Rijvaardigheid behaald in dienst

Een (ex)militair kan via de gemeente een Nederlands rijbewijs aanvragen. Dit gaat via het proces eerste afgifte of categorie-uitbreiding.
Het Opleidings- en Trainingscentrum Rijden (OTCRij), binnen Defensie onder meer verantwoordelijk voor het afnemen van rijexamens en de afgifte van defensiebewijzen, registreert sinds 2 december 2014 elektronisch een Verklaring van Rijvaardigheid (VvR) in het Rijbewijzenregister. De geregistreerde Verklaring van Rijvaardigheid is drie jaar geldig, overeenkomstig de VvR van het CBR. De (ex)militair hoeft bij een rijbewijsaanvraag niet meer zijn militaire rijbewijs te overhandigen. Uiteraard moet hij bij een categorie-uitbreiding het huidige Nederlands rijbewijs wel vernieuwen.

Buitenlands rijbewijs

Met een buitenlands rijbewijs kunt u maar een bepaalde periode in Nederland blijven rijden. Daarna moet u een Nederlands rijbewijs hebben.

U kunt daarom uw buitenlands rijbewijs omwisselen voor een Nederlands rijbewijs. Of dit kan, hangt af van het land waar uw rijbewijs afgegeven is. Ook moet uw buitenlands rijbewijs nog geldig zijn. Kijk voor meer informatie op de website van de RDW(externe link).

Bij de gemeente kunt u een aanvraag doen om uw buitenlands rijbewijs om te wisselen. Let op: bij het omwisselen van een buitenlands rijbewijs is de spoedprocedure niet mogelijk.

Afspraak maken

Kosten

U betaalt meteen bij de aanvraag, niet bij het ophalen. U kunt bij de centrale balie contant of met pin betalen.

Tarieven rijbewijs:

  • Rijbewijs € 51,15 (tarief 2024)
  • Eigen verklaring (t.b.v. keuringen) € 41,50 (tarief 2024)
  • Toeslag spoedprocedure € 39,80 (tarief 2024)

Rijden zonder rijbewijs bij omwisseling

U maakt zelf de keuze of u blijft rijden tijdens de aanvraag. U mag in een voertuig rijden als u hiervoor een geldig rijbewijs heeft. Wordt u als bestuurder door de politie gestopt, dan moet u uw rijbewijs kunnen laten zien. De politie kan een boete geven als u dit niet kunt. De kans dat de politie u stopt is klein als u zich aan de verkeersregels houdt. Gebeurt dit toch (bijvoorbeeld bij een verkeerscontrole)? Dan kan de politie bij ons navragen of er een omwisselingsaanvraag is gedaan en of u een geldig rijbewijs heeft ingeleverd. De kans op een boete is daarom klein, maar wel aanwezig. Het is aan u om dit risico wel of niet te nemen.

In de Boetebase(externe link) van het Openbaar Ministerie (OM) staat hoe hoog de boete is voor het niet kunnen laten zien van een rijbewijs.

Paspoort of identiteitskaart mee

Als u wel gaat rijden, neem dan een document mee waarmee u kunt bewijzen wie u bent (identificeren). Dit kan bijvoorbeeld met uw paspoort of identiteitskaart.

Verzekering

Heeft u een geldig rijbewijs en een verzekering afgesloten? Dan bent u gewoon verzekerd. Ook al kunt u het rijbewijs op dat moment niet laten zien. Neem voor meer informatie contact op met uw verzekeraar.

Andere landen

In andere landen rijden tijdens de aanvraag raden wij af. Zij kunnen de gegevens niet altijd opvragen. En de regels en gevolgen kunnen anders zijn.