Invulling Dodenherdenking 2021

Dit item is verlopen op 05-05-2021.
Afbeelding: vlag die halfstok hangt aan een woning

Op 4 mei herdenken we in Nederland iedereen die sinds de Tweede Wereldoorlog in oorlogssituaties en bij vredesoperaties omgekomen is. In de gemeente Woensdrecht hechten wij hier grote waarde aan en geven ieder jaar samen met de 4 mei comités invulling aan herdenkingen in alle kernen.
Vanwege de maatregelen die rondom het coronavirus gelden zullen de herdenkingen dit jaar wederom noodgedwongen anders ingevuld worden. We roepen u op tot individueel eerbetoon en vragen u om niet naar het monument te komen om 20.00 uur.

Wat doet de gemeente samen met de 4 mei comités?

 • De gemeente zal ervoor zorgen dat op 4 mei de vlag halfstok hangt bij de monumenten en het gemeentehuis.
 • De tekst van de toespraak die bij de monumenten gehouden wordt door de burgemeester of wethouders, wordt dit jaar gepubliceerd in de Woensdrechtse Bode en online op de gemeentelijke website. Tevens zal de lokale omroep ZuidWest TV de toespraak door burgemeester Adriaansen uitzenden.
 • Er zal een korte ceremonie gehouden worden bij ieder monument om 20.00 uur. Hierbij is een zeer beperkt aantal mensen aanwezig, waaronder een vertegenwoordiger van het college van burgemeester en wethouders, vertegenwoordiging vanuit het 4 mei comité en een lid van de muziekvereniging / harmonie.
  De ceremonie bestaat uit het spelen van de last post, het houden van 2 minuten stilte, een korte toespraak en het leggen van een bloemstuk. De ceremonies worden op Facebook uitgezonden.
  We roepen mensen op om niet naar het monument te komen op dit tijdstip.

Wat kunt u doen?

 • U kunt thuis gedurende de dag halfstok vlaggen.
 • Gedurende de dag kunnen inwoners en organisaties hun persoonlijk moment van eerbetoon bepalen bij een van de monumenten. Kiest u het monument dat het dichtst bij u in de buurt ligt. Neem altijd 1,5 meter afstand tussen personen in acht en zorg dat er niet teveel mensen tegelijk bij het eerbetoon staan. Geef elkaar de tijd en ruimte.
 • Bekijk online via Facebook een van de lokale ceremonies uit de gemeente of via ZuidWest TV de speech door onze burgemeester, of volg de Nationale Herdenking op televisie.

Oproep

Passend bij deze coronatijd richten we ons dit jaar op individueel eerbetoon op 4 mei. Om te voorkomen dat mensen bij elkaar komen, willen we u vriendelijk vragen:

 • Komt u alstublieft niet naar een van de monumenten rond 20.00 uur.
 • Organiseer zelf geen publieke activiteiten als eerbetoon, hoe goed bedoeld ook.

Pagina opties