Hondenlosloopterrein Kwispel

Afbeelding: Onthulling van het bord met de naam van het hondenlosloopterrein in Putte

In Putte werd in het voorjaar van 2016 op initiatief van het dorpsplatform aan de rand van het dorp een speciale voorziening aangelegd voor hondenbezitters. Een gemeentelijk bosperceel aan de Oude Postbaan is omgetoverd tot een terrein waar honden binnen de omheining vrij kunnen rennen en spelen.

Bij de officiële opening heeft het hondenlosloopveld de naam 'Kwispel' gekregen.Met twee belangrijke spelers kijken we terug hoe het initiatief van de grond is gekomen.

Portret Theo RasenbergTheo Rasenberg

voorzitter van het Dorpsplatform Putte

De heer Rasenberg kijkt terug op de ontstaansgeschiedenis van het burger-initiatief: “Er was behoefte aan een hondenlosloopterrein in Putte. Tijdens een openbare vergadering is hierover een enquête gehouden en zijn de wensen gepeild van de bewoners van Putte. De gemeente heeft een perceel bosgrond beschikbaar gesteld en rondom dit perceel de bomen/bossen verwijderd. Enkele leden van het Dorpsplatform samen met enkele vrijwilligers (hondeneigenaren) hebben de omheining geplaatst en het bos enigszins uitgedund, zodat er voldoende zicht was en de honden en eigenaren zich hier vrij konden bewegen.
Vooraf heb ik als voorzitter van het Dorpsplatform Putte overleg gehad met afgevaardigden van gemeente Woensdrecht die ook op de openbare vergadering aanwezig waren.”
Wat noemt u positief in de samenwerking met de gemeente?
“De korte weg. Direct met de juiste persoon communiceren en zodoende snel antwoorden krijgen en je doel bereiken.”
Er zijn natuurlijk altijd zaken die iets anders liepen dan ik dacht, maar als een alternatief goed onderbouwd is kan dat in vele gevallen ook goed zijn.”
Heeft u nog een suggestie voor mensen die met een initiatief komen?
“Stel duidelijke vragen en maak wensen kenbaar zodat er niet onnodig tijd verloren gaat.”

Frans Linders

Portretfoto Frans Lindersteamleider wijkoverstijgend beheer bij de gemeente Woensdrecht.

“Bij de dorpsplatformvergadering van Putte heb ik het voor het eerst gehoord over dit initiatief”, begint Linders.
“Aansluitend raakte ik erbij betrokken tijdens de wijkschouw in Putte. We zijn met het voltallige bestuur van het dorpsplatform met de fiets ter plaatse gaan kijken waar het veldje moest komen.”
Wat verliep er goed in de samenwerking met de initiatiefnemers?
“Het Dorpsplatform nam steeds het initiatief en besprak met mij de (on)mogelijkheden met behulp van een tekening. Zo zijn we tot een goed eindresultaat gekomen.”
Leerpunten waren er ook...
“Het moeizame in dit traject was dat het veldje eerst ergens anders zou komen en er geen goede communicatie was tussen de grondeigenaren en de gemeente. Toen het eenmaal bekend was waar het veldje werd aangeland ging alles in een stroomversnelling.”
De tip die Frans mee wil geven aan burgers/organisaties die een initiatief willen starten in de openbare ruimte luidt als volgt: “Zorg dat er van te voren geen verkeerde beelden ontstaan. Eerst goed uitzoeken of er een goede locatie beschikbaar is en of er een vergunning nodig is. Het is ook belangrijk dat er goed gecommuniceerd wordt met alle partijen.”

Pagina opties