Extremer weer met hevige regenbuien en lange periodes van hitte en droogte, ook in de gemeente Woensdrecht krijgen we hier steeds vaker mee te maken. Een van de oplossingen om hier beter mee om te gaan is zoveel mogelijk stenen eruit halen. Stenen verkoelen namelijk niet op een hete dag en laten ook geen water door wanneer het regent. Tijd om te gaan ‘tegelwippen’!

Achtergrond

Woensdrecht is een groene gemeente en al langer richten we ons vanuit verschillende beleidsvelden op het biodivers en klimaatbestendig maken van onze gemeente. Dit doen we als gemeente in de openbare ruimte, maar we willen onze inwoners ook stimuleren om dit in hun tuin te doen. Wanneer tegels worden vervangen door gras, bloemperken, bomen en geveltuinen, wordt Nederland meer klimaatbestendig, behaaglijker voor insecten en dieren, koeler op warme dagen én veel mooier! Door deelname aan het NK tegelwippen willen we dit nogmaals onder de aandacht brengen. Er zit een leuk wedstrijdelement aan en bovendien organiseren we diverse acties voor onze inwoners.

NK tegelwippen

Dit jaar is de derde editie van het NK tegelwippen en worden er vanaf 21 maart tot en met 31 oktober zoveel mogelijk tegels gewipt in heel Nederland. De gemeente met de meeste gewipte tegels wint de Gouden Tegel. Er zijn ook nog Gouden Scheppen te winnen voor de gemeenten die de meeste tegels per inwoner wippen. De gemeente Woensdrecht doet dit jaar mee en zal diverse projecten in de openbare ruimte uitvoeren om verharding om te zetten in waterdoorlatende verharding of in groen. We hebben echter ook hard de hulp van onze inwoners nodig om zo hoog mogelijk in het klassement te eindigen!

Acties in de openbare ruimte

Als gemeente kijken we ook kritisch naar de hoeveelheid verharding in de openbare ruimte. In het verleden hebben we al eerder dergelijke projecten uitgevoerd in bijvoorbeeld de Sparrenlaan in Putte. Voor het NK tegelwippen hebben we onlangs het asfalt in de Valkestraat in Hoogerheide gefreesd, waardoor het nu waterdoorlatend is. In de Raadhuisstraat start binnenkort een geveltuinproject en we onderzoeken ook de mogelijkheden om het Lucasplein te vergroenen.

Acties voor inwoners

Voor onze inwoners willen we ook diverse acties opzetten. We gaan van start met een ‘tuinbon-actie’. De eerste 50 inwoners die ons voor en na foto’s kunnen sturen van tegels die zij uit hun tuin ‘gewipt’ hebben, ontvangen een waardebon ter waarde van €20 die ze bij een aantal geselecteerde lokale ondernemers kunnen uitgeven aan planten. De exacte voorwaarden van deze actie staan op www.woensdrecht.nl/nk-tegelwippen.

Later willen we ook nog een actie gaan doen waarbij we met een ‘tegeltaxi’ gewipte tegels op komen halen bij particulieren. Ook willen we met de ondernemers in onze gemeente nog aan de slag om een betegeld parkeervak om te vormen naar een parkeervak met grasbetontegels. Zodra deze acties spelen, komen we hier uiteraard op terug.

“Wip” mee

Om mee te doen aan het NK tegelwippen moeten alle tegels opgegeven worden bij de organisatie van het NK. Inwoners kunnen dit doen op de website: www.woensdrecht.nl/nk-tegelwippen. Op de website www.nk-tegelwippen.nl(externe link) staat ook veel informatie over hoe je je tuin kunt vergroenen.