Als u iemand kent in uw omgeving die een lintje verdient, dan kunt u die persoon voordragen.

Kent u iemand die een lintje verdient?

Bijna iedereen zal deze vraag met "ja" beantwoorden, want overal in Nederland zetten mensen zich voor vele doelen in. Vaak zonder eigenbelang, in alle bescheidenheid. Iemand die minimaal 15 jaar intensief en belangeloos bijzondere verdiensten voor de samenleving verricht komt in aanmerking voor een Koninklijke onderscheiding. Maar dan moeten ze daarvoor wel eerst worden voorgesteld. U kunt daar voor zorgen. Want iedereen kan iemand anders voorstellen voor een lintje.

Wie en hoe?

Wilt u iemand voor een koninklijke onderscheiding in aanmerking laten komen, dan is het verstandig om eerst contact op te nemen met het gemeentehuis in de woonplaats van de kandidaat. De ambtenaar die daar de lintjes behandelt, kan in grote lijnen aangeven of de verdiensten inderdaad bijzonder genoeg zijn voor een Koninklijke onderscheiding. Ook wordt precies uitgelegd hoe u te werk moet gaan. Wilt u iemand uit onze gemeente voordragen, kijk dan eerst op: www.lintjes.nl/voordragen/iemand-voordragen-voor-een-lintje(externe link)

Dien het voorstel op tijd in!

Voordat een Koninklijke onderscheiding tijdens Lintjesregen kan worden uitgereikt, is al heel wat werk verzet. Dit traject vraagt het een en ander van de mensen die een voordracht doen en van mensen die de voordracht ondersteunen. Daarom moet een aanvraag al bijna 1 jaar eerder binnen zijn. 

Voorstellen voor de lintjesregen dienen uiterlijk 1 juli in het voorafgaande jaar ingediend te zijn. In sommige gevallen is een uitreiking tijdens een tussentijdse gelegenheid mogelijk. In dat geval moet het voorstel tenminste 6 maanden van tevoren zijn ingediend.

Gebruik bij het indienen het digitale formulier (Word-versie) dat u kunt downloaden van lintjes.nl(externe link). Graag het formulier invullen via de tekstverwerker en niet met pen.

Wat moet ik doen?

  • Neem contact op met de gemeente waar de kandidaat woont. Daar kunnen ze aangeven of uw voorstel bijzonder genoeg is voor een Koninklijke onderscheiding. Voor de gemeente Woensdrecht kunt u e-mailen naar s.kok@woensdrecht.nl.
  • Kijk vervolgens op Lintjes.nl(externe link) wat u verder moet doen.

Voorstelformulier

Hoe werkt het?

De lintjesregen vindt jaarlijks plaats op de laatste werkdag voor Koningsdag. De meeste Koninklijke onderscheidingen worden uitgereikt tijdens deze 'lintjesregen'.

  • Als u iemand wilt voordragen voor de lintjesregen van het volgend jaar, wees er dan op tijd bij.  Dan moet u dit uiterlijk 1 juli van dit jaar doen.
  • Als het gaat om een tussentijdse onderscheiding, doe dan uw voorstel uiterlijk 6 maanden vóór de gewenste datum.