Vliegbasis Woensdrecht is een onmiskenbaar onderdeel van gemeente Woensdrecht. Met ruim 2000 werknemers is de vliegbasis een van de grootste werkgevers in de omgeving.

De vliegbasis is de Main Support Base van de Koninklijke Luchtmacht. De twee onderdelen die gevestigd zijn op de vliegbasis zorgen voor opleidingen, meteorologische ondersteuning, logistiek en onderhoud voor de gehele luchtmacht en Defensie. Naast lesvliegtuigen van de luchtmacht gebruiken de andere vliegbases en civiele medegebruikers de vliegbasis voor trainingen en onderhoud.

Onderdelen op vliegbasis Woensdrecht

De twee defensieonderdelen op vliegbasis Woensdrecht zijn: de Koninklijke Militaire School Luchtmacht en het Logistiek Centrum Woensdrecht.

Koninklijke Militaire School Luchtmacht

De Koninklijke Militaire School Luchtmacht (KMSL) verzorgt opleidingen en cursussen voor luchtmachtmilitairen. De KMSL Vliegbasis Woensdrecht bestaat uit drie opleidingssquadrons en een squadron dat verantwoordelijk is voor de vliegbasistaken.

Logistiek Centrum Woensdrecht

Het tweede zelfstandige Defensieonderdeel op vliegbasis Woensdrecht is het Logistiek Centrum Woensdrecht (LCW). Het LCW heeft een logistieke taak voor heel Defensie. Het verzorgt bijvoorbeeld het onderhoud en voorraden van bijvoorbeeld F-16's, F-35 en helikopters.

Geluidshinder

Meldingen over geluidshinder kunt u doen via de website over vliegbewegingen.

De vliegbasis heeft ook verschillende social media kanalen die u kunt volgen om op de hoogte te blijven van actueel nieuws of bijzondere vliegbewegingen:

X (voorheen Twitter): @VlbWoensdrecht
LinkedIn: Vliegbasis Woensdrecht
Instagram: KSML_vlbWoensdrecht