Woensdrecht Werkt - veel activiteiten in het dorp Woensdrecht

Afbeelding: Adri van Zweden toont een postertje van de Woensdrechtse Bus

In en rond het Blickvelt in Woensdrecht wemelt het de laatste jaren van de initiatieven. Onder de vlag van de stichting Woensdrecht Werkt gebeurt er erg veel daar aan de Dorpsstraat. Hoog tijd om eens een in beeld te brengen wat er allemaal op poten is gezet in het Woensdrechtse.

Een naam die je steevast tegenkomt bij alle projecten is die van Adri van Zweden. Zij is de drijvende kracht achter veel initiatieven in het dorp. Samen met Ad Aanraad beantwoordde ze een aantal vragen over de activiteiten van Woensdrecht Werkt.

Stichting Woensdrecht Werkt heeft bijvoorbeeld gezorgd voor lokaal busvervoer, reparatiecafé, kinderactiviteiten in de zomer, maatschappelijke stages en het winkeltje Dynamisch Woensdrecht wat onlangs is uitgebreid met een Jumbo supermarkt.

Ad Aanraad neemt een duik in de geschiedenis: “Het is allemaal begonnen met het springpaleis in de grote ruimte van het Blickvelt. Dat is een activiteit voor kinderen tijdens de zomervakantie. Geleidelijk is dat steeds meer geworden. Alle initiatieven vallen nu onder de stichting Woensdrecht Werkt, behalve de winkel die is ontstaan als Dynamisch Woensdrecht. Zelf ben ik betrokken bij het reparatiecafé en het knutseldorp voor de kinderen. Daarnaast ben ik belast met de pr voor alle andere zaken.”
Zaken die lopen onder de vlag van Woensdrecht Werkt zijn dus de nieuwe winkel, de Woensdrechtse bus, het reparatiecafé, het herstellen van kleding en stoelen en het aanbieden van vrijwilligerswerk of dagbesteding aan mensen die dat nodig hebben.

Ruimte nodig
Kunt u iets over vertellen over de wijze waarop de gemeente nu is betrokken?
“De Woensdrechtse initiatieven zijn puur vanuit burgers zelf ontstaan. De gemeente juicht dat wel toe, maar daar blijft het jammer genoeg op dit moment bij. Wij hebben al geregeld aangegeven dat we eigenlijk geen geschikte ruimte hebben en ook dat we als nonprofit-organisatie niet beschikken over voldoende financiële middelen om de diverse projecten te draaien. Ondersteuning met geld en een locatie of ruimte is dus iets wat hoog op het wensenlijstje staat.”
Want de stichting heeft meer ijzers in het vuur. Zo is er het Knutseldorp voor kinderen van ongeveer 4 jaar tot 13 jaar, het doorgeefluik (uitgeven van kleding en schoenen aan mensen die niet kapitaalkrachtig genoeg zijn), koken met kinderen (vanaf ongeveer 10 jaar) en natuurlijk de koffiehoek waar mensen hun verhaal kwijt kunnen of gewoon een praatje willen maken. “Deze projecten kunnen we op dit moment niet uitvoeren worden omdat we dus dringend verlegen zitten om een geschikte ruimte of locatie.”

Ga niet voor winst
Welke tip zou u aan burgers/organisaties die een initiatief willen starten meegeven?
“Zorg dat er voldoende vraag is naar datgene wat je wilt gaan doen en zorg dat iedereen er hetzelfde over denkt. En ga niet uit van winstbejag maar ga voor de gemeenschap!”

Vanuit de gemeente Woensdrecht is beleidsmedewerker / waarnemend teamleider Welzijn Bram Boluijt nauw betrokken geweest bij de ‘Woensdrechtse Bus’. Hij kijkt terug op het ontstaan van dit burgerinitiatief.

“Twee jaar geleden ontstond er een discussie over openbaar vervoer in onze gemeente omdat het gerucht ging dat een aantal buslijnen geschrapt zou worden. In Woensdrecht zijn actieve bewoners toen na gaan denken over wat dat zou betekenen voor het dorp. Deze bewoners zagen zelf iedere dag de bus van Klaver 4 stil staan en de optelsom was snel gemaakt. De gemeente werd benaderd toen duidelijk werd dat Klaver 4 de bus alleen kon ‘uitlenen’ aan een juridische rechtsvorm. Daarom hebben de actieve bewoners zich in een stichting georganiseerd. De gemeente is betrokken en ondersteunde bij de oprichting van die stichting eind 2016.”

Zelfstandig
“Eerder al liepen er contacten met de actieve bewoners en met name Adri van Zweden. Zo had ik haar geholpen om gebruik te kunnen maken van een leeg lokaal voor hun kindermiddagen in de zomervakantie in 2016. Toen het idee voor de bus ontstond namen de initiatiefnemers zelf contact met mij op.”
Boluijt vervolgt: “Dit initiatief met de bus is vrijwel volledig zelfstandig door Klaver 4 en de mensen van Woensdrecht Werkt tot stand gebracht. De gemeente heeft momenteel dan ook maar een kleine rol: via de gemeente en de BWI is een subsidie binnengehaald vanuit de provincie om initiatieven op het gebied van mobiliteit te kunnen promoten. De BWI voert dat uit en daarin wordt ook de Woensdrechtse bus meegenomen.”

Gewoon doen!
“Wat vooral goed is gelopen is het geven van vertrouwen aan de mensen die enthousiast aan de gang zijn gegaan. De andere kant daarvan is dat je er dan wel moet staan als gemeente als mensen even hulp nodig hebben. Dat vraag flexibiliteit en improvisatievermogen, maar als je dat hebt als gemeente, kun je ruimte creëren voor hele mooie initiatieven!”
Vanuit de gemeente zijn er in dit traject geen moeizame momenten geweest. Mogelijk wel bij de initiatiefnemers, maar dat hebben ze dan zelf opgelost. Wat ook weer een compliment aan hen waard is. Als tip voor inwoners of organisaties die een initiatief willen starten zou ik zeggen ‘Gewoon doen! En weet dat wij klaarstaan om te helpen als jullie dat willen.”

Pagina opties