Dienstverlening ISD komt naar Woensdrecht (24-08-2021)

Dit item is verlopen op 30-09-2021.

Vanaf september aanstaande maakt de Intergemeentelijke Sociale Dienst Brabantse Wal (ISD) deel uit van de Integrale Toegang tot het sociaal domein in Woensdrecht. Voor Woensdrechtse cliënten van de ISD betekent dat dat ze voor de meeste afspraken niet meer naar Bergen op Zoom hoeven maar gewoon in hun eigen gemeente terecht kunnen. “En het komt de lokale samenwerking op het gebied van werk en inkomen ten goede”, aldus wethouder Lars van der Beek.

Van der Beek maakt er geen geheim van dat hiermee een lang gekoesterde wens van Woensdrecht uitkomt: “We pleiten al lang voor volledige dienstverlening binnen het sociaal domein vanuit ons eigen gemeentehuis. Dit jaar hebben we die verbreding kunnen realiseren qua participatie en nu ook met werk en inkomen. Samen met ons team Jeugd, de Wmo-consulenten en armoedebestrijding hebben we nu zorg en ondersteuning in de breedste zin van het woord lokaal.”

ISD op locatie

Vanaf september a.s. helpen twee klantmanagers van de ISD Woensdrechtse cliënten vanuit het gemeentehuis in Woensdrecht (maandag t/m donderdag). Ze houden contact met hen die in de bijstand zitten, een uitkering hebben en begeleiden hen indien mogelijk naar een leerwerktraject, dagbesteding of werk. Samen met de collega’s van de ISD hebben ze zo’n 160 cliënten onder hun hoede. Voor een intakegesprek zullen nieuwe cliënten nog naar Bergen op Zoom gaan. Daarna kunnen zij voor de meeste gesprekken terecht bij hun eigen klantmanager in Woensdrecht.

Integraal werken

Dat de ISD een plek krijgt in Woensdrecht past binnen de ontwikkeling die Woensdrecht nastreeft. Sinds 1 februari 2021 kwam de sociale activering/arbeidsmatige dagbesteding al naar Woensdrecht in de persoon van Ilse Portengen. Op lokaal niveau zal de ISD nauw samenwerken met haar. Ook het inloopuur van het Grensinformatiepunt (GIP) werd onlangs uitgebreid met dienstverlening vanuit het Werkcentrum voor ondernemers die vragen hebben over banenafspraken vanuit de participatiewet. Van der Beek: “Voor onze inwoners is dit een heel goede ontwikkeling. Zij kunnen gewoon in hun eigen gemeente terecht. Achter de schermen werken we als gemeenten op de Brabantse Wal nog even intensief samen als voorheen, maar de dienstverlening voor onze inwoners wordt hiermee laagdrempeliger en dichtbij.”

Pagina opties