Activiteiten rondom 75 jaar bevrijding (07-05-2019)

Dit item is verlopen op 07-06-2019.

In de toespraak die tijdens dodenherdenking voorgedragen werd door de collegeleden kwam het al naar voren; dit jaar wordt er op diverse manieren aandacht besteed aan het feit dat Woensdrecht in oktober dit jaar 75 jaar geleden bevrijd is. Dit doen we op Brabantse Wal niveau met andere gemeenten, maar ook lokaal, in alle kernen van de gemeente Woensdrecht.

Bevrijding Brabantse Wal

In oktober 2019 is het 75 jaar geleden, dat onze regio werd bevrijd. Om dit te vieren, worden er door het jaar heen allerlei festiviteiten georganiseerd. De gemeenten Bergen op Zoom, Steenbergen en Woensdrecht hebben dit jaar een collectief programma. Zo trekken de gemeenten met elkaar op bij het realiseren van een informatiecentrum bij de Canadese en Britse oorlogsbegraafplaatsen in Bergen op Zoom. Ook kent iedere gemeente een scholenproject en wordt er op 26 oktober een defilé met militaire voertuigen georganiseerd door alle drie de gemeenten.

Werkgroep 75 jaar bevrijding Woensdrecht

Voor lokale activiteiten is er een werkgroep opgericht, waarin de volgende organisaties zijn vertegenwoordigd: Stichting bevrijding Brabantse Wal, 4 mei comités (uit elke kern), Veteranenontmoetingscentrum, oorlogsmuseum Ossendrecht, heemkundekring Het Zuidkwartier, dorpsplatform Putte/Woensdrecht/Hoogerheide, lokale harmonie en de gemeenteraad. Voorzitter van deze werkgroep is Martin Groffen (voorzitter grenspark Kalmthoutse Heide, voormalig wethouder gemeente Woensdrecht).

Lokale activiteiten

De werkgroep heeft de organisatie of coördinatie van een aantal projecten/evenementen op zich genomen:

  • Bezoek aan de scholen
  • Herinneringswand in de centrale hal van het gemeentehuis
  • Jaarlijkse gezinsfietstocht en wandeltocht
  • Langeafstandswandeling
  • Optreden wachtpost XXXL
  • Openstelling oorlogsmuseum 
  • Doortocht militaire voertuigen
  • Permanente markering van de 75-jarige bevrijding in de openbare ruimte 
  • Boek ‘verdriet van Woensdrecht’

Daarnaast vinden nog veel meer evenementen plaats rondom 75 jaar bevrijding, georganiseerd door andere partijen. Alle activiteiten staan gebundeld op www.woensdrecht.nl/75jaarbevrijding.

Te downloaden:

Pagina opties