Zomerse wieleractiviteiten in Woensdrecht (20-07-2021)

Dit item is verlopen op 04-09-2021.
Archieffoto van de Woensdrechtse Wielerzomer in 2020

De zomervakantie staat voor de deur. De tijd bij uitstek om erop uit te trekken. Voor iedereen die - al dan niet vanwege corona - in eigen land blijft, niet getreurd: in de gemeente Woensdrecht is het heerlijk toeven. Actief wandelend of recreatief fietsend bijvoorbeeld. Maar Woensdrecht heeft meer. Ook supporters en wielerliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen met alle (wieler)activiteiten die op stapel staan.

Eén van de activiteiten die het meest in het oog springt, is de finish van de derde etappe van de Benelux Tour. Op woensdag 1 september a.s. strijden de profs om de overwinning in Hoogerheide! De start eerder die dag is in het Belgische Essen.

De profronde door Nederland en België stond voorheen bekend onder de namen BinckBankTour of Eneco Tour. Menigeen herinnert zich wellicht ook de winst van Mathieu van der Poel nog in 2020. Sinds dit jaar heet de ronde dus de Benelux Tour. De ambitie spreekt al uit de naam: in de toekomst zal ook Luxemburg opgenomen worden in de route. De start is dit jaar op 30 augustus in Friesland. De ronde eindigt op 5 september in Geraardsbergen (BE).

De finish van de derde etappe is dus in Hoogerheide; aankomst wordt verwacht rond 14.45 uur. Wethouder Hans de Waal is trots: “Het is prachtig dat onze gemeente onderdeel is van deze UCI WorldTour-rittenkoers.” Meer info: www.beneluxtour.eu.

Brabantse Wal Festival

1 september zal sowieso niet onopgemerkt voorbij gaan in Woensdrecht. ’t Dak eraf!, belooft namelijk het Brabantse Wal Festival, dat ook op deze dag georganiseerd wordt. Met een middag- en een avondprogramma is er genoeg entertainment voor inwoners, toeristen en muziekliefhebbers uit de regio. Het wordt georganiseerd volgens de dan geldende coronamaatregelen.

Optredens zijn er van artiesten als Pater Moeskroen, Django Wagner, Party Friex, Wilbert Pigmans, Corry Konings, Alpenzusjes, Raymon Hermans, Jan van Brabant en Marijn van Geel. “Ook onze eigen Ron van Hoof en DJ Dave ontbreken niet op het festival”, benadrukt De Waal. Informatie en kaartverkoop via www.brabantsewalfestival.nl.

Woensdrecht Wielerzomer

Maar er is meer. De finish van de Benelux Tour is onderdeel van een lange Woensdrechtse wielerzomer. Op de agenda prijken ook de plaatselijke wielerrondes voor nieuwelingen, junioren, beloften en elite-renners. De aftrap is op zaterdag 21 augustus met het Woensdrechts Kampioenschap voor niet-licentiehouders in Huijbergen.

Achtereenvolgens staan gepland: de Ronde van Woensdrecht op 4 september, Ossendrecht op 11 september, de Ronde van Putte op 25 september, op 2 oktober Hoogerheide en op 10 oktober de finalekoers tijdens de Ronde van Huijbergen. Op 26 september is de ID-& jeugdronde van Calfven.

“Ik ben erg blij dat de plaatselijke wielercomités en de Stichting Vrienden van de Koers er ook dit jaar weer een prachtige wieler(na)zomer van maken in de gemeente Woensdrecht”, aldus De Waal. “Vorig jaar oogsten ze veel lof omdat ze één van de weinigen waren die het aandurfden om de wedstrijden geheel coronaproof te organiseren. Ook dit jaar zijn ze op alles voorbereid en vastbesloten er weer iets moois weg te zetten.”

Recreatie dicht bij huis

Voor wie graag zelf actief is, zijn er mogelijkheden genoeg om de omgeving op de fiets te verkennen. “Via knooppunten kan iedereen natuurlijk zijn eigen favoriete rondjes uitstippelen”, beschrijft De Waal. “De mooiste themaroutes en arrangementen staan ook op onze website. Bijzonder is ‘De Slag om Woensdrecht’ of ‘In het Wiel van de Kampioenen’. Degene die ik op dit moment echter ten zeerste wil aanbevelen, is ‘Happen en trappen’.
Een route van 48 km met tussenstops bij de lokale horeca. Zij kunnen deze steun heel goed gebruiken! Wel even reserveren en zorgen dat je coronavrij bent. En wie liever het bos ingaat: het is de hele zomer op eigen gelegenheid kosteloos genieten op de mountainbikeroutes van het Grenspark Kalmthoutse Heide, die ook de Woensdrechtse bossen aandoen.”

Meer info:
www.woensdrecht.nl, zoek op fietsroutes
www.happenentrappen.nl/route/51
www.grensparkkalmthoutseheide.com/nl/mountainbike

Woensdrechts DNA

Dat Woensdrecht zich profileert als fiets- en wielergemeenten en sporten en bewegen stimuleert is geen toeval. De Waal: “Het zit nu eenmaal in ons DNA! En het past bij de speerpunten uit het Fiets- en Wielerplan 2021-2022. Niet alleen omdat fietsen goed is voor de gezondheid en gewoon leuk is om te doen of te zien, maar ook omdat het onze lokale economie ten goede komt.”

Dat is ook de reden waarom het Woensdrechtse gemeentebestuur jaarlijks een bedrag beschikbaar stelt om de doelen uit het Fiets- en Wielerplan na te streven en initiatieven te ondersteunen. Een deel gaat naar jaarlijks terugkerende evenementen en een deel wordt begroot voor incidentele evenementen. De Waal legt uit: “Want als de kans zich voordoet en we kunnen een wielerevenement binnen onze gemeentegrenzen krijgen, dan willen we ervoor kunnen gaan. Dat kost wat, maar het geeft de lokale en regionale economie over het algemeen een nog grotere boost.”

Stiekem blikt De Waal al even vooruit: “Het duurt nog even maar van de doorkomst van de Vuelta in 2022 en het UCI Cyclocross World Championship 2023, daar wil je als gemeente bijvoorbeeld deel van uitmaken, daar wil je partner van zijn. Dat betekent nu alvast sparen om (onze plaatselijke) wielrenners live aan te kunnen moedigen, het wielerhart van onze inwoners sneller te doen kloppen en de jeugd kennis te laten maken met fietsen en wielrennen. Want ook daar zit (de) toekomst van Woensdrecht in. Maar tot die tijd gebeurt er nog van alles. Te beginnen met een mooie Woensdrechtse Wielerzomer...”

Pagina opties