Gemeente schaft hondenpenning af (12-03-2019)

Dit item is verlopen op 02-05-2019.

Het college van B&W heeft besloten tot het afschaffen van de hondenpenning bij de uitvoering van de hondenbelasting. Het besluit treedt in werking per 1 mei 2019.

Onlangs heeft het college van burgemeester en wethouders besloten tot het afschaffen van de hondenpenning.

"Aanleiding tot het afschaffen van de hondenpenning is dat er een beter alternatief is in de vorm van een chip. Het is wettelijk verplicht om honden na 1 april 2013 van een registratie te voorzien door een chip in te brengen. Deze wettelijke plicht geldt voor honden geboren na 1 april 2013 en na deze datum geïmporteerde honden. Honden geboren vóór 1 april 2013 kunnen vrijwillig gechipt worden”, aldus verantwoordelijk portefeuillehouder Henk Kielman.

“Het afschaffen van de hondenpenning betekent dat er op een andere manier gecontroleerd gaat worden of hondenbezitters hondenbelasting betalen. De Belastingsamenwerking West-Brabant controleert intensiever huis-aan-huis of er honden aanwezig zijn.

Voor het aanmelden van een hond kan men terecht op de website van de Belastingsamenwerking: www.bwbrabant.nl/e-formulieren/aanmelden-hond.

De Woensdrechtse blauwe hondenpenning hoeven hondenbezitters niet terug te sturen naar de gemeente of de Belastingsamenwerking West-Brabant”, besluit wethouder Kielman.

Hondenbezitters kunnen hun hond laten chippen bij de dierenarts of het asiel. Registratie van de hond gebeurt bij een databank. De dierenarts kan hondenbezitters hierover meer vertellen.

Voordeel van een chip

Kwaadwillende fokkers en handelaren verkopen vaak zieke of misvormde honden. Het chippen en registreren van honden moet dat voorkomen. Die fokkers en handelaren kunnen zo worden opgespoord en vervolgd. Via de chip kan ook de eigenaar van een gedumpte of verloren hond worden opgespoord. Zo voorkomt het chippen en registreren van honden dierenmishandeling en verwaarlozing.

Pagina opties