Biodiversiteitsproject met jeugd in Ossendrecht (22-11-2021)

Afbeelding: Schoolkinderen helpen bij het inzaaien van bloemen

Op dinsdag 23 november helpen leerlingen van basisschool ’t Paviljoen bij een groen project in Ossendrecht. Op initiatief van het dorpsplatform en in samenwerking met de gemeente en het Natuurpodium, worden er wildbloemen ingezaaid en planten we bosplantsoen nabij de Kasteelstraat. In mei 2022, wanneer de kruiden in bloei staan, wordt het project officieel opgeleverd.

Meer biodiversiteit in Woensdrecht

De gemeente Woensdrecht heeft in haar groenbeleid ‘biodiversiteit’ als speerpunt opgenomen. Hoe meer soorten planten en bomen we zetten, hoe meer dieren hier een geschikt leefgebied vinden. Van insecten, tot vogels en andere kleine dieren. U kunt hier ook in uw eigen tuin voor zorgen door uw tuin aantrekkelijk te maken voor insecten en vogels. Plant verschillende bloeiende planten, zorg voor schuilplekjes zoals een bijenhotel/laat gevallen blad liggen en zet bessenstruiken of fruit-/notenbomen. Hoe meer variatie, hoe beter.

Initiatief dorpsplatform

Het dorpsplatform Ossendrecht zag een mooie kans om het grasveld nabij de Kasteelstraat ook te voorzien van meer bloemen en planten. Samen met onze beleidsmedewerker groen is ervoor gekozen om wildbloemen in te zaaien en een gedeelte te beplanten met bosplantsoen.
Wethouder Jeffrey van Agtmaal: “Als gemeente hebben we al op diverse locaties aan de biodiversiteit gewerkt door verschillende planten en bomen te zetten. Ook hebben we ons maaibeleid aangepast. Initiatieven zoals deze van het dorpsplatform, juichen we dan ook van harte toe. Met dit soort projecten dragen we bovendien actief bij aan het doel van het Bijenlandschap West-Brabant.”

Groene bed&breakfast

Binnen het project wordt divers te werk gegaan. Naast stroken met wilde bloemen en kruiden worden enkele keverbanken aangelegd. Keverbanken vinden hun oorsprong in de biologische landbouw en vormen een smalle opgeworpen strook grond. In die strook ontstaan allerlei gaten en gangetjes die goed zijn voor allerlei beestjes. Tussen de stroken en de bomen langs de kasteelstraat wordt bosplantsoen aangeplant. Denk hierbij aan hazelaar en vlierbes. Deze planten bieden schuilgelegenheid maar ook bloemen en voedsel en dat op een korte afstand. Zo hebben zoveel mogelijk insect- en diersoorten zowel slaap- als eetplek. Een groene bed&breakfast dus!
Dorpsplatform Ossendrecht: “Wij als dorpsplatform vinden het prachtig om samen met de nieuwe generatie dit groene gebied te kunnen upgraden naar een biodivers stukje natuur waar plaats is voor een veelvoud aan planten, insecten en dieren.”

Natuurpodium

Het Natuurpodium, dat zorgt voor natuur- en duurzaamheidseducatie op de Brabantse Wal, is ook bij dit project aangesloten. Er is een natuurwandeling ontwikkeld, waarvan de route onder andere langs het aangepakte terrein gaat. Vooral wanneer volgend jaar de wildbloemen zullen bloeien zal dit een mooi zicht zijn.
Wethouder Lars van der Beek: “In samenwerking met het Natuurpodium geven we uitleg aan de aanwezige kinderen over het belang van dit project. Ook kunnen ze later nog eens de nieuwe wandelroute lopen. Dat zorgt voor een stukje kennis van de natuur en betrokkenheid bij de omgeving”.

Pagina opties