inclusief winkels op het station, op perrons en bij tram- en bushaltes.
  • Op luchthavens en in vliegtuigen.
  • Bij verplaatsing in mbo scholen, hogescholen en universiteiten. Als je zit mag het mondkapje af.
  • Bij de uitvoering van contactberoepen, waar nodig, dit geldt zowel voor klant als voor dienstverlener. 

  Op deze plekken is het dragen van een mondkapje verplicht.

  Vanaf 6 november geldt het coronatoegangsbewijs op meer plekken. De inzet van een coronatoegangsbewijs verkleint de kans dat het virus hier kan rondgaan. Door alleen mensen toe te laten die hersteld, gevaccineerd of getest zijn wordt het besmettingsrisico aanzienlijk verminderd voor alle bezoekers. Het coronatoegangsbewijs sluit de kans op besmetting niet uit. Het zorgt ervoor dat iedereen zo veilig mogelijk samen kan komen. Daarnaast draagt het gebruik van het coronatoegangsbewijs bij aan het open houden van de meeste locaties op maximale capaciteit.

  Het is belangrijk dat op elke locatie waarbij een coronatoegangsbewijs geldt deze wordt gescand en het ID-bewijs wordt gecontroleerd en dat iedereen die zo’n locatie bezoekt de persoonlijke QR-code én een geldig ID-bewijs laat zien.

  Het coronatoegangsbewijs is vanaf 6 november verplicht voor:

  • Horeca, zowel binnen als op buitenterrassen (eet- en drinkgelegenheden), behalve bij afhalen.
  • Casino’s.
  • Culturele locaties zoals theaters, concertzalen en bioscopen;
  • Doorstroomlocaties in sectoren waar het coronatoegangsbewijs nu al verplicht is. Dit zijn dus locaties waar er een doorstroom van bezoekers is, zoals musea en monumenten.
  • Doorstroomevenementen. Dit zijn evenementen waarbij het publiek geen vaste plek heeft en er een doorstroom van mensen is. Bijvoorbeeld kermissen en bepaalde sportevenementen.
  • Evenementen met en zonder vaste zitplaats, zoals festivals, feesten en optredens.
  • Zakelijke evenementen, zoals beurzen en congressen.
  • Publiek bij sportwedstrijden, zowel professioneel als amateur. Bij publiek van amateurwedstrijden is jeugd tot 18 jaar uitgezonderd.
  • Georganiseerde sportbeoefening vanaf 18 jaar, zoals: sportschool, groepslessen, voetbal, zwemmen. Dit geldt voor sporters en publiek in alle binnen- en buitensportlocaties, inclusief sportkantines.
  • Georganiseerde kunst & cultuur beoefening vanaf 18 jaar, zoals: muziekles en schilderles. Of bijvoorbeeld repetities voor zang, dans en toneel.

  Georganiseerde jeugdactiviteiten voor kinderen tot 18 jaar zijn uitgezonderd van het gebruik van het coronatoegangsbewijs.

  Je krijgt een coronatoegangsbewijs als je volledig bent gevaccineerd, een herstelbewijs hebt of met een negatieve testuitslag van maximaal 24 uur oud. Testen blijft gratis voor personen die geen herstel- of vaccinatiebewijs hebben.

  Lees het volledige nieuwsbericht op de website van de Rijksoverheid.

 • Update 24 september 2021: Vanaf 25 september is een coronatoegangsbewijs nodig voor theater, sportwedstrijd of horecabezoek binnen

  Slide over het coronatoegangsbewijs

  Ga je vanaf 25 september naar het theater, een sportwedstrijd of uit eten in een restaurant? Wacht niet te lang en maak nu alvast je coronatoegangsbewijs.

  Én: vergeet niet een paspoort, rijbewijs of ID-kaart mee te nemen. Meer informatie over hoe het werkt staat op rijksoverheid.nl/coronatoegangsbewijs.

 • Geen telefoon of smartphone voor coronabewijs?

  Beeldmerk CoronaCheck app

  Heeft u geen telefoon of smartphone waarop u uw coronabewijs (QR-code) kunt downloaden? Coronabewijzen zijn ook uit te printen via www.coronacheck.nl/nl/print/

  Het gele boekje geldt niet als geldig toegangsbewijs. Dit moet dus de QR-code zijn (via de Corona check-app op uw telefoon of uitgeprint).

  De Brede Welzijnsinstelling Woensdrecht verzorgt in september en oktober ook drie inloopdagen waarop hulp wordt geboden met het opmaken van een coronabewijs.

 • COVID-19: Alleen samen krijgen we corona onder controle

  Banner Alleen samen krijgen we corona onder controle

  ‘Alleen samen krijgen we corona onder controle’ zo luidt de welbekende boodschap. We zijn daarom verheugd te kunnen melden dat de besmettingscijfers en het aantal ziekenhuisopnamen laag zijn. De gezamenlijke inzet en waakzaamheid van de Woensdrechtse inwoner wordt erg gewaardeerd!

  Lees verder
 • Update 14 september 2021: Nederland verder open met coronatoegangsbewijs

  In een persconferentie hebben demissionair premier Rutte en minister De Jonge aangeven dat er genoeg mensen gevaccineerd om de coronamaatregelen te versoepelen. 1,5 meter afstand houden is per 25 september niet meer verplicht. Bij bezoek aan plekken waar het drukker wordt, zoals de horeca, evenementen, poppodia, theaters en bioscopen, heb je een coronatoegangsbewijs nodig.

  Meer over het coronatoegangsbewijs plus maatregelen die verdwijnen staat in het volledige bericht op de website van de Rijksoverheid.

 • Update 30 augustus 2021: Einde steunpakketten voor banen en economie per 1 oktober

  Het kabinet stopt per 1 oktober met de generieke steunmaatregelen die de afgelopen anderhalf jaar de Nederlandse economie zoveel mogelijk door de coronacrisis hebben geholpen. Dit betekent dat de regelingen NOW, TVL, Tozo, TONK en diverse fiscale maatregelen vanaf die datum niet worden verlengd. De beperkende maatregelen zijn grotendeels opgeheven, de economie draait weer volop en de werkloosheid is laag. Doorgaan met de steun zou het economisch herstel in de weg zitten.
  Een aantal specifieke ondersteunende maatregelen blijft van kracht in het vierde kwartaal. Net als de aanvullende maatregelen gericht op omscholing en aanpassingsvermogen van de economie. Het kabinet is bezig met een regeling voor de nachthoreca die naar verwachting ook na 1 oktober nog verplicht gesloten is.

  Lees het volledige bericht op de website van de Rijksoverheid.

 • Update 13 augustus 2021: Fysiek onderwijs open, andere coronamaatregelen verlengd

  Het kabinet heeft besloten om behoedzaam en stap voor stap de 1,5 meter afstand los te laten. Vanaf 30 augustus geldt de 1,5 meter afstand niet meer in het mbo, hbo en op universiteiten. Alle andere bestaande maatregelen worden verlengd tot en met 19 september. Op 17 september besluit het kabinet of het verantwoord is om de volgende stap te zetten. Lees het volledige bericht op de website van de Rijksoverheid.

 • Update 10 augustus 2021: Zelftesten voor alle huishoudens in Nederland

  Alle huishoudens in Nederland krijgen tussen10 augustus en 1 september een brief op de mat waarmee zij kosteloos 2 corona-zelftests kunnen bestellen. Lees het volledige bericht op de website van de Rijksoverheid.

 • Update 2 augustus 2021: Kabinet verlengt verbod op eendaagse evenementen zonder vaste zitplaats tot 1 september, met uitzondering van kleinschalige evenementen buiten onder voorwaarden

  Het kabinet verlengt het verbod op eendaagse evenementen zonder vaste zitplaats tot 1 september 2021. Kleinschalige evenementen zijn onder strikte voorwaarden, zoals het werken met coronatoegangsbewijzen, wel eerder toegestaan. 

  Lees het volledige nieuwsbericht op de website van de rijksoverheid.

 • Update 27 juli 2021: Nederland past aanpak reizen binnen Europa aan, meerdaagse evenementen tot 1 september afgelast

  Alle EU-landen staan per 27 juli op groen of geel. Bij een nieuwe virusvariant wordt een land oranje. Bij terugkeer uit een geel land wordt per 8 augustus voor reizigers zonder vaccinatie- of herstelbewijs testen in het land van verblijf verplicht. Check altijd wijsopreis.nl.

  Meer toelichting staat in dit nieuwsbericht op de website van de Rijksoverheid.

  Daarnaast heeft het demissionaire kabinet alle meerdaagse festivals tot 1 september afgelast.

  Lees verder
 • Update 21 juli 2021: Brief van de burgemeester bij het begin van de zomerperiode

  Burgemeester Adriaansen schreef aan het begin van deze zomerperiode een brief aan onze inwoners:

  Beste inwoners van de gemeente Woensdrecht,

  De zomervakantie is deze week in onze regio van start gegaan. Velen van ons hebben hier enorm naar uitgekeken, niet in de laatste plaats vanwege de versoepelingen die er aan leken te komen. Helaas starten we de zomervakantie niet zo onbezorgd als dat we enkele weken geleden dachten te kunnen doen. De besmettingscijfers zijn weer flink opgelopen en ondanks dat dit niet heeft geleid tot veel meer ziekenhuisopnamen, besloot het kabinet de rem te zetten op een aantal versoepelingen. Ik begrijp dat dit voor iedereen een grote teleurstelling is.

  Lees verder
 • Update 20 juli 2021: Thuiswerken is weer de norm en frisse lucht als aanvullende basisregel

  Het aantal coronabesmettingen is nog steeds hoog. Werk daarom thuis (tenzij het niet anders kan) en zorg voor voldoende frisse lucht.

  Lees het bericht op de website van de Rijksoverheid

 • Update 19 juli 2021: Beleidsregels Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten gemeente Woensdrecht 2 (TONK 2) vastgesteld

  Het college van de gemeente Woensdrecht heeft op 13 juli 2021 de Beleidsregels Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten gemeente Woensdrecht 2 (TONK 2) vastgesteld. Deze regeling volgt de oorspronkelijke regeling TONK op. De veranderingen:

  • de regeling is verlengd t/m 30 sept (landelijk)
  • ook de maanden mei en juni tellen mee als het gaat om inkomensterugval
  • de eenmalige tegemoetkoming TONK wordt verhoogd
  • heeft u al gebruik hebben gemaakt van de regeling, dan krijgt u automatisch ook een tegemoetkoming voor de komende periode ter hoogte van 750 of 1500 euro (afhankelijk van de situatie)
  Lees verder
 • Update 9 juli 2021: Snelle toename besmettingen dwingt tot maatregelen in de zomer

  Het aantal coronabesmettingen stijgt sneller dan verwacht. Dat zorgt voor een onzekere zomer. Daarom gelden van 10 juli 6.00 uur ’s ochtends tot en met 13 augustus uit voorzorg extra maatregelen. Welke dat zijn staat in het nieuwsbericht op de website van de Rijksoverheid of op de poster hieronder.

  Lees verder
 • Update 26 juni 2021: Vanaf vandaag weer heel veel mogelijk

  Op zaterdag 26 juni zetten we stap 4 van het openingsplan. De basisregels (handen wassen, afstand houden en testen bij klachten) blijven bestaan, maar er is weer heel veel mogelijk. Een overzicht:

  Lees verder
 • Update 18 juni 2021: Nederland zet 26 juni een grote stap: bijna alles kan op anderhalve meter

  Banner Alleen samen krijgen we corona onder controle

  Het vaccineren verloopt zeer voorspoedig. We zien dit terug in de besmettingscijfers en in het aantal mensen dat met Covid-19 in het ziekenhuis zijn opgenomen. Deze cijfers dalen nu snel. 

  De meeste maatregelen zijn daarom niet meer nodig. Het kabinet heeft dan ook besloten om stap 4 van het openingsplan te zetten en zelfs te vergroten. Vanaf 26 juni zijn alle deuren open, waarbij anderhalve meter afstand de allesbepalende norm blijft. Daar waar anderhalve meter niet lukt, zoals in het openbaar vervoer, in het voortgezet onderwijs of bij evenementen en festivals, geldt de mondkapjesplicht of kun je alleen naar binnen met een coronatoegangsbewijs. Evenementen zijn overigens vanaf 30 juni weer toegestaan.

  Bekijk de poster hieronder of lees het volledige bericht op de website van de Rijksoverheid

  Lees verder
 • Update 16 juni 2021: Nieuwe voorwaarden voor evenementen eind deze maand

  Nederland gaat van het slot. Eind deze maand verwachten we stap 4 van het openingsplan. Er zijn dan meer mogelijkheden om evenementen te organiseren. Lees erover in het nieuwsbericht op de website van de Rijksoverheid.

 • Update 5 juni 2021: Veel weer mogelijk vanaf vandaag

  In dit overzicht op de website van de rijksoverheid leest u wat er nu aan coronamaatregelen geldt tot en met 29 juni 2021.

 • Update 1 juni 2021: Coronavaccinatie voor Nederlanders met een Belgische huisarts

  Logo GGD West-Brabant + link naar de informatie op hun website

  Bent u geboren tussen 1956 en 1960, heeft u een Belgische huisarts en bent u nog niet gevaccineerd?

  In de grensgemeenten in West-Brabant wonen mensen met een Belgische huisarts. Zij ontvangen geen uitnodiging voor de coronavaccinatie van hun huisarts. Daarom kunnen West-Brabanders met een Belgische huisarts een coronavaccinatie halen op de vaccinatielocaties van de GGD. De voorwaarde is dat u onder de huidige vaccinatiedoelgroep valt. De vaccinatie is gratis. U beslist zelf of u de vaccinatie haalt.

  Lees verder
 • Update 31 mei 2021: Middelbare scholen vanaf vandaag weer open

  Vanaf 31 mei mogen leerlingen eindelijk weer allemaal tegelijk naar de middelbare school. Met regels om onderwijspersoneel en leerlingen te beschermen.
  Vanaf 7 juni zijn scholen verplicht weer met de lessen op locatie te starten.

 • Update 28 mei 2021: Bijna alles gaat open per 5 juni

  Logo Alleen samen krijgen we corona onder controle

  Op 5 juni zetten we de derde stap van het openingsplan en gaat bijna alles open, waaronder restaurants en cafés, bioscopen en musea. Er blijven voorwaarden gelden. Door de basisregels te blijven volgen, kan steeds meer.

   Uitgebreidere informatie op de poster en in het nieuwsbericht op rijksoverheid.nl

  Lees verder
 • Update 19 mei 2021: Stap 2 van het openingsplan wordt gezet

  Het aantal nieuwe ic- en ziekenhuisopnames van coronapatiënten is verder gedaald. Daarom kan op woensdag 19 mei verantwoord de tweede stap van het openingsplan worden gezet. Het volgen van de basisregels blijft belangrijk.

  Onder meer de sportscholen gaan open. Een bezoek aan het pretpark, openluchtmuseum en buitenpodium is ook weer mogelijk. De terrassen mogen langer open: van 06.00 tot 20.00 uur. Bibliotheken openen op 20 mei de deuren. Reservering en een gezondheidscheck zijn verplicht.

  Kijk wat er allemaal weer mogelijk is op de poster hieronder of in het bericht op de website van de Rijksoverheid.

  Lees verder
 • Update 12 mei 2021: Aanpassing van de regeling Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK)

  Afbeelding: spaarvarken met munten

  De regeling Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) is verruimd. Hierdoor komen mensen eerder in aanmerking voor ondersteuning en kunnen meer mensen hulp krijgen. U kunt een aanvraag doen, als uw inkomen aanzienlijk gedaald is door de coronacrisis en uw woonlasten daardoor te hoog geworden zijn.

  Heeft u al een beroep gedaan op deze regeling? Dan wordt uw aanvraag opnieuw bekeken. Heeft u moeite met het betalen van bijvoorbeeld huur, hypotheek of energiekosten door inkomensterugval door de coronacrisis? Mogelijk komt u in aanmerking.
  Aanvragen: COVID-19 (antwoordop.nl). Startpunt Grip op Geld helpt u graag bij de aanvraag als u er niet uitkomt. Bel: 0164 - 672049 of mail: gripopgeld@bwiwoensdrecht.nl.

  Lees verder
 • Update 11 mei 2021: Stap 2 van het openingsplan - met een voorbehoud gaan per 19 mei sportscholen open en is er buiten meer mogelijk

  Stap voor stap kan steeds meer. Als de ziekenhuiscijfers het toelaten, zetten we op 19 mei de tweede stap van het openingsplan en gaan onder andere dierenparken, openluchtmusea en sportscholen open.

  Meer informatie en de voorwaarden staan opgesomd op onderstaande poster en in het bericht op de website van de Rijksoverheid.

  Lees verder
 • Update 29 april 2021: Posters voor ondernemers

  Voor ondernemers is er nu een poster 'Maatregelen in onze winkel' beschikbaar. Er zijn twee varianten, waarbij het aantal personen nog in te vullen is en waarbij dat niet zo is.

  Lees verder
 • Update 28 april 2021: Eerste stap van het openingsplan ingegaan

  Als onderdeel van de eerste stap van het openingsplan mogen per woensdag 28 april:

  Lees verder
 • Update 20 april 2021: Versoepelingen per 28 april; stap 1 van het openingsplan

  We verwachten dat het aantal nieuwe ziekenhuisopnames van coronapatiënten eind april gaat afnemen. Daarom zetten we op 28 april voorzichtig de eerste stap van het openingsplan.
  De aanpassingen vanaf die datum (onder andere avondklok opgeheven, terrassen open onder voorwaarden en thuis maximaal 2 gasten per dag ontvangen) zijn na te lezen in het bericht op de website van de rijksoverheid en op de poster hieronder.

  Lees verder
 • Update 13 april 2021: Coronacijfers nu niet goed genoeg voor versoepelingen; kabinet maakt wel openingsplan

  Als het aantal opnames van coronapatiënten in ziekenhuizen daalt en we de basisregels blijven volgen, kunnen we langzaam de coronamaatregelen loslaten. Met het openingsplan (zie de afbeelding hieronder) wordt stap voor stap steeds meer mogelijk.

  Op zijn vroegst komt de eerste stap pas eind april. Tot die tijd blijven de huidige coronamaatregelen van kracht. Wel gaat vanaf maandag 19 april de buitenschoolse opvang (bso) weer open.

  Lees naar aanleiding van de persconferentie van demissionair president Rutte en minister De Jonge het bericht op website van de rijksoverheid.

  Lees verder
 • Update 7 april 2021: Subsidieregeling meerkosten 2020 voor corona Jeugd en Wmo

  De VNG en het Rijk hebben afspraken gemaakt over het bieden van financiële zekerheid en ruimte aan zorgorganisaties en professionals. Dit is nodig om zorgorganisaties en professionals, in deze uitzonderlijke tijden, een uiterste inspanning te kunnen laten verrichten om het coronavirus maximaal te controleren, kwetsbare mensen te beschermen en goede zorg en ondersteuning te verlenen voor diegenen waarvoor dit noodzakelijk is.
  Eén van de afspraken van het Rijk en de VNG betreft het vergoeden van de meerkosten die aanbieders maken om aan de richtlijnen van het RIVM te kunnen voldoen.

  9 gemeenten uit de regio West-Brabant West

  De afspraken over de meerkosten zijn neergelegd in de ‘Nadere regel Meerkosten Wmo en Jeugd'. Deze subsidieregeling is in de 9 gemeenten van West-Brabant West vastgesteld: Bergen-op-Zoom, Etten-Leur, Halderberge, Moerdijk, Roosendaal, Rucphen, Woensdrecht, Steenbergen en Zundert.

  Deze subsidieregeling bevat de (aanvullende) spelregels en voorwaarden van de gemeenten met betrekking tot de vergoeding van de meerkosten.

  Lees verder
 • Update 1 april 2021: Coronavaccinatie voor Nederlanders met een Belgische huisarts

  In de grensgemeenten in West-Brabant wonen mensen met een Belgische huisarts. Zij ontvangen geen uitnodiging voor de coronavaccinatie van hun huisarts. Daarom kunnen West-Brabanders met een Belgische huisarts een coronavaccinatie halen op de vaccinatielocaties van de GGD. De voorwaarde is dat je onder één van de huidige vaccinatiedoelgroepen valt. De vaccinatie is gratis. Je beslist zelf of je de vaccinatie haalt.

  Lees verder
 • Update 31 maart 2021: Lokale ondernemers uit de detailhandel presenteren zich

  Screenshot van de themapagina met ondernemers uit de lokale detailhandel (Woensdrechtse Bode week 13-2021). Klik op de afbeelding voor een vergroting van de pagina.In de Woensdrechtse Bode van 31 maart staat een themapagina waarop lokale ondernemers uit de detailhandel zich voorstellen. Onder het motto 'Koop lokaal, en doe dat ook digitaal' plaatst de gemeente deze steunbetuiging.

  Wethouder Kielman (economische zaken): "Onze winkels hebben het moeilijk en proberen er het beste van te maken. Toch zijn er veel individuele acties die we zien: zaken regelen via afspraken, en dan 4 uur van te voren, of omschakeling naar verkoop via internet. Ook telefonische afspraken met klanten zijn uiteraard een optie. Allemaal leuk en aardig, maar het benadert lang niet de normale omzet en voor iedereen, winkeliers en klanten, ook niet het gezellige winkelen, snuffelen, uitzoeken, passen en kopen.
  Vanuit de gemeente helpen we de ondernemers graag en ondersteunen we waar dat met de landelijk opgelegde regels mogelijk is.
  Daarom ook voor onze ondernemers in deze takken van sport een welgemeend compliment voor hun ongewone en harde werk dat wij van harte ondersteunen."

  Klik op de afbeelding voor een grotere versie van de themapagina.

  Lees verder
 • Update 30 maart 2021: Aanvragen steun bij organiseren activiteiten voor jongeren nu mogelijk

  Icoontje aanvraagformulier

  De Rijksoverheid heeft budgetten vrijgemaakt ter ondersteuning in coronatijd. De budgetten zijn bedoeld om activiteiten voor jongeren te starten, culturele instellingen/verenigingen te ondersteunen en (ver)huurders van sportaccommodaties te compenseren.

  Als u zich afvraagt of uw vereniging en/of initiatief in aanmerking komt voor een bijdrage, vult u dan deze aanvraag in en stuur die toe aan veiligheid@woensdrecht.nl

  De gemeente zal dan nagaan of uw aanvraag aan de door de Rijksoverheid gestelde eisen voldoet en u hoort dan zo spoedig mogelijk of uw aanvraag wordt toegekend.

 • Update 23 maart 2021: Maatregelen tegen corona blijven gelden

  De derde golf begint zichtbaar te worden. Daarom blijven we tot en met 20 april in lockdown. Door ons aan de basisregels te houden, worden minder mensen besmet met het coronavirus. Zo is er sneller weer meer mogelijk.

  Vanaf 31 maart begint de avondklok om 22.00 uur 's avonds.

  Meer informatie in het nieuwsbericht op de website van de Rijksoverheid.

  Lees verder
 • Update 16 maart 2021: Kleine aanpassingen in de corona maatregelen

  Het kabinet doet een aantal kleine correcties op de al bestaande maatregelen. Per dinsdag 16 maart gelden de volgende aanpassingen.

  Zwemles

  Zwemles is mogelijk voor kinderen tot en met 12 jaar, zodat zij hun A-, B- of C-diploma kunnen halen.

  Winkelen op afspraak

  Bij winkelen op afspraak geldt voor winkels dat er twee klanten per verdieping binnen mogen zijn. Of één klant per 25 vierkante meter winkeloppervlak. Allemaal op 1,5 meter afstand van elkaar. Maximaal mogen er 50 klanten tegelijk in de winkel zijn, als de winkel hiervoor groot genoeg is. Nog steeds geldt de regel dat mensen minimaal 4 uur van tevoren een afspraak maken, en dat de winkel werkt met tijdvakken van minimaal 10 minuten.

  Sporten

  Volwassenen van 27 jaar en ouder mogen buiten op sportaccommodaties met maximaal 4 mensen sporten. Voorwaarden is wel dat zij 1,5 meter afstand houden. Tot en met 26 jaar was sporten bij sportaccommodaties al toegestaan, in teamverband, zonder 1,5 meter afstand te houden. Daarnaast mogen gemeenten sportactiviteiten organiseren op andere locaties.  

  Lees verder
 • Update 10 maart 2021: Lokale horecaondernemers in de schijnwerper

  Screenshot van de themapagina voor horecaondernemers uit de Woensdrechtse Bode van woensdag 10 maart 2021. Klik op de afbeelding voor een vergroting.In weekblad de Woensdrechtse Bode is op 10 maart een speciale themapagina opgenomen waarin lokale horecaondernemers zich presenteren. "Juist nu hebben ze steun nodig", beamen burgemeester Adriaansen en wethouder Kielman (economische zaken).

  Veel horecagelegenheden bieden momenteel afhaalmogelijkheden aan. "Afhalen bij horeca is één van die dingen die wel past binnen de regels. “We promoten natuurlijk altijd ‘Koop lokaal’, toen ze alleen digitaal mochten verkopen werd dat ‘Koop Digitaal’ en nu willen we daar ‘Koop Afhaal’ aan toevoegen. Zo zorg je er toch voor dat de keuken blijft draaien en dat er toch wat omzet binnenkomt. Maak er dus alsjeblieft gebruik van en help de horeca.”

  Klik op de afbeelding rechts voor een grotere versie van de themapagina.

  Lees verder
 • Update 8 maart 2021: Verdere verruiming lockdown nog niet verantwoord

  Nog steeds raken te veel mensen besmet met het coronavirus. Ook de druk op ziekenhuizen is nog te hoog. Daarom gaat het kabinet nu niet verder versoepelen, dat zou niet verantwoord zijn. We houden vast aan de maatregelen waarvan we zien dat ze werken.

  Wel worden er kleine correcties gedaan op een aantal al bestaande maatregelen. Ook kijkt het kabinet vooruit. Vanaf 31 maart is er mogelijk meer ruimte voor versoepeling. Alleen als de cijfers het toelaten, kunnen bijvoorbeeld de terrassen en winkels open onder strikte voorwaarden.

  Lees de nadere toelichting in het nieuwsbericht op de website van de rijksoverheid.

 • Update 1 maart 2021: Inwerkingtreding TONK

  Veel mensen hebben het op dit moment financieel moeilijk. Door de coronamaatregelen zijn er banen verdwenen en veel ondernemers kunnen hun werk niet of maar deels uitoefenen. Hierdoor hebben veel mensen minder inkomen dan voorheen. Zij hebben daarom mogelijk moeite om hun woonkosten te betalen. Om hen tijdelijk te helpen is er de TONK.

  Lees verder
 • Update 23 februari: Voorzichtige verruiming lockdown

  De coronamaatregelen vragen veel van iedereen, zowel fysiek als mentaal. Het kabinet wil besmettingen voorkomen maar ook perspectief bieden. Onder voorwaarden gelden vanaf 3 maart een aantal voorzichtige verruimingen. Welke dat zijn staat uitgelegd op onderstaande poster en in het nieuwsbericht op de website van de Rijksoverheid.

  Lees verder
 • Update 10 februari: Producten bestellen en afhalen bij niet-essentiële winkels mogelijk

  Vanaf vandaag, 10 februari 2021, mogen niet-essentiële winkels open zijn voor het afhalen van vooraf bestelde producten. Bezorgen blijft mogelijk.

  Meer informatie over 'Bestellen en afhalen' en de voorwaarden staat op de website van de Rijksoverheid.

 • Update 8 februari: Avondklok wordt verlengd

  Poster avondklok: blijf binnen

  NB. Op 28 april 2021 om 4.30 uur verviel de avondklok in Nederland.

  De avondklok wordt verlengd tot vooralsnog 3 maart 4.30 uur. Dat is nodig, omdat nieuwe besmettelijkere varianten van het coronavirus terrein winnen en voor een nieuwe golf aan besmettingen kunnen zorgen.

  Meer informatie op de website van de Rijksoverheid.

 • Update 4 februari: Gemeenten vragen uitleg aan Lowys Porquin over dicht blijven scholen

  De ruim dertig basisscholen van Lowys Porquin in Bergen op Zoom, Tholen, Woensdrecht en Steenbergen gaan volgende week niet open. Dat liet de onderwijskoepel woensdag de ouders weten in een brief. Het besluit verraste de onderwijswethouders van de betrokken gemeenten. Zij hebben daarom direct gezamenlijk contact gezocht met het bestuur van Lowys Porquin.

  Lees verder
 • Update 2 februari: Lockdown verlengd

  Het kabinet heeft in een persconferentie aangegeven dat de besmettingen dalen, maar nieuwe varianten van het coronavirus terrein winnen. Dat is zorgelijk, want deze varianten zijn besmettelijker en kunnen tot een nieuwe golf leiden. Daarom wordt de lockdown verlengd. Wel gaan basisscholen en kinderopvang vanaf 8 februari weer open. Daarnaast mogen consumenten vooraf geplaatste bestellingen, op vooraf afgesproken tijden, ophalen bij de winkel. 

  Over de situatie van de avondklok volgt later in week 5 advies van het Outbreak Management Team (OMT).

  Lees een uitvoeriger nieuwsbericht over de situatie op 2 februari op de website van de Rijksoverheid of bekijk de poster hieronder.

  Lees verder
 • Update 1 februari: Let op: de GGD vaccineert géén ouderen aan huis

  We ontvangen berichten dat ouderen in Noord-Brabant worden gebeld door mensen die zich voordoen als werknemers van de GGD. Deze mensen willen een afspraak maken voor een coronavaccinatie bij de mensen aan huis. Let op want dit is een vorm van oplichting.

  De GGD neemt geen contact op met ouderen over het vaccineren en komt ook niet bij mensen thuis om te vaccineren.

  Lees verder
 • Update 29 januari: Nieuwe maatregelen reizen naar België

  Afbeelding: grenspaal in Putte

  Vanaf woensdag 27 januari zijn niet-essentiële reizen verboden voor iedereen die vanuit en naar België reist. Dat is vooral bedoeld om toeristische en recreatieve bewegingen tegen te gaan (vakantie, funshoppen etc.).
  De nationale regering van België wil het normale leven voor mensen in grensgemeenten gewoon door laten gaan. Reizen voor dagelijkse bezigheden vanuit en naar België mag voor inwoners vanuit grensgemeenten. Bijvoorbeeld voor werk, school, mantelzorg (geen familiebezoekje!). Altijd is een ‘Verklaring op Eer’ nodig.
  Zie voor meer informatie en de benodigde documenten: www.infocoronavirus.be.

  Het advies luidt kort gezegd: ‘Ga de grens niet over, als dat niet écht noodzakelijk is.’

 • Update 27 januari: Formulier 'eigen verklaring avondklok'

  NB. Op 28 april 2021 om 4.30 uur verviel de avondklok in Nederland.

  Als het noodzakelijk is dat u tijdens de avondklok naar buiten gaat, dan moet u het formulier ‘Eigen verklaring avondklok’ bij zich hebben.

  Lees verder
 • Update 26 januari: Nieuwe maatregelen in België per 27 januari

  Afbeelding: grenspaal in Putte

  Tijdelijk verbod voor recreatief-toeristische doeleinden van en naar België

  Als niet-Belg reizen naar België

  Van 27 januari tot 1 maart 2021 mag je enkel naar België reizen om een essentiële reden. Je moet hiervoor een verklaring op eer hebben. Deze verklaring is te verkrijgen via www.info-coronavirus.be/nl/reizen/, of als je werkt in België via je werkgever.

  Lees verder
 • Update 25 januari: Nieuwe ondersteuningsregeling TONK later dit voorjaar

  Het Rijk heeft de TONK aangekondigd. Deze nieuwe regeling die naar verwachting 1 maart ingaat staat voor: ‘Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten’. Er is op dit moment nog niet veel informatie over de nieuwe regeling beschikbaar.

  Blijf op de hoogte via de website van de ISD Brabantse Wal.

 • Update 22 januari: Avondklok in Nederland van 21.00 - 04.30 uur

  Banner Meer weten over de avondklok, klik hier (link naar www.rijksoverheid.nl/avondklok)

  NB. Op 28 april 2021 om 4.30 uur verviel de avondklok in Nederland.

  In heel Nederland geldt vanaf zaterdag 23 januari een avondklok. Dat betekent dat iedereen tussen 21.00 uur ’s avonds en 04.30 uur ’s ochtends binnen blijft.

  De avondklok zorgt ervoor dat mensen minder vaak bij elkaar op bezoek gaan of elkaar ontmoeten, wat helpt om de verspreiding van het coronavirus af te remmen. Dat is belangrijk, want het kabinet maakt zich grote zorgen om de verspreiding van varianten van het coronavirus, die nog besmettelijker zijn dan het virus dat we al kennen. We moeten het moment dat deze nieuwe varianten van het virus de overhand krijgen zo veel mogelijk uitstellen.

  Bekijk de maatregel en uitzonderingen op onderstaande poster. Een toelichting staat ook op www.rijksoverheid.nl/avondklok.

  Lees verder
 • Update 21 januari: Gezamenlijk statement burgemeesters politiedistrict De Markiezaten

  De acht burgemeesters van het politiedistrict De Markiezaten zijn woensdag 20 januari 2021 bijeen geweest om te praten over de nieuwe coronamaatregelen. Het gaat hierbij om de burgemeesters van Bergen op Zoom, Halderberge, Moerdijk, Roosendaal, Rucphen, Steenbergen, Tholen en Woensdrecht. Zij stellen in gezamenlijkheid dat de lokale, regionale en provinciale belangen via het Veiligheidsberaad, aan het kabinet kenbaar zijn gemaakt. Zij spreken daarbij, zoals de hele coronacrisis, hun vertrouwen uit in de experts en het demissionaire kabinet.

  Gezamenlijk statement van de acht burgemeesters

  “Het tijdelijk invoeren van een avondklok is een ingrijpende maatregel die de vrijheid van onze inwoners ernstig inperkt en de nodige impact geeft. Dat realiseren we ons terdege. We gaan ervan uit dat het merendeel van de samenleving inziet dat een avondklok noodzakelijk is en ook respecteert. Nagenoeg iedereen begrijpt dat extra maatregelen, waaronder ook deze avondklok, nodig zijn om verdere verspreiding van het coronavirus en de nieuwe varianten tegen te gaan. We ondersteunen van harte de oproep van het kabinet aan mantelzorgers om hun belangrijke zorgtaak te blijven doen. Voor onze jongeren blijven er gelukkig tot 21.00 uur voldoende mogelijkheden om te kunnen sporten. We blijven samen volhouden met de blik gericht op beter tijden. Want die komen er aan.”

  Lees verder
 • Update 20 januari: Demissionair kabinet wil avondklok tussen 20.30-04.30 uur invoeren

  NB. Op 28 april 2021 om 4.30 uur verviel de avondklok in Nederland.

  In een persconferentie kondigden premier Rutte en minister De Jonge aan dat zij in de strijd tegen verdere verspreiding van het coronavirus een avondklok in willen stellen. Dit houdt in dat mensen, uitzonderingen daar gelaten, niet buiten op straat mogen zijn tussen 20.30 uur en 04.30 uur. 

  Over de maatregel moet nog een debat volgen in de Tweede Kamer waardoor de avondklok bij een akkoord, op zijn vroegst in het weekend van 23-24 januari aanstaande in zou kunnen gaan.

  Per direct is wel al de maatregel ingevoerd dat er maximaal 1 bezoeker per dag thuis ontvangen mag worden.

  Volg voor het laatste nieuws en een toelichting op de maatregelen en uitzonderingen de berichtgeving op de website van de Rijksoverheid.

  Lees verder
 • Update 12 januari: Nederland blijft in lockdown

  ✔️ Blijf thuis

  ✔️ Werk thuis

  ✔️ Beperk bezoek

  We blijven tot en met in ieder geval 9 februari in lockdown. Dat is nodig om het aantal coronabesmettingen verder te laten dalen.
  Meer informatie leest u in het bericht op de website van de rijksoverheid en op onderstaande poster.

  Lees verder
 • Update 23 december: Brief van de burgemeester

  Namens het gemeentebestuur heeft de burgemeester een brief geschreven aan de inwoners van Woensdrecht.

  Woensdrecht, 23 december 2020

  Beste inwoners van de gemeente Woensdrecht,

  De kerstdagen en de jaarwisseling staan voor de deur. Een tijd van warmte, gezelligheid en samenzijn met de mensen die we liefhebben. Helaas is het dit jaar vanwege Covid-19 allemaal anders dan we normaal gewend zijn.

  Lees verder
 • Update 22 december: Feestdagen en corona

  Blijf zo veel mogelijk thuis, ook tijdens de feestdagen. Reis alleen als dit noodzakelijk is en ontmoet zo min mogelijk mensen. Dat is voor veel mensen moeilijk in de decemberperiode, maar nodig om de druk op de zorg te verlagen. 

  Personen thuis ontvangen tijdens de feestdagen

  Tijdens de kerstdagen mogen er maximaal 3 personen per dag op bezoek komen. Tijdens de jaarwisseling zijn dit maximaal 2 personen per dag. Kinderen tot en met 12 jaar tellen niet mee. 

  Eten en drinken tijdens de feestdagen

  Houd tijdens het eten en drinken rekening met de basisregels, zoals vaak uw handen wassen. Serveer snacks op persoonlijke schaaltjes. Zo is het ook makkelijker om 1,5 meter afstand te houden tot mensen die niet uw huisgenoten zijn. Zorg voor extra goede handhygiëne als u eten serveert. Zet bijvoorbeeld een flesje handalcohol neer.

  Lees verder
 • Update 18 december: De grens blijft open, maar respecteer de coronamaatregelen in België

  Nederland is sinds 15 december in lockdown. Alle niet-noodzakelijke winkels sluiten zeker voor vijf weken de deuren. Door deze sluiting is het verleidelijk om te gaan winkelen in onze Belgische buurgemeenten. Het is echter niet de bedoeling dat men nu gaat funshoppen in België. Winkelen in België is op zich niet verboden. Wie toch naar België gaat moet zich onverkort aan de coronamaatregelen houden:

  • Blijf maximaal 30 minuten in een winkel. Winkelen doe je alleen. Respecteer de afstandsregels en wachtrijen.
  • Tussen 8.00 en 18.00 uur is het dragen van een mondkapje verplicht in de winkelzone. Ook in de buurt van scholen en in alle openbare gebouwen moet je de hygiënemaatregelen respecteren en een mondkapje dragen.
  • Volg de aangeduide looplijnen.
  • Horecazaken zijn gesloten, met uitzondering van take-away of levering. Vanaf 20.00 uur geldt een verbod op alcoholverkoop.
  • Buiten mag je met maximaal 4 mensen samenzijn, kinderen tot en met 12 jaar niet meegeteld.
  • Belangrijk: tussen middernacht en 05.00 uur in de ochtend geldt in heel België een nachtklok. Elke vorm van verplaatsing is strikt verboden.
 • Update 15 december: jongeren praten met raadsleden over corona en eenzaamheid

  Op 8 december jl. gingen vijftien jongeren tussen de 12 en 25 jaar in gesprek met raadsleden over de impact van corona op hun leven. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat jongeren zich vaker eenzaam voelen en vaker slecht in hun vel zitten als gevolg van de coronacrisis. Tijdens de gesprekken kwam naar voren dat jongeren hard worden geraakt door de crisis maar dat er ook vooral begrip is voor de maatregelen.

  Lees meer over de bijeenkomst in het persbericht.

  Lees verder
 • Update 14 december: Nederland gaat in lockdown

  Logo Alleen samen krijgen we corona onder controle

  Het coronavirus verspreidt zich razendsnel. Om de zorg toegankelijk te houden, moeten we onze contacten tot een minimum beperken. Van 15 december t/m in ieder geval 19 januari geldt de strengste lockdown tot nu toe.

  Meer informatie en een overzicht van alle maatregelen in dit bericht op de website van de rijksoverheid.

  Op de poster hieronder staan de maatregelen ook weergegeven.

  Lees verder
 • Update 8 december: Gedeeltelijke lockdown ook tijdens feestdagen

  Het aantal coronabesmettingen blijft te hoog. Daarom blijven we in de gedeeltelijke lockdown, ook tijdens de feestdagen. Door afstand te houden en het aantal contacten te beperken beschermen we elkaar.

  Lees het nieuwsbericht op de website van de rijksoverheid.

  Onderstaande poster geeft de maatregelen van de gedeeltelijke lockdown met plaatjes weer.

  Lees verder
 • Update 20 november: Vuurwerkverbod tijdens Oud en Nieuw 2020-2021

  Poster van de rijksoverheid met uitleg over het vuurwerkverbod met Oud en NieuwDoor het coronavirus is de werkdruk in de ziekenhuizen erg hoog. Het afsteken van vuurwerk zorgt jaarlijks voor extra drukte op de Spoedeisende Hulp, in de huisartsenposten en voor de handhavers. Daarom heeft het Kabinet besloten dat tijdens deze jaarwisseling 2020-2021 geen vuurwerk verkocht en afgestoken mag worden.
  Het tijdelijke vuurwerkverbod geldt niet voor vuurwerk uit de zogeheten F-1 categorie. Dit is een licht soort vuurwerk, zoals sterretjes, trektouwtjes en sierfonteintjes.

  Op de website rijksoverheid.nl/vuurwerk kunt u meer informatie vinden over dit onderwerp.

 • Update 19 november: Nieuwe noodverordening in werking

  Op 18 november 2020 is er een nieuwe noodverordening van de veiligheidsregio Midden- en West-Brabant in werking getreden met daarin de maatregelen die gelden tijdens de gedeeltelijke lockdown.

  Lees verder
 • Update 17 november: Extra maatregelen verdwijnen, de gedeeltelijke lockdown gaat verder

  Het aantal coronabesmettingen daalt. We houden ons goed aan de maatregelen en dat heeft effect. Maar we zijn er nog niet. De gedeeltelijke lockdown gaat verder om elkaar te blijven beschermen.

  Lees het bericht hierover op de website van de rijksoverheid. Op de afbeelding hieronder staan de maatregelen die vanaf 18 november 24.00 uur van kracht zijn.

  Lees verder
 • Update 4 november: Nieuwe noodverordening van de Veiligheidsregio

  Met ingang van 4 november 22.00 uur is de nieuwe noodverordening vanuit de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant van kracht. Hierin zijn de extra coronamaatregelen die gelden tot 19 november verwerkt.

  Lees verder
 • Update 3 november: Tijdelijke verzwaring van de gedeeltelijke lockdown

  Samen is het ons gelukt om de stijging van het aantal besmettingen te doorbreken. We zijn op de goede weg, maar het gaat nog te langzaam. Het kabinet heeft besloten om voor de komende 2 weken, bovenop de huidige gedeeltelijke lockdown, extra maatregelen in te stellen.

  De maatregelen zijn onder andere het verkleinen van groepen buiten naar maximaal 2 personen en ook 2 personen per dag maximaal thuis ontvangen. Tevens is er de sluiting van musea, bibliotheken, theaters en zwembaden. Vermijd bovendien niet-noodzakelijke reizen.

  De vandaag afgekondigde maatregelen gelden vanaf woensdag 4 november 22.00 uur tot en met woensdag 18 november. Kijk voor een volledig overzicht op onderstaande poster of www.rijksoverheid.nl.

  Lees verder
 • Update 2 november: Borden aan de grens met Nederlandse coronamaatregelen

  Afbeelding: Bord met de Nederlandse coronamaatregelen nabij grens met Berendrecht-Zandvliet (B)

  Door de ligging van onze gemeente is er al sinds jaar en dag een innige band met de zuiderburen, we vormen een sociaal-economische eenheid. Op dit moment bestaan er verschillen tussen Nederland en België in de coronamaatregelen. Om daar helderheid in te scheppen zijn er borden geplaatst bij invalswegen aan de grens. Voor passanten is dan gelijk duidelijk wat de geldende regels in Nederland zijn.

 • Update 29 oktober: Information on COVID-19 in other languages

  What you need to know about COVID-19 in different languages.
  Please find information on this website: www.pharos.nl/the-coronavirus

  Available in among others: English, Polski, Chinese, Arabic, Français, Español, Türkçe and Farsi.

 • Update 28 oktober: Ondersteuning bij quarantaine

  Visual blijf thuis in quarantaine + link naar www.rijksoverheid.nl/quarantaine

  Als blijkt dat je corona hebt, blijf je 10 dagen thuis en ontvang je geen bezoek. Dit geldt ook voor huisgenoten. Zo voorkom je verspreiding van het virus.

  Tips voor deze periode van thuisquarantaine staan in deze gids
  Loop je ergens tegenaan en heb je ondersteuning nodig? Bel BWI Woensdrecht: 0164 - 672049.

  Lees verder
 • Update 27 oktober: Waar houdt u rekening mee bij een bezoek aan het gemeentehuis?

  De dienstverlening van de gemeente proberen we momenteel zoveel mogelijk digitaal aan te bieden. Maar voor sommige producten moet u wel naar de balie in het gemeentehuis komen. Wellicht moet u voor andere zaken in het gebouw zijn zoals sporten, het inleveren van bibliotheekboeken of om een griepprik te halen. Let u dan bij uw bezoek op de maatregelen en looproutes.

 • Update 16 oktober: Burgemeester Adriaansen schrijft brief aan de inwoners van Woensdrecht

  Burgemeester Steven Adriaansen richt zich met een brief tot alle inwoners van de gemeente Woensdrecht.

  Lees de tekst hieronder.

  Lees verder
 • Update 15 oktober: Nieuwe noodverordening met de maatregelen van de gedeeltelijke lockdown

  De voorzitter van de veiligheidsregio Midden- en West-Brabant heeft een nieuwe noodverordening vastgesteld. Hierin zijn de verscherpte maatregelen (gedeeltelijke lockdown) tegen verdere verspreiding van het coronavirus van dinsdagavond 13 oktober verwerkt.

  Inmiddels is er ook versie van de noodverordening in minder juridische taal beschikbaar plus een lijst met vragen en antwoorden bij de noodverordening. Beide zijn te downloaden op deze website.

  Lees verder
 • Update 13 oktober: Kabinet kondigt gedeeltelijke lockdown aan

  Het coronavirus heeft te veel ruimte gekregen om zich opnieuw te verspreiden. Het kabinet heeft vandaag besloten dat er strengere maatregelen nodig zijn die er voor moeten zorgen dat het aantal besmettingen daalt. De maatregelen gaan in op woensdag 14 oktober 2020 om 22.00 uur voor een periode van vier weken.

  Bekijk de maatregelen van de gedeeltelijke lockdown in het nieuwsbericht op de website van de Rijksoverheid.

  Lees verder
 • Update 10 oktober: Coronamelder app nu landelijk beschikbaar

  Vanaf vandaag is de app CoronaMelder in heel Nederland te gebruiken. CoronaMelder waarschuwt je nadat je in de buurt bent geweest van iemand met corona. Zo kun jij voorkomen dat je mensen in je omgeving besmet. De app is gratis te downloaden: voor iPhone in de Apple App Store en voor Android in Google Play.
  Meer info staat op www.coronamelder.nl

  Lees verder
 • Update 6 oktober: Beperkte mogelijkheid om naar het gemeentehuis te komen

  Vanwege het coronavirus werken wij al langere tijd alleen op afspraak. U kunt deze telefonisch maken via 140164 of op deze website. Tevens zijn er diverse zaken vanuit huis te regelen via: www.woensdrecht.nl/aanvragenenregelen.
  Onlangs zijn er helaas twee mensen binnen de gemeentelijke organisatie positief getest op het coronavirus. Wij passen onze openstelling aan. Dit betekent dat het gemeentehuis voorlopig dagelijks van 8.30-12.30 uur geopend is.

 • Update 2 oktober: Gemeente wijst horecaondernemers op mogelijkheden winterterras

  In een brief wijst de gemeente Woensdrecht horecaondernemers over de momenteel geldende coronamaatregelen. Bovendien staat er uitgelegd wat de mogelijkheden zijn om in de komende maanden een buitenterras in te richten en gasten te ontvangen.

 • Update 30 september: Nieuwe noodverordening met daarin verwerkt de aanscherpingen van 28 september

  De voorzitter van de veiligheidsregio Midden- en West-Brabant heeft een nieuwe noodverordening vastgesteld. Dit naar aanleiding van de verscherping van de maatregelen tegen verdere verspreiding van het coronavirus van maandagavond 28 september.

  Lees verder
 • Update 28 september: Kabinet scherpt landelijk de coronamaatregelen aan

  Logo Alleen samen krijgen corona onder controle

  Tijdens een landelijke persconferentie van minister-president Mark Rutte en minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Hugo de Jonge zijn nieuwe maatregelen afgekondigd om het aantal contactmomenten terug te dringen. Dit is nodig om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De landelijke maatregelen gelden vanaf dinsdag 29 september 18.00 uur en zijn in elk geval voor de komende drie weken van kracht.

  De maatregelen zijn erop gericht om de kans op grote drukte en het aantal sociale contactmomenten tussen mensen te beperken, zonder de samenleving en de economie op slot te doen.

  Lees het volledige bericht met een overzicht van de maatregelen op rijksoverheid.nl.

  Reisadvies België

  Vandaag 28 september is ook het reisadvies voor Nederlanders naar België op oranje ('alleen noodzakelijke reizen') gezet. Lees meer over de betekenis van dat reisadvies.

  Lees verder
 • Update 22 september: Zorgmedewerkers en leraren testen tijdelijk met voorrang op corona

  Zorgmedewerkers en leraren krijgen tijdelijk prioriteit bij de coronatesten. Het gaat om een tijdelijke maatregel omdat er te weinig testcapaciteit is. 

  Lees het volledige bericht op de website van de Rijksoverheid.

 • Update 18 september: Nieuwe noodverordening Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant

  Per 18 september 2020 gaat er een nieuwe noodverordening van de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant in.
  In de noodverordening zijn de aanwijzingen vanuit het Ministerie van Welzijn, Volksgezondheid en Sport van 1 en 11 september 2020 verwerkt.

  Deze aanwijzingen bepalen dat de genomen maatregelen verlengd worden en dat er niet gehandhaafd mag worden op het mondkapjesgebod in het leerlingen- en doelgroepenvervoer. Daarnaast is ook het besluit verwerkt dat het verbod op kermissen in de veiligheidsregio Midden- en West-Brabant per 1 oktober 2020 komt te vervallen.

  Lees verder
 • Update 15 september: Voorrang bij testen voor zorgmedewerkers en onderwijzend personeel

  Het zal u niet ontgaan zijn dat het erg druk is op de testlocaties van de GGD in West-Brabant. De testcapaciteit in de regio zit momenteel op het maximale wat mogelijk is. Als u een afspraak wilt maken voor een test vragen we u hiervoor gebruik te maken van het webportaal en met DigiD een test aan te vragen.
  Laat u alléén testen als u klachten hebt zoals koorts, verkoudheid, hoesten, benauwdheid of plotseling verlies van reuk of smaak.

  Zorgmedewerkers kunnen met voorrang ingepland worden voor een test. Dit kan door rechtstreeks met de GGD West-Brabant te bellen en niet via de landelijke lijn.
  Bekeken wordt hoe onderwijzend personeel van het primair en voortgezet onderwijs voorrang kan krijgen conform het beleid van minister De Jonge (Welzijn, Volksgezondheid en Sport).

  Lees verder
 • Update 1 september: Stand van zaken een half jaar na de corona-uitbraak in Nederland

  Premier Rutte en minister De Jonge brachten dinsdagavond 1 september in een persconferentie deze boodschap: De scholen zijn weer open, net als de horeca, sportclubs en musea. Het verschil tussen maart en nu is groot. Dit hebben we samen bereikt. Als we de basisregels blijven volgen, houden we het coronavirus onder controle. Wel blijven discotheken en nachtclubs de komende tijd gesloten.

  Lees verder
 • Update 31 augustus: Oproep Woensdrechtse voetbalverenigingen aan supporters

  In een gezamenlijke brief roepen de voorzitters van de vijf Woensdrechtse voetbalverenigingen op om de geldende richtlijnen omtrent Corona op te volgen. "We kijken allemaal uit naar een seizoen vol derby's en onderlinge strijd, maar gebruik te allen tijde je gezonde verstand en volg de regels die gelden!"

 • Update 26 augustus: Nieuwe noodverordening vanuit de Veiligheidsregio

  De Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant heeft op 25 augustus een nieuwe noodverordening vastgesteld. Nieuwe onderdelen zijn het verbod op kermissen dit najaar en introductieactiviteiten voor studenten die, onder voorwaarden, mogelijk zijn.

  Lees verder
 • Update 19 augustus: Nieuwe maatregelen

  In het kort zijn dit de nieuwe maatregelen:

  • Ontvang maximaal 6 personen in huis of in de tuin, exclusief kinderen tot en met 12 jaar en het eigen huishouden.
  • Blijf zo veel mogelijk thuis werken.
  • Thuisquarantaine wordt teruggebracht van 14 naar 10 dagen.

  Uitgebreide informatie op: https://bit.ly/3hbwzH

  Lees verder
 • Update 18 augustus: Extra oproep aan alle inwoners van grensgemeenten

  De burgemeesters van Woensdrecht en van de Belgische gemeenten Kapellen en Stabroek doen een oproep aan hun inwoners:

  Afbeelding van de extra oproep aan alle inwoners van grensgemeenten door de burgemeesters van Kapellen, Stabroek en Woensdrecht. De platte tekst staat onder de afbeelding

  De platte tekst is te lezen onder deze afbeelding.

  Lees verder
 • Update 17 augustus: Zelf een afspraak maken voor een coronatest met uw DigiD

  Afbeelding: poster voor het testen op corona. Afspraak maken kan online of telefonisch

  Een afspraak maken voor een coronatest kan nu ook online via rijksoverheid.nl/coronatest.
  Ook bellen met 0800-1202 blijft mogelijk.

  Digitaal de afspraak maken gaat zo:

  Ga naar coronatest.nl, log in met uw DigiD en maak zelf online een afspraak voor een test.

  Lees verder
 • Update 11 augustus: Situatie in de gemeente Woensdrecht

  In de gemeente Woensdrecht zien we dat het aantal coronabesmettingen nagenoeg stabiel blijft. Ten opzichte van vorige meting (7 augustus) zijn er twee mensen bijgekomen die positief getest zijn. Hoe vervelend dit ook is, we zien gelukkig ook in de cijfers dat de mensen weer beter worden, al maanden zijn er geen mensen meer aan overleden. Ook kennen we hier niet een snel stijgend besmettingspercentage zoals bijvoorbeeld in Bergen op Zoom of Antwerpen.

  Lees verder
 • Update 8 augustus: Nieuwe noodverordening en aanvullende aanwijzing

  Hierbij treft u de nieuwe COVID-19 noodverordening aan van de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant 10 augustus 2020. Tevens bijgevoegd een brief van minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) aan de voorzitters van de veiligheidsregio's over de aanvullende aanwijzing van 7 augustus 2020.

 • Update 6 augustus: Statement voorzitters Brabantse Veiligheidsregio’s

  De drie voorzitters van de Brabantse Veiligheidsregio’s schreven een statement naar aanleiding van de persconferentie van premier Rutte op 6 augustus. Ze zijn onder andere blij met de ruimte die het Kabinet geeft om op regionaal niveau aanvullende maatregelen te nemen. Lees het volledige statement: https://bit.ly/2W4hkH0

 • Update 7 augustus: Extra coronamaatregelen tijdens Woensdrecht Wielerzomer

  De wielercomités Hoogerheide en Huijbergen hebben het initiatief genomen om deze zomer de ‘Woensdrechtse Wielerzomer te organiseren’ met een wielerwedstrijd in ieder dorp. De gemeente Woensdrecht staat bekend om zijn wielerkoersen, maar natuurlijk hebben we wel met een bijzondere situatie te maken rondom het coronavirus. Verspreiding van het virus moet vermeden worden en daartoe zijn een aantal voorwaarden gesteld aan de organisatie van de Woensdrechtse Wielerzomer.

  Lees verder
 • Update 29 juli: Oranje reisadvies voor de provincie Antwerpen

  Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een oranje reisadvies afgegeven voor de provincie Antwerpen. In essentie betekent dit dat niet-essentiële reizen naar de provincie Antwerpen worden afgeraden. Dit geldt ook andersom vanuit de provincie Antwerpen naar Nederland. Er komen dit keer geen fysieke belemmeringen (zoals grenscontroles of –blokkades) bij de grensovergangen met België.

  Samengevat komen de maatregelen voor Nederland op het volgende neer:

  • Vanwege het stijgend aantal besmettingen met het coronavirus gaat het reisadvies voor de provincie Antwerpen per direct naar "oranje". Dit betekent dat alle niet-noodzakelijke reizen naar de provincie Antwerpen sterk worden ontraden. Reis dus alleen naar Antwerpen als dit strikt noodzakelijk is.
  • Kom je terug uit de provincie Antwerpen naar Nederland, dan word je dringend geadviseerd om 14 dagen in thuisquarantaine te gaan.
  • Boodschappen doen, tanken, winkelen, horecabezoek, dagjes uit en weekenden weg kunnen voorlopig niet.
  • Voor bepaalde groepen reizigers geldt een uitzondering. Voor bijvoorbeeld zorgprofessionals, grensmedewerkers en transportmedewerkers geldt dat als zij voor hun werk reizen, zij niet in thuisquarantaine hoeven, tenzij zij klachten hebben.
  • Je kunt wel door de provincie naar je bestemming reizen als deze buiten het ‘oranje’ gebied ligt, maar stop niet om te rusten of te tanken.

  Voor inwoners of reizigers vanuit de provincie Antwerpen geldt:

  • Reis alleen van de provincie Antwerpen naar Nederland als dit noodzakelijk is. Kom je uit de provincie Antwerpen naar Nederland, dan word je dringend geadviseerd om 14 dagen in thuisquarantaine te gaan.
  • Ga niet naar Nederland voor bijvoorbeeld boodschappen, winkelen, bezoek aan horeca of gezelligheidstripjes. De Belgische overheid zal dit ook sterk gaan afraden.
  • Heb je vanuit Antwerpen in Nederland een vakantie geboekt, dan geldt het dringende advies om niet te reizen als het niet noodzakelijk is (verzoek tot annulering).

  We willen iedereen op het hart drukken het reisadvies op te volgen. Het gezamenlijk optrekken tegen het coronavirus is ook nu nodig. Juist door samenwerking krijgen we het coronavirus onder controle.

  Lees verder
 • Update 28 juli: Striktere coronamaatregelen in Belgische provincie Antwerpen

  Wij brengen u graag op de hoogte van extra maatregelen die genomen zijn in de provincie Antwerpen (België) om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen.
  Deze maatregelen komen bovenop de algemene maatregelen die in België gelden die zijn te vinden op www.info-coronavirus.be
  Cijfers over het aantal besmettingen in België vindt u hier: www.coronaviruscovid19.be/coronavirus-cijfers of www.coronafacts.be

  Loco-burgemeester Hans de Waal laat weten dat er vooralsnog geen enkele reden is tot bezorgdheid in de gemeente Woensdrecht. Het aantal besmettingen in onze gemeente loopt niet op en we hebben nauw contact met onze directe Belgische buurgemeenten en de Veiligheidsregio Midden en West Brabant. Wanneer de Veiligheidsregio beslist dat er aanvullende maatregelen komen, dan zullen we dit uiteraard met u communiceren.

  Lees verder
 • Update 15 juli: Meest recente noodverordening van de veiligheidsregio Midden- en West-Brabant

  Op 15 juli 2020 heeft de veiligheidsregio Midden- en West-Brabant een nieuwe noodverordening afgekondigd.

  Lees verder
 • Update 1 juli: Nieuwe noodverordening van de Veiligheidsregio

  Met ingang van 1 juli is er een nieuwe noodverordening van kracht waarin de versoepelingen van de coronamaatregelen zijn verwoord.
  Er is ook een handige samenvatting van de belangrijkste maatregelen uit de noodverordening geschreven in gewone taal beschikbaar.

  Lees verder
 • Update 25 juni: Verdere versoepelingen per 1 juli, maar 1,5 meter afstand blijft de norm

  Op een persconferentie woensdagavond 24 juni kondigden premier Rutte en minister De Jonge verdere versoepelingen van de coronamaatregelen aan. Onder het motto 'Door afstand te houden, geven we ruimte aan elkaar’ gaat er nieuwe fase in met algemene regels voor binnen en buiten. De bekende basisregels blijven van kracht met testen bij klachten, handen wassen én de 1,5 meter afstand houden.

  Lees verder
 • Update 15 juni: Nieuwe noodverordening en grenzen weer open

  Op 12 juni heeft de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant een nieuwe noodverordening vastgesteld, die op 15 juni ingaat. De grootste wijziging is dat de gezamenlijke sanitairvoorzieningen weer open kunnen. Dit geldt overigens niet alleen voor de campings en jachthavens maar ook bij sportinstellingen zijn weer mogelijkheden.

  De grens met België is weer open. Let er wel op dat u zich op Belgisch grondgebied aan de daar geldende maatregelen dient te houden. Andersom dient iedereen, ongeacht de nationaliteit, zich op Nederlands grondgebied aan de hier geldende maatregelen te houden.

  Lees verder
 • Update 10 juni: Sanitaire voorzieningen op campings en vakantieparken open per 15 juni

  Vanaf 15 juni openen de voorzieningen op campings en vakantieparken. Lees meer hierover op de website van de Rijksoverheid.

 • Update 3 juni: Reizen in de zomervakantie

  In de persconferentie van 3 juni sprak minister-president Rutte over reizen en vakanties binnen Nederland, buiten Nederland en kwamen algemene reisadviezen aan bod. Vakantie vieren in het buitenland is mogelijk, maar ga wijs op reis.

  Lees verder
 • Update 1 juni: Tozo 2-regeling gaat in

  De Tijdelijke ondersteuning zelfstandig ondernemers (Tozo) krijgt vanaf 1 juni een vervolg in de regeling Tozo 2. Deze opvolger kent wel wat extra voorwaarden. Welke dat zijn leest u hieronder.

  Lees verder
 • Update 29 mei: Sportscholen en fitnessclubs mogelijk per 1 juli weer open

  Als de ontwikkelingen dat toelaten, volgen er per 1 juli nieuwe versoepelingen. Aan de al bestaande voornemens zijn door het kabinet enkele categorieën toegevoegd. Het gaat om sportscholen en fitnessclubs, sauna’s en wellness, sport- en verenigingskantines en casino’s en speelhallen. Eerder gold 1 september als beoogde openingsdatum.
  Uiteraard gelden daarbij basisregels en aanvullende maatregelen. Definitieve besluitvorming hierover volgt eind juni, waarbij ook naar de positie van overige binnensporten wordt gekeken.

  Ook is er door de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant een nieuwe noodverordening opgesteld die op 1 juni 2020 om 12.00 uur ingaat.

  Lees verder
 • Update 28 mei: Toespraak burgemeester bij aanvang van de raadsvergadering

  Burgemeester Adriaansen nam bij aanvang van de raadsvergadering van donderdagavond 28 mei het woord voor onderstaande toespraak.

  Lees verder
 • Update 27 mei: Vanaf 1 juni testen mogelijk voor iedereen met milde klachten

  Afbeelding: afnemen coronatest met een wattenstaafje in de neus

  Iedereen met milde klachten die mogelijk duiden op het coronavirus, kan via het landelijke nummer 0800 - 1202 een afspraak maken om zich te laten testen bij de GGD. In heel Nederland is het aantal testlocaties van de GGD’en uitgebreid tot ruim 80. Is er sprake van een besmetting met het coronavirus dan start de GGD een bron- en contactonderzoek.
  Lees het volledige nieuwsbericht op de website van de Rijksoverheid.

  Lees verder
 • Update 22 mei: Brief aan horecaondernemers over terrassen

  De gemeente heeft een brief gestuurd aan horecaondernemers waarin we aangeven mee te willen denken bij tijdelijke uitbreiding van een terras. Vanaf 1 juni aanstaande mogen restaurants, cafés en terrassen weer heropenen met inachtneming van de RIVM-maatregelen.

  Lees verder
 • Update 20 mei: Versoepeling van de maatregelen per 1 juni

  Vanaf 1 juni kunnen we in Nederland opnieuw enkele maatregelen versoepelen: ‘alleen’ wordt weer iets meer ‘samen’. De volgende aanpassingen gelden per 1 juni:

  Lees verder
 • Update 18 mei: Niet lekker in je vel?

  Het is begrijpelijk als u zich anders voelt door alle gebeurtenissen rondom het coronavirus. Als u alleen bent, maar ook als u samen met andere mensen woont kunt u daar last van hebben. Wat kunt u doen?

  Lees verder
 • Update 12 mei: Nieuwe noodverordening Veiligheidsregio

  Op 11 mei 2020 heeft de voorzitter van de veiligheidsregio Midden- en West-Brabant een nieuwe noodverordening afgekondigd. Op grond van deze noodverordening is het buiten sporten vanaf nu voor alle leeftijden toegestaan. Ook is verduidelijkt dat scouting en andere georganiseerde buitenactiviteiten voor jeugdigen onder de uitzondering vallen. Daarnaast mogen bibliotheken, pretparken, dierentuinen en zwembaden weer open. Contactberoepen mogen weer uitgeoefend worden.

  Bericht voor Woensdrechse ondernemers

  In verband met het coronavirus is wethouder economische zaken Henk Kielman genoodzaakt om zijn maandelijkse spreekuur tot 1 september 2020 te annuleren.

  Indien u de wethouder wilt spreken kan dat uiteraard altijd telefonisch. U kunt hem bereiken via 0164-611103. Daarnaast staat onze bedrijfscontactfunctionaris Rowena v.d. Klundert altijd voor u klaar. U kunt haar mailen via R.van.de.Klundert@woensdrecht.nl of bel naar 06-20351263.

  Lees verder
 • Update 8 mei: Tozo regeling op de Brabantse Wal

  Bericht over de financiële regeling: Tijdelijke ondersteuning zelfstandig ondernemers (Tozo) Brabantse Wal.

  Lees verder
 • Update 6 mei: Versoepeling coronamaatregelen

  Factsheet met de basisregels en stappenplan voor de komende maanden zoals gepresenteerd op 6 mei 2020

  Minister-president Rutte en minister De Jonge presenteerden 6 mei de routekaart voor de komende maanden met het stapsgewijs versoepelen van maatregelen.
  Dit alles onder voorwaarde dat het coronavirus beheersbaar blijft. Ons gedrag kan hierbij het verschil maken. Het naleven van de basisregels is nu belangrijker dan ooit. Alleen samen zorgen we dat het coronavirus onder controle blijft!

  Lees verder
 • Update 29 april

  Op 29 april 2020 heeft de voorzitter van de veiligheidsregio Midden- en West-Brabant een nieuwe noodverordening afgekondigd. Het gaat onder andere om een versoepeling rond sporten en bewegen voor jeugdigen en de mogelijkheid om contactberoepen in de gelegenheid te stellen een afhaalfunctie voor producten in te laten richten. Denk aan haarverzorgingsproducten. Verder voorziet deze noodverordening ook in de openstelling onder voorwaarden van het onderwijs en kinderopvang met ingang van 11 mei. Ten slotte wordt het verbod op recreatief nachtverblijf door huishoudens opgeheven. Gezamenlijk sanitair dient nog wel steeds gesloten te zijn en het verbod op samenkomsten blijft eveneens gelden. Voor de exacte inhoud verwijzen we u naar de bijgevoegde noodverordening. De verlenging van de maatregelen geldt tot en met 19 mei (tenzij anders vermeld). Bekijk hier ook actuele veel gestelde vragen en antwoorden.

  Lees verder
 • Update 23 april

  In het persgesprek van woensdagmiddag 22 april schetste de burgemeester de actuele situatie rond het coronavirus in Woensdrecht. Er zijn 56 officieel geregistreerde besmettingen en we betreuren het overlijden van 5 inwoners van onze gemeente aan Covid-19.

  De waarderingssubsidie voor verenigingen wordt met een jaar verlengd. Daarvoor hoeven verenigingen geen nieuwe aanvraag in te dienen.

 • Update 22 april

  Maatregelen corona verlengd tot en met 19 mei
  We gaan samen door met de corona-aanpak in Nederland. Handen wassen, zoveel mogelijk thuisblijven, thuiswerken, afstand houden - alle maatregelen die de deskundigen ons adviseren - worden verlengd. Wel komt er voorzichtig meer ruimte voor kinderen en jongeren.

  Lees verder
 • Update 21 april

  Burgemeester Adriaansen heeft een tweede brief geschreven voor alle inwoners van de gemeente Woensdrecht. Lees de tekst hieronder.

  Lees verder
 • Update 20 april

  Banner dementie.nl + link naar de website

  Dementie in coronatijd
  De coronamaatregelen kunnen grote invloed hebben op mensen met dementie en degenen die voor hen zorgen. De ondersteuning wordt anders georganiseerd, terwijl er juist meer behoefte kan zijn aan contact en er meer vragen leven. Daarom is er elke maandagavond een telefonisch spreekuur van de coördinatoren van de Alzheimer Cafés.

  Lees verder
 • Update 9 april

  Vanwege Goede Vrijdag en 2e Paasdag zijn het gemeentehuis en de toegang tot het sociaal domein (Kromstraat 4) gesloten op vrijdag 10 en maandag 13 april.

  Het landelijke publieksinformatienummer 0800-1351 is tot en met 2e Paasdag van 08.00 tot 20.00 uur bereikbaar voor alle vragen over het coronavirus. Ook op de pagina woensdrecht.nl/coronavirus staat al veel informatie.
  Voor vragen of opmerkingen rond corona die niet kunnen wachten en specifiek in onze gemeente spelen kunt u dit paasweekend mailen naar corona@woensdrecht.nl.

 • Update 8 april

  De pagina www.woensdrecht.nl/hulpondernemers met de diverse regelingen (overbruggingskrediet, tegemoetkoming loonkosten of bedrijfssluiting) als gevolg van de coronamaatregelen is bijgewerkt.

  Lees verder
 • Update 7 april

  De 'Woensdrecht waarderingsestafette' is een reeks video's waarin het college op bezoek gaat bij mooie initiatieven in onze gemeente. Inmiddels zijn er vier films opgenomen die u kunt terugkijken op het YouTube-kanaal van de gemeente.

  Lees verder
 • Update 6 april

  De maandelijkse landelijke test van de sirenes gaat door op maandag 6 april om 12.00 uur. In heel het land zullen de ruim 4200 sirenepalen loeien. Ook tijdens de coronacrisis.
  In mei en juni vallen de testdagen op bijzondere dagen zodat er op 4 mei (Dodenherdenking) en 1 juni (2e Pinksterdag) geen testalarmering zal zijn.

  Burgemeester Adriaansen en wethouder Kielman (economische zaken) hebben een brief aan bedrijven en ondernemers in onze gemeente gestuurd als steunbetuiging in deze lastige tijden.

 • Update 3 april

  Op 1 april 2020 heeft de voorzitter van de veiligheidsregio Midden- en West-Brabant een nieuwe noodverordening afgekondigd. Tevens is een besluit genomen over de dag- en weekmarkten

  Lees verder
 • Update 2 april

  Er zijn vanwege het coronavirus tijdelijk aangepaste voorwaarden bij het voltrekken van huwelijken.

  Chillen met je vrienden terwijl iedereen op afstand moet blijven van elkaar, hoe doe je dat? Wat tips en adviezen om slimmer te chillen? kijk op www.slimmerchillen.nl

 • Update 1 april

  Het kabinet heeft dinsdagavond 31 maart besloten dat alle coronamaatregelen in Nederland worden verlengd tot en met dinsdag 28 april.
  Onder andere sportaccommodaties, horeca en kinderopvang blijven dus dicht tot en met 28 april. Scholen blijven in ieder geval dicht tot na de meivakantie. Het verbod op evenementen blijft tot 1 juni van kracht.

  Vanaf vandaag is de website https://corona.steffie.nl/nl/ online. Op deze website legt uitleghulp Steffie moeilijke informatie over het coronavirus op een eenvoudige manier uit. De website is gemaakt in opdracht van de Rijksoverheid. Met deze website wordt voorzien in de groeiende vraag naar betrouwbare en begrijpelijke informatie voor kwetsbare doelgroepen, zoals bijvoorbeeld laaggeletterden.

  Lees verder
 • Update 31 maart

  De gemeente biedt veel dienstverlening digitaal aan. Kijk voor een overzicht van de producten en diensten waarvoor u niet naar het gemeentehuis hoeft te komen op woensdrecht.nl/aanvragenenregelen.

  De Woensdrechtse Bode van deze week ontvangt u niet thuis in de bus maar is verkrijgbaar op meerdere afhaalpunt. De digitale versie van de gemeentelijke informatiepagina is nu beschikbaar op deze website.

 • Update 30 maart

  Een extra nieuwsflits sociaal domein (week 13) is uitgegeven door de gemeente.

  Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) heeft de aangekondigde regeling Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19 (TOGS) geopend. Deze kabinetsmaatregel, eerder bekend gemaakt als Noodloket, is voor ondernemers die rechtstreeks getroffen worden door de maatregelen het kabinet in de coronacrisis.
  Aanvragen kunnen door ondernemers worden ingediend via rvo.nl/tegemoetkomingcorona 

 • Update 27 maart

  De Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant heeft een nieuwe noodverordening gepubliceerd.

  Een overzicht en informatie omtrent lokale initiatieven is door WijZijn Traverse gebundeld op de website www.corona-infopunt.nl

  Lees verder
 • Update 26 maart

  België verbiedt sinds woensdag 18 maart 2020 alle niet-essentiële reisbewegingen tussen Nederland en België. Daar hebben we als grensgemeente duidelijk mee te maken. Dit nieuwsbericht bevat een overzicht met doelgroepen waar grensverkeer nog mogelijk is.

  Lees verder
 • Update 25 maart

  Heeft u een idee hoe u andere mensen kunt helpen in deze moeilijke tijden? De Brede Welzijnsinstelling (BWI) helpt u graag om uw plan tot uitvoering te brengen. Neem contact op met Gert Miltenburg via telefoonnummer 06 - 51791303 of via mail: g.miltenburg@bwiwoensdrecht.nl.

  Lees verder
 • Update 24 maart

  Maandag 23 maart heeft het kabinet onderstaande aanvullende maatregelen genomen in de aanpak van het coronavirus.

  Lees verder
 • Update 22 maart

  Met een landelijk verstuurd NL-Alert zijn inwoners nogmaals gewezen op het belang van 1,5 meter afstand houden. Ook is de oproep om ondanks het mooie weer niet naar buiten te gaan maar thuis te blijven.

 • Update 23 maart

  De burgemeesters van Kapellen, Stabroek en Woensdrecht hebben gezamenlijk een brief opgesteld over het grensverkeer in onze regio.

  Vanwege de ligging van onze gemeente: grensarbeiders in vitale sectoren en met een cruciaal beroep kunnen vanaf 22 maart sneller de grens over met een speciaal vignet.

  Lees verder
 • Update 21 maart

  De eerste Coronavirus-besmetting in de gemeente Woensdrecht is vandaag bevestigd.

  Daarnaast doet het kabinet een dringend beroep om niet naar het buitenland te reizen als het niet noodzakelijk is. Ga dus niet tanken of winkelen in België of op vakantie naar het buitenland. Grensverkeer blijft mogelijk voor mensen in cruciale beroepen (zoals medisch personeel en mensen die werken in distributiecentra) en voor ouders met co-ouderschap, van wie één ouder in België woont.  

  Lees verder
 • Update 20 maart

  Woensdrecht is een grensgemeente. Let daarom op dat er in België en Nederland andere maatregelen gelden.

  Lees verder
 • Update 19 maart

  Diverse aanvullingen zijn gedaan op de informatiepagina voor ondernemers. Ook wijzen we u graag op de mogelijkheden om zaken via de website te regelen nu we alleen nog maar op afspraak open zijn.

  Banner met de regels voor afstand houdenDoor het aardige weer zijn er vandaag veel mensen buiten. Denk er daarbij wel aan om voldoende afstand te bewaren tot de mensen om je heen. Wat dat afstand houden in de praktijk precies betekent, lees je op de website van de Rijksoverheid: http://bit.ly/2x6bBb4
  Omdat we zo dicht bij grens van België liggen wijzen we je op de strengere regels die er bij onze zuiderburen zijn voor het op straat zijn met meerdere mensen. Er worden boetes uitgedeeld! Dus houd daar alsjeblieft rekening mee.
  Samen beschermen we de mensen om ons heen.

  Lees verder
 • Update 18 maart

  Het landelijke publieksinformatienummer is 0800 - 1351. Vragen over de heffing van de gemeentelijke belastingen door de BWB alleen digitaal in te dienen.
  Hoe pas je de maatregel 'afstand houden' toe in de dagelijkse praktijk en uitleg over groepsimmuniteit.

  Lees verder
 • Update 17 maart

  Burgemeester Adriaansen richt zich per brief tot de inwoners van de gemeente Woensdrecht.

  Lees verder
 • Update 16 maart

  Bericht over hulp aan ondernemers geplaatst en de Veiligheidsregio kondigt een noodverordening af.

  Lees verder
 • Update 15 maart

  Zondag 15 maart heeft het kabinet aanvullende maatregelen genomen in de aanpak van het coronavirus. Scholen en kinderdagverblijven sluiten tot en met maandag 6 april. Datzelfde geldt voor eet- en drinkgelegenheden (niet voor hotels) en sport- en fitnessclubs. De maatregelen zijn weergegeven op deze poster.

  Lees verder
 • Update 11 maart

  De voorzitters van de veiligheidsregio’s in Brabant hebben 10 maart bekend gemaakt hoe we in Brabant omgaan met evenementen vanwege het coronavirus. Maatregelen die gelden voor de hele provincie, zoals afgelastingen van evenementen met meer dan 1000 bezoekers, staan op de website van de Veiligheidsregio

 • Update 10 maart

  De gemeente volgt het advies van het RIVM. Dit betekent dat waar mogelijk medewerkers vanuit huis werken. Vooralsnog blijft de dienstverlening doorgaan. 

Pagina opties