Rijvaardigheid behaald in dienst

Een (ex)militair kan via de gemeente een Nederlands rijbewijs aanvragen. Dit gaat via het proces eerste afgifte of categorie-uitbreiding.
Het Opleidings- en Trainingscentrum Rijden (OTCRij), binnen Defensie onder meer verantwoordelijk voor het afnemen van rijexamens en de afgifte van defensiebewijzen, registreert sinds 2 december 2014 elektronisch een Verklaring van Rijvaardigheid (VvR) in het Rijbewijzenregister. De geregistreerde Verklaring van Rijvaardigheid is drie jaar geldig, overeenkomstig de VvR van het CBR. De (ex)militair hoeft bij een rijbewijsaanvraag niet meer zijn militaire rijbewijs te overhandigen. Uiteraard moet hij bij een categorie-uitbreiding het huidige Nederlands rijbewijs wel vernieuwen.

Buitenlands rijbewijs

Met een buitenlands rijbewijs kunt u maar een bepaalde periode in Nederland blijven rijden. Daarna moet u een Nederlands rijbewijs hebben.

U kunt daarom uw buitenlands rijbewijs omwisselen voor een Nederlands rijbewijs. Of dit kan, hangt af van het land waar uw rijbewijs afgegeven is. Ook moet uw buitenlands rijbewijs nog geldig zijn. Kijk voor meer informatie op de website van de RDW(externe link).

Bij de gemeente kunt u een aanvraag doen om uw buitenlands rijbewijs om te wisselen. Let op: bij het omwisselen van een buitenlands rijbewijs is de spoedprocedure niet mogelijk.

Afspraak maken

Kosten

U betaalt meteen bij de aanvraag, niet bij het ophalen. U kunt bij de centrale balie contant of met pin betalen.

Tarieven rijbewijs:

  • Rijbewijs € 41,60 (tarief 2022)
  • Eigen verklaring (t.b.v. keuringen) € 39,30 (tarief 2022)
  • Toeslag spoedprocedure € 34,10 (tarief 2022)