Laatste nieuws over het coronavirus

Afbeelding: Coronavirus (bron: RIVM)

We bundelen alle actuele informatie op de pagina

Coronavirus 
Afstand houden ('social distancing')

Mag ik nog hardlopen of fietsen met vrienden? Boodschappen doen? Mijn verjaardag vieren? Eten bestellen? Naar de kapper?
In dit bericht wordt het op een praktische wijze uitgelegd.

Groepsimmuniteit, wat is dat?

Het RIVM geeft deze uitleg:
Wie COVID-19 heeft gehad, is daarna meestal immuun voor dit virus. Dat betekent dat deze persoon niet meer ziek kan worden van dit virus. Hoe meer mensen immuun zijn voor het virus, hoe minder het virus kans heeft om zich te verspreiden. Daarmee wordt de kans ook kleiner dat het virus kwetsbare personen bereikt. Met groepsimmuniteit bouw je als het ware een beschermende muur om kwetsbare personen.

Hoe bereiken we groepsimmuniteit?

Om immuniteit op te bouwen, moeten meerdere mensen het virus hebben gehad. Het doel van de aanpak in Nederland is om het aantal besmettingen te spreiden over een langere periode, waarin de meeste mensen alleen lichte klachten krijgen. Op deze manier wordt immuniteit opgebouwd. Belangrijk effect is dat er zo geen piek komt in het aantal besmettingen en de ziekenhuizen niet overbelast raken.

Publieksinformatienummer 0800-1351 langer geopend

Het landelijke publieksinformatienummer voor het coronavirus is 0800-1351. Dit nummer is dagelijks tussen 08.00 en 22.00 uur te bereiken.
Antwoorden op veelgestelde vragen zijn ook terug te vinden op de website van het RIVM.

Meer informatie op de website van de rijksoverheid

Union Jack (flag); Engels vlaggetjeInformation in English on COVID-19

Dinsdag 17 maart

Brief van burgemeester Steven Adriaansen

Woensdrecht, 17 maart 2020

Beste inwoners van de gemeente Woensdrecht, 

Onze samenleving is plotseling en onvoorzien hard geraakt door het coronavirus. Alhoewel er tot op de dag van vandaag geen corona-besmetting in onze gemeente is bevestigd, ontkomt ook Woensdrecht niet aan de gevolgen van het coronavirus. Noodzakelijke maatregelen zijn ingezet. Deze zetten ons leven op zijn kop. Ook als gemeente hebben we oog voor de impact ervan. Het raakt ons allemaal. En voor de mensen die daadwerkelijk besmet raken, is het een ingrijpende periode vol zorgen. 

Scholen, horecagelegenheden, sportclubs en onze multifunctionele centra zijn allemaal gesloten. Gezondheid is ons grootste goed en daarom zijn deze vergaande maatregelen nodig om onszelf en onze medemens zo goed mogelijk te beschermen tegen het zeer besmettelijke virus.

Wij realiseren ons dat ook voor veel ondernemers de gevolgen van het coronavirus groot zijn. Zij zijn bezorgd over de toekomst van hun bedrijf of instelling. Wij begrijpen die zorgen en gaan met verschillende organisaties in overleg om te kijken hoe we deze effecten gezamenlijk kunnen opvangen.


Gelukkig zie ik ook dat veel mensen zich aanpassen aan de situatie. Zij weten de balans te vinden tussen nuchterheid en voorzichtigheid. Er ontstaan mooie initiatieven in onze dorpen om het sociaal isolement bij onze inwoners te voorkomen. Dat alles geeft hoop en schept het vertrouwen dat we samen in staat zijn zo goed mogelijk om te gaan met deze crisis. 

Helaas is het einde nog niet in zicht, zo bleek gisteren ook uit de televisietoespraak van onze minister-president. Maar samen pakken we dit op. Met vereende inspanning, de juiste creativiteit en positiviteit waar mogelijk, moet het toch ook in ons Woensdrecht lukken om hier met zijn allen goed uit te komen. 

Namens het voltallige gemeentebestuur wil ik u boven alles een hart onder de riem steken, want deze crisis raakt ons echt allemaal. Onze speciale waardering gaat uit naar alle mensen die in de frontlinie staan, zoals het personeel in de zorg en bij de hulpdiensten.


Laten we er zijn voor elkaar! Blijf kalm, volg de adviezen van het RIVM op en ga niet hamsteren want er is voldoende voorraad. Met gezond verstand komen we er. Laat Woensdrecht ook in deze periode haar sociale veerkracht tonen!

Met vriendelijk groet,

De burgemeester,
Steven Adriaansen

Pagina opties