Maak kennis met Hanneke (37), wiens passie voor bloemschikken begon te ontstaan als bijbaantje bij de toenmalige bloemen- en plantenzaak van Ludo Damen in de Westerstraat in Huijbergen. Nadat ze haar opleiding tot specialist arrangeur had afgerond, vervolgde ze haar reis bij De Goudsbloem in Roosendaal, waar ze zichzelf verder bekwaamde in de kunst van bloemschikken. Bij Bei Hanneke draait alles om het creëren van prachtige bloemstukken en arrangementen voor elke gelegenheid, van feesten tot rouwwerken bij een overlijden. Maar dat is niet alles - Hanneke en haar team bieden ook een uitgebreide selectie interieuraccessoires, van potten en vazen tot kandelaren en meer. Bei Hanneke is de plek waar bloemen tot leven komen. Lees verder om meer te ontdekken over het verhaal van Hanneke.

Wat heeft je geïnspireerd om Bei Hanneke te beginnen en hoe is het idee ontstaan?

Het idee van zelfstandig ondernemer had ik al langer. Ik ben niet iemand die voor een baas moet werken, daarnaast had ik Kees (van De Goudsbloem) als voorbeeld. Hij woonde in een riante boerderij. Ik dacht… als je dit met de bloemen kunt verdienen, dan wil ik dat ook haha! Plotseling kwam er midden in de Raadhuisstraat in Hoogerheide een ideaal pandje vrij. We hebben de stoute schoenen aangetrokken en de sprong gewaagd. Inmiddels zijn we ruim twaalf jaar verder. De naam Bei Hanneke? De een denkt dat ik dyslectisch ben, de ander spreekt mij in het Duits aan. De officiële tenaamstelling staat voor Bloemen En Interieur Hanneke. Simpel eigenlijk!

Welk aspect van het beheren van jouw bloemwinkel in onze gemeente geeft je de grootste voldoening?

Er zijn meerdere factoren waardoor het prettig ondernemen is. Bei Hanneke is een team waarmee het al jaren fijn werken is. We hebben de vrijheid om onze creativiteit in de bloemstukken kwijt te kunnen. Iets wat blijkbaar wordt gewaardeerd, want al jaren zijn we blij en dankbaar met de vele klanten die ons met grote regelmaat bezoeken. De omgang met de mensen doet altijd goed. Bloemen staan voor emotie. Of het nu een feestelijke of droevige aangelegenheid is.

Welke soorten bloemen en planten zijn het meest populair bij jullie klanten? Zijn er specifieke seizoensgebonden favorieten?

Het wisselen van de seizoenen is ook in onze branche een vast gegeven. Hier spelen we natuurlijk ook op in. Persoonlijk vind ik dat ook wel leuk, het zorgt voor afwisseling. Neem bijvoorbeeld de prachtige tulpen in het voorjaar, en momenteel hebben we onze winkel gevuld met kleurrijke zomerbloemen

Zijn er specifieke trends of veranderingen in de bloemenindustrie waar je momenteel op inspeelt? Denk bepaalde bloemstijlen of iets anders?

Een trend waar bijna geen enkele bloemist meer omheen kan, zijn de zijdebloemen. Tegenwoordig maken ze bloemen die bijna niet van echt te onderscheiden zijn. Voor sommige mensen is het een uitkomst. Mensen hebben steeds minder tijd, en zijden bloemen zijn een duurzamer alternatief. Sommige bloemisten zijn misschien een beetje sceptisch omdat ze van oudsher gewend zijn en zweren om louter met echte bloemen te werken. Je kunt er echter prachtige stukken mee maken, ik werk er zelf dan ook graag mee.

Heb je samenwerkingen met andere ondernemers in onze gemeente?

Ja, we hebben nauwe samenwerkingsverbanden met diverse collega-ondernemers. Op verzoek verzorgen we regelmatig de decoratie van verschillende bedrijfs- en horecagelegenheden met onze creaties. Daarnaast zijn er goede afspraken met diverse begrafenisondernemers. Ook op sociaal vlak dragen we dikwijls een steentje bij, denk aan het optuigen van het tennispark tijdens het jaarlijks TV Huijbergen Open en natuurlijk onze bijdrage aan de goede doelen zoals de Vrienden van Bokki.

Is er specifiek verhaal over een klant of andere gebeurtenis in de winkel die jou echt zijn bijgebleven en die je met ons zou willen delen?

Bloemen staan voor emotie. Zo staat me nog een trouwerij in het kasteel van Brasschaat me bij. Hier moesten we enorm uitpakken. Als je tijdens een bruiloft het kleurrijke verschil kunt maken, dan doet dat je goed. Aan de andere kant hebben we nagenoeg dagelijks ook met de keerzijde van het leven te maken. Doch als je ook hier met je werk het leed, al was het maar een heel klein beetje, kunt verzachten, dan geeft je dat ook voldoening.

Hoe hecht Bei Hanneke belang aan duurzaamheid en milieuvriendelijkheid in de bloemenindustrie?

Bij Bei Hanneke hebben we het certificaat 'Duurzaam Bloemist'. Dit komt neer op dat je aan een hoop criteria moet voldoen. Denk aan het gebruik van groene stroom, vervoer dat aan de milieueisen voldoet, inpakmateriaal van speciaal papier, bindmateriaal van touw in plaats van plastic, zorgeisen voor je personeel. Stuk voor stuk eisen waar we volledig achter staan en gehoor aan geven.

Ten slotte, wat zijn de toekomstplannen voor Bei Hanneke? Heb je nog nieuwe projecten of uitbreidingsplannen?

Ik hecht enorm aan de manier waarop het nu gaat. Zoals eerder gememoreerd hebben we een goed team, een dagelijks leuke klanten die zorgen dat geen ene dag er hetzelfde uitziet. Ik hoop dit nog wel een aantal jaartjes op deze wijze vol mogen houden. Soms moet je koesteren wat je hebt…