Woensdrecht gaat voor Duidelijke Taal (14-07-2021)

Wethouder Lars van der Beek heeft op 13 juli 2021 namens de gemeente Woensdrecht de Direct Duidelijk-deal ondertekend. Hiermee schaart Woensdrecht zich achter de intentie om overheidsteksten duidelijker en begrijpelijker te maken. Het Taalpanel van het To-Taalhuis (BWI) staat klaar om geschreven teksten te beoordelen ‘met het oog van de lezer’ en brieven te hertalen. 

Twee jaar geleden richtte de landelijke overheid de ‘Direct Duidelijk Brigade’ op omdat communicatie vanuit de overheid door mensen vaak als onduidelijk wordt ervaren. Dat moet beter, vond toenmalig staatssecretaris Knops. Niet alleen voor laaggeletterde inwoners maar ook voor de native speaker. Een landelijke brigade van taalexperts heeft inmiddels ruim 20.000 overheidsteksten hertaald.

Woensdrechts Taalpanel

Ook Woensdrecht heeft niet stilgezeten. In 2020 richtte Monique Swagemakers een lokaal Taalpanel op dat verbonden is aan het To-Taalhuis (BWI Woensdrecht). Het Taalpanel zorgt voor bewustwording over taal en helpt om brieven begrijpelijker te maken. Iedereen kan er aankloppen. Ook ambtenaren van de gemeente maakten gebruik van het aanbod. Zo zijn er sindsdien brieven rondom armoede, ruimtelijke ontwikkelingen en huwelijksvoltrekkingen hertaald. De komende tijd doet de gemeente daar nog een schepje bovenop. Duidelijke taal krijgt een onderdeel binnen een aantal projecten en via intranet worden schrijftips gedeeld.

Tips voor duidelijke taal

Vertegenwoordigers van de landelijke Direct Duidelijk Brigade waren online aanwezig bij het ondertekenmoment. De tips die zij met name meegeven:  

 1. Houd zo goed mogelijk rekening met je lezer
  Verplaats je in je lezers en bedenk hoe je hen het best kunt helpen. Welke vragen hebben je lezers over het onderwerp, welke informatie verwachten ze van je te krijgen, en wat weten ze al over het onderwerp?
   
 2. Maak je communicatie persoonlijk, zodat lezers beter begrijpen waarom iets voor hen van belang is
   
 3. Gebruik begrijpelijke taal (eenvoudige zinnen en begrijpelijke woorden) en zorg ervoor dat je teksten een duidelijke structuur hebben
   
 4. Ondersteun teksten met beeld. Bedenk bij welke onderdelen van je tekst je je lezers kunt helpen met plaatjes, filmpjes, enzovoort.

Extra aandacht

"Met ondertekening van deze intentieovereenkomst willen we laten zien dat we het gebruik van duidelijke taal belangrijk vinden in Woensdrecht en bereid zijn om ons daar extra voor in te zetten”, aldus wethouder Lars van der Beek. Tijdens het eerstvolgende managementoverleg zet ook algemeen directeur/gemeentesecretaris Annette Baart haar handtekening onder de Direct Duidelijk Deal.

Inwoners die op onduidelijk taalgebruik stuiten, mogen de gemeente daarop wijzen: gemeente@woensdrecht.nl of 14 0164 (servicelijn).

Pagina opties