In het kader van de Internationale Bewustwordingsdag tegen Voedselverspilling nemen we een kijkje bij De Broodbakkers, een bakkerij met een rijke geschiedenis van zeven generaties bakkers, oorspronkelijk afkomstig van Goeree Overflakkee. India (26) en haar vader Pieter Soeteman (51) zijn de drijvende krachten achter deze bijzondere bakkerij. Onlangs bezocht Wethouder Thierry de Heer dit bedrijf en tijdens een uitgebreide rondleiding kreeg hij het verhaal achter deze ambachtelijke bakkerij te horen. Blijf lezen om meer te ontdekken over hun verhaal, hun toewijding aan eerlijk brood en hun actieve rol in de strijd tegen voedselverspilling, waaronder het gebruik van Too Good To Go in hun bakkerij.

Kun je vertellen hoe De Broodbakkers is ontstaan en hoe jullie betrokken raakten bij het bakken van brood?

In mijn carrière voor De Broodbakkers heb ik ervaring opgedaan bij grote bakkerijketens. Ik was echter kritisch over de grootschalige broodproductie, waar veelvuldig geur-, kleur- en smaakstoffen werden gebruikt en het belangrijkste doel was om snel een grote hoeveelheid brood te produceren. In drie en een half uur van grondstof tot eindproduct. Deze werkwijze stond in schril contrast met het natuurlijke gistingsproces van desembrood. Bij De Broodbakkers omarmen we dit proces, en gebruiken we eerlijke ingrediënten zoals bloem/meel, water, zout en onze eigen desemcultuur. We nemen de tijd om dit brood met zorg te bereiden en te bakken. Dit proces neemt ongeveer 36 uur in beslag, tijd is smaak!

Wat voor soort broodproducten bieden jullie aan bij De Broodbakkers?

We bieden een gevarieerd assortiment broodproducten aan. Naast onze heerlijke desembroden, zijn worstenbroodjes een echte specialiteit van ons. We hebben ook een uitgebreide selectie van gevulde broodsoorten, variërend van brood met olijven tot brood met noten en vruchten, evenals klassiek stokbrood en diverse andere specialiteiten. In ons banketassortiment kun je genieten van smakelijke traktaties zoals carrot cake, red velvet cake, brownies en vele andere unieke smaken.

Kun je ons vertellen over enkele uitdagingen en hoogtepunten die jullie hebben ervaren bij het runnen van een lokale onderneming in deze gemeente?

We zijn in mei vorig jaar van start gegaan en hebben ervoor gekozen om in eerste instantie de winkel goed te laten draaien. Halverwege november kwam er een enthousiaste groep dames langs die interesse had om een lunchroom toe te voegen. In februari hebben we deze lunchroom geopend. Het is een laagdrempelige plek waar je kunt genieten van heerlijke koffie met lekkernijen of een smakelijk belegd broodje. Voor ons waren carnaval en het Lentefeest hoogtepunten, die een gezellige sfeer boden en uitstekend waren georganiseerd.

Hoe zetten jullie je in voor milieubewustzijn en duurzaamheid in jullie dagelijkse bedrijfsvoering?

We zetten ons actief in voor milieubewustzijn en duurzaamheid in onze dagelijkse bedrijfsvoering. We zijn partner van Too Good To Go. Deze app helpt voedselverspilling te verminderen door consumenten de kans te geven om overschotten bij winkels en restaurants te redden voordat ze worden weggegooid. Daarnaast nemen we maatregelen om verspilling in onze productie te minimaliseren. Zo produceren we al ons desembrood halfgebakken en bakken we het pas af in de winkel op het moment van verkoop, waardoor we verspilling aanzienlijk beperken. In samenwerking met NIVU hebben we vorig jaar november een boer op Goeree Overflakkee geholpen om 12 hectare tarwe te zaaien. Deze tarwe wordt lokaal gemalen in Ouddorp en vervolgens naar onze bakkerij gebracht. Een aantal weken geleden bakte we ons eerste brood met deze lokale tarwe. Op deze manier verkleinen we onze ecologische voetafdruk en dragen we bij aan duurzaamheid door het bevorderen van milieuvriendelijke landbouwpraktijken.

Too Good To Go is een platform dat helpt bij het verminderen van voedselverspilling. Kun je uitleggen wat dit is en hoe inwoners in de gemeente Woensdrecht kunnen profiteren van jullie producten via Too Good To Go?

Iedereen kan de app gratis downloaden en gebruiken. Via deze app worden dagverse producten aangeboden tegen een aantrekkelijk tarief. Wanneer je een pakket hebt gekocht, staat het voor je klaar in de bakkerij. We plaatsen dagelijks ten minste twee pakketten in de app. Als je de meldingen inschakelt, ontvang je een bericht zodra de pakketten beschikbaar zijn. Op deze manier bieden we niet alleen betaalbare opties voor inwoners, maar dragen we ook actief bij aan het verminderen van voedselverspilling in onze gemeenschap.

Hebben jullie positieve reacties of ervaringen van klanten die gebruikmaken van Too Good To Go?

Ja, we ontvangen zeker positieve feedback en ervaringen van klanten die gebruikmaken van Too Good To Go. Regelmatig verwelkomen we nieuwe klanten nadat ze een pakket hebben gekocht via het platform. Deze klanten keren terug naar onze winkel omdat ze aangenaam verrast waren door de smaak en de kwaliteit van onze producten. We beschrijven ons brood vaak als de ‘Secret to Happiness!’ – brood waar je blij van wordt. Het is mooi om te zien dat, hoewel ons aanbod nog niet bij iedereen bekend is, steeds meer mensen het ontdekken en ervan genieten zodra ze de kans krijgen.

Ten slotte, wat zijn jullie toekomstplannen en doelen als ondernemers in de gemeente Woensdrecht?

Als ondernemers in de gemeente Woensdrecht koesteren we twee belangrijke doelen: lokale werkgelegenheid creëren en onze klanten blij maken. Onze passie ligt in het bakken van heerlijk brood en we willen dit blijven doen!