Meld Misdaad Anoniem (M.)

Beeldmerk Meld Misdaad Anoniem + link naar de website

Meld Misdaad Anoniem (M.) is het onafhankelijke meldpunt waar je anoniem informatie kunt geven over criminaliteit en misdaad.
Jouw anonimiteit staat hierbij altijd centraal. Je meldt bij M. over bijvoorbeeld moord, mishandeling, overvallen, drugs, brandstichting, wapen- of mensenhandel. Zo lever je een bijdrage aan de veiligheid in jouw eigen omgeving.

Het gratis telefoonnummer is 0800 - 7000. www.meldmisdaadanoniem.nl

Vragen en antwoord over Meld Misdaad Anoniem

Waarom doet niet iedereen melding?

“Uit angst voor wraak bijvoorbeeld. Wat als de dader een bekende is? Wat als je hem tegenkomt? Wat als het je buren betreft? Je kunt daar soms echt van wakker liggen. Het kan ook zijn dat je er tegenop ziet om te moeten getuigen in de rechtszaal.” 

In dat geval geldt dus: meld misdaad anoniem. Hoe anoniem is dat dan?

“M. is onafhankelijk en geen politie. M. ziet je telefoonnummer of IP-adres niet. Men vraagt niet naar de naam van een melder en wil die ook niet weten. Gesprekken worden niet opgenomen en de verwerking van de melding is beveiligd.”

Hoe verloopt zo'n gesprek?

“Stel: je vermoedt dat verderop in de straat een hennepkwekerij zit of weet dat ergens gestolen goederen worden opgeslagen. Je belt 0800-7000 en vertelt je verhaal. De medewerker aan de telefoon neemt de melding op en vraagt zo veel mogelijk feiten. Alleen als M. jouw anonimiteit kan waarborgen en de informatie bruikbaar genoeg is voor de politie om ermee aan de slag te gaan, geeft M. de informatie aan ons door. Wij vergelijken de informatie met informatie in de politiesystemen. Misschien is er al eerder een inval gedaan, heeft de dader al eens vastgezeten, enzovoorts. Wij beslissen dan of we actie ondernemen.”

Vertel vooral niemand dat je met M hebt gebeld. Als twee het weten, is het geen geheim meer. Ook nadien aan de politie niet. De politie is namelijk gehouden aan bronvermelding, dus van wie de informatie is verkregen, en kan daarom dan ook geen anonimiteit waarborgen van de melder.

Kun je ook online melden bij M.?

 “Dat kan. Melden hoeft niet per telefoon, maar kan ook via de website www.meldmisdaadanoniem.nl. Rechts bovenin zit een grote, rode knop: ‘anoniem melden’. Als je daarop klikt, kun je lezen hoe online melden werkt, of je kunt direct doorklikken naar het online formulier.”

Welke zaken kun je bij M. melden

“M. maakt geen onderscheid tussen ‘zware’ en ‘lichte’ criminaliteit. Van moord en verkrachting tot mishandeling en drugshandel. Daarnaast kun je bij het meldpunt terecht met tips over bijvoorbeeld hennepkwekerijen, inbraken en illegale handel en opslag van vuurwerk.”

Waar is M. niet voor bedoeld?

“De meldlijn is niet bedoeld voor situaties waar andere mogelijkheden voor zijn. Heb je met spoed politie nodig, dan bel je 112. Hoef je niet anoniem te blijven of is er géén spoed, bel dan de politie via 0900-8844. Ook is M. er niet voor aangiftes, klachten en meldingen van verkeersovertredingen of overlast en dergelijke.”

Pagina opties