Expositie 'Stillevens' met oorlogsverhalen uit onze gemeente en herdenkingswand

Dit item is verlopen op 19-09-2019.
Afbeelding: burgemeester Adriaansen bij de twee maquettes in de hal van het gemeentehuis

Burgemeester Adriaansen nodigt u van harte uit om deze twee maquettes die in de centrale hal van het gemeentehuis staan te komen bezichtigen. Ontdek de oorlogsverhalen die erbij horen!

Vanuit Visit Brabant is de campagne Brabant Remembers opgezet, waarbij stil gestaan wordt bij 75 jaar vrijheid. Hier wordt op verschillende manieren vorm aan gegeven.

Verhalen

Een onderdeel is ‘Stillevens’, een collectie van 75 maquettes die sleutelscenes uit 75 persoonlijke Brabantse oorlogsverhalen uitbeelden. Twee van deze maquettes staan nu in de centrale hal van het gemeentehuis. De verhalen die erbij horen zijn ‘Black Friday: not in vain’ en ‘Wij dachten: die is vanavond thuis’ en spelen zich ook daadwerkelijk in onze gemeente af.
Deze verhalen hangen uitgeprint bij de maquettes, maar nog leuker is het om de ‘Brabant Remembers Living history AR-app’ te gebruiken. Deze app is gratis te downloaden voor iPhone en Android toestellen. Alle 75 verhalen worden met de app tot leven gebracht.

Fietsroutes

Ook zijn er acht fietsroutes onder de naam ‘Liberation Route Brabant’ die leiden langs belangrijke punten uit de Tweede Wereldoorlog en monumenten. De route van de fietskaart ‘Bergen op Zoom’ gaat ook door de gemeente Woensdrecht. Hierbij kan de living history app ook gebruikt worden.

Tot slot: heeft u al weleens gehoord van het dilemma doolhof dat in Bergen op Zoom staat bij de oorlogsbegraafplaats? Ook dit maakt deel uit van Brabant Remembers. U wordt hierbij voor keuzes gesteld die uw route door het doolhof bepalen.

Herdenkingswand

Afbeelding: opening van de herdenkingswand door familieleden van Engelandvaarder Sjef Adriaansen en leden van het college van B&WVerder is er in het gemeentehuis een tijdelijke herinneringswand geplaatst. Iedereen mag hierop eigenhandig een herinnering aan of een gedachte over de tweede wereldoorlog en bevrijding delen. Dit kan met een verhaal, foto, gedicht of tekening.

De herinneringswand is begin september officieel geopend door Wim Adriaansen en de burgemeester, wethouder Van Agtmaal en gemeentesecretaris Baart. Wim Adriaansen is de achterneef van Sjef Adriaansen, een in Woensdrecht geboren Engelandvaarder. In het boek ‘Sjef Adriaansen; pelgrim naar Engeland’ leest u meer over zijn levensverhaal. Naast het verhaal van Sjef Adriaansen hangen er inmiddels al meer verhalen op de herinneringswand.

Pagina opties