Net als in 2022 doet de gemeente Woensdrecht ook dit jaar weer mee aan het NK tegelwippen. Hoe meer tegels we verwijderen, hoe hoger we in het landelijk klassement komen te staan. De wedstrijd loopt van 21 maart t/m 31 oktober 2023. Vorig jaar eindigden we met 8.786 verwijderde tegels als 14e in de categorie ‘kleine gemeenten’. De ambitie is om dit jaar hoger te scoren. Daar zullen we als gemeente zelf voor aan de slag gaan, maar ook onze inwoners kunnen meehelpen.

Waarom is het belangrijk om tegels te verwijderen?

We krijgen steeds vaker te maken met extremer weer, waarbij we hevige regenbuien of lange periodes van hitte en droogte meemaken. Een van de oplossingen om hier beter mee om te gaan is zoveel mogelijk stenen eruit halen. Stenen verkoelen namelijk niet op een hete dag en laten ook geen water door wanneer het regent. Tijd om te gaan ‘tegelwippen’!

Wat doet de gemeente zelf?

Woensdrecht is een groene gemeente en al langer richten we ons vanuit verschillende beleidsvelden op het biodivers en klimaatbestendig maken van onze gemeente. De aankomende periode kijken we extra kritisch naar waar in de openbare ruimte verharding weggehaald of waterdoorlatend gemaakt kan worden. Vorig jaar hebben we bijvoorbeeld het asfalt in de Valkestraat in Hoogerheide omgevormd tot waterdoorlatende bestrating en geveltuintjes aangelegd in de Raadhuisstraat.
Ook kan het zijn dat ergens een onnodig breed trottoir ligt of een weg die niet of nauwelijks meer gebruikt wordt. Daarnaast willen we diverse acties opzetten om onze inwoners te stimuleren en te ondersteunen bij het verwijderen van tegels uit hun tuin.

Wat kunnen inwoners doen?

Veel mensen hebben hun voor en/of achtertuin (gedeeltelijk) bestraat. Wanneer tegels worden vervangen door gras, bloemperken, bomen en geveltuinen, wordt een tuin klimaatbestendiger, aantrekkelijker voor insecten en vogels, koeler op warme dagen én veel mooier! Heeft u echt geen groene vingers, dan is het vervangen van tegels door grind ook al een stap in de goede richting, omdat grind in ieder geval waterdoorlatend is. Het verkoelt niet en het draagt ook niet bij aan de biodiversiteit, maar bij regenval kan het water wel makkelijker in de grond trekken.

Acties

Net als vorig jaar willen we onze inwoners weer stimuleren en ondersteunen bij het verwijderen van tegels uit de tuin. Zo zullen we onder andere kruidenplantjes en insectenhotels weggeven, halen we op diverse momenten gratis de verwijdere tegels op met onze vrachtwagen en willen we onze inwoners de mogelijkheid bieden om tegen een gereduceerd tarief een regenton aan te schaffen. Alle acties en de voorwaarden zijn terug te lezen op: www.woensdrecht.nl/nk-tegelwippen. Op de landelijke website www.nktegelwippen.nl is daarnaast veel informatie te vinden over het vergroenen van de tuin.