Wat Nederlanders vaak niet weten over verkeersregels in België

Er zijn veel gelijkenissen tussen Nederlanders en Belgen, gelukkig maar. We eten graag friet, zitten veel op de fiets en rijden graag en veel met de auto. Dat autorijden en fietsen kan voor Nederlanders in België soms verwarrend zijn door kleine verschillen in de wegcode. Om een onnodige boete te vermijden, heeft onze Vlaamse buurgemeente Essen een verhelderend artikel geschreven.

De gemeente Essen heeft een goede band met Nederlanders. Dat is logisch want van de vijf buurgemeenten zijn er vier Nederlandse: Zundert, Rucphen, Roosendaal en Woensdrecht. 17,5 % van de Essenaren heeft bovendien de Nederlandse nationaliteit. Ondanks de vele Nederlandse wagens die in Essen rijden, zijn sommige regels minder bekend bij onze noorderburen.

Links parkeren in België? Geen goed idee

Afbeelding: In Belgie is het verboden tegen de rijrichting in te parkerenWe beginnen met de meest voorkomende verkeersovertreding: het links parkeren op de rijbaan. In België moet elk stilstaand of geparkeerd voertuig rechts ten opzichte van zijn rijrichting staan. Het voertuig mag alleen links staan als het een rijbaan is met éénrichtingsverkeer.

Draag een helm voor een bromfiets klasse A en speed pedelec

De snelle elektrische fietsen staan in het verkeersreglement ingedeeld als ‘bromfiets’. Omdat een snelle elektrische fiets toch meer heeft van een fiets dan een bromfiets, heeft men in België een nieuwe categorie van bromfietsen in het leven geroepen, de ‘bromfiets klasse P’ (voor ‘speed Pedelec’).

Bestuurders en passagiers van bromfietsen met klasse A (niet sneller dan 25 km/u) moeten een valhelm dragen. Rij je met een speed pedelec, dan heb je de keuze tussen een bromfietshelm of een fietshelm. Deze fietshelm moet extra bescherming bieden aan de slaap en het achterhoofd. Op een gewone fiets of een elektrische fiets waarvan de trapondersteuning stilvalt boven 25 km/u, is een helm niet verplicht. (bron: fietsersbond.be)

Mogen speed pedelecs op het fietspad rijden?

Afbeelding: Verkeersbord fietspad in Belgie met onderbord voor de speed pedelecWelke plaats heeft een speed pedelec op de weg? Dat is voor de gebruikers toch vaak ingewikkeld. Vandaag is het namelijk zo:

  • op wegen met max. 50km/u mogen ze op het fietspad
  • op wegen waar men sneller mag, moeten ze op het fietspad
  • maar speciale onderborden kunnen plaatselijk de situatie wijzigen. Dat is niet eenvoudig als je door verschillende gemeentes fietst. Het gaat om witte, vierkante onderborden waar een bromfiets met de letter P op staat. (bron: fietsersbond.be)

Volg de bevelen van bevoegde personen

Zie je een politieagent op de weg, dan hebben de bevelen van deze agent voorrang op alle andere verkeersborden of -lichten.

  • Arm rechtop gestoken: alle weggebruikers moeten stoppen, behalve zij die zich op een kruispunt bevinden en dit dan ook moeten vrijmaken.
  • De arm of de armen horizontaal gestrekt: de weggebruikers die naderen uit de richting die de armen dwarsen, moeten stoppen.
  • Het overdwars zwaaien met een rood licht betekent stoppen voor de bestuurders naar wie het licht gekeerd is.

Met deze tips kan je je weer iets geruster op de Belgische wegen begeven.
Met vriendelijke groeten van de zuiderburen.

Pagina opties