In het dorpje Huijbergen ontmoeten we de jonge en gepassioneerde Jordy van Dongen, de 26-jarige eigenaar van restaurant Fleurian en cafetaria de Pan. Jordy's beslissing om restaurant Fleurian over te nemen, werd gevoed door zijn voorliefde voor de horeca. Wat ooit begon als een luchtige grap, groeide uit tot de serieuze overname van het restaurant en cafetaria. Laten we kennismaken met Jordy en ontdekken wat hem inspireerde om dit horeca-avontuur aan te gaan en welke toekomstplannen hij heeft voor zijn geliefde restaurant.

Wanneer heb je restaurant Fleurian overgenomen?  

Toen we aanvankelijk het restaurant wilden overnemen op 1 juli 2020, gooide de corona-periode roet in het eten. Samen met de toenmalige eigenaren besloten we om een jaar langer te wachten. Uiteindelijk werd het restaurant officieel van ons op 1 juli 2021. In het begin waren we met z'n drieën, maar vanaf dit jaar ben ik als enige overgebleven. Gelukkig is mijn vriendin Kirsten sinds deze zomer fulltime in het restaurant komen werken, zij is het nieuwe vaste gezicht van restaurant Fleurian.

Wat inspireerde je om restaurant Fleurian over te nemen?

Mijn geschiedenis met het restaurant gaat al meer dan twaalf jaar terug. Ik begon hier te werken en gedurende die tijd ontwikkelde ik een sterke band met de vorige eigenaren. Het is dus altijd al een speciaal bedrijf geweest voor mij. Huijbergen is ook mijn geboorte- en thuisplaats en ik zou me nooit meer ergens anders heen willen. Het is een plek waar je van moet houden; iedereen kent elkaar en de roddels verspreiden zich razendsnel, maar voor mij is er niets mooiers dan deze hechte gemeenschap.

Kun je ons iets vertellen over de sfeer en het concept van restaurant Fleurian? Wat voor ervaring wil je de gasten bieden?

Het concept van Fleurian is een gezellig dorpsrestaurant. We willen dat onze gasten zich vanaf het moment dat ze binnenkomen thuis voelen. Het is een plek waar je kunt genieten van heerlijke lunch, diner en/of borrel. Onze bediening staat altijd klaar voor een gezellig praatje en onze keuken doet zijn uiterste best om smaakvolle gerechten te serveren.

Wat vind je het leukste aan het runnen van een horecabedrijf?

Als mijn gasten tevreden zijn, dan ben ik dat ook. Het is hard werken, maar wanneer ze met een glimlach vertrekken, weet ik dat het alle inspanningen waard zijn geweest.

Wat voor uitdagingen heb je al moeten overwinnen?

Als zelfstandige ondernemer kom ik voortdurend voor uitdagingen te staan. De coronapandemie bracht veel onzekerheid en veranderingen met zich mee. Ik moest ook omgaan met personeelsproblemen en stijgende inkoopprijzen. Dankzij mijn geweldige team en mijn vastberadenheid geloof ik dat we alle obstakels kunnen overwinnen.

Welke gerechten raad je gasten zeker aan om te proberen?

Bij Fleurian is er voor ieder wat wils. Als je een liefhebber bent van vlees, kan ik je onze super malse Australische bavette echt aanbevelen. Voor de visliefhebbers zijn onze vissalade en gewokte gamba's absolute aanraders. Voor onze vegetarische gasten hebben we ook heerlijke opties, zoals een maaltijdsalade met rode biet en Huijbergse geitenkaas, of een pasta pesto met groentjes.

Heb je speciale aandacht voor lokale producten in het restaurant? Zo ja, welke lokale producten worden gebruikt?

Zeker weten! We hechten veel waarde aan lokale producten. Zo werken we samen met geitenboerderij Costa Cabrita voor onze geitenkaas, van Hooijdonk voor de eieren en Leenaerts voor de verse aardbeien. Wanneer het seizoen daar is, hebben we Brabantse wal asperges van Vos op ons menu staan. We vinden het leuk om lokale ingrediënten te gebruiken en onze gasten de beste smaken uit de regio te bieden.

Gastvrijheid is essentieel in de horeca. Kun je ons een voorbeeld geven van een bijzondere klantenservice-ervaring in jouw restaurant?

Onlangs hadden we een gast die zowel veganistisch als glutenallergisch was. Met zorg stelde we twee opties samen: een vegetarische pasta pesto met tagliatelle van spinazie of een glutenvrije veganistische pannenkoek. Toen ze hoorde dat ze een pannenkoek kon kiezen, lichtte haar gezicht op van blijdschap omdat ze al lange tijd geen pannenkoeken meer had gegeten. Het was echt hartverwarmend om te zien hoe blij en dankbaar ze was. Het zijn zulke momenten die ons werk zo speciaal maken!

Welke rol speelt de lokale gemeenschap in het succes van jouw onderneming en hoe ben je betrokken bij buurtinitiatieven?

We zijn nauw betrokken bij verschillende buurtinitiatieven en spelen een actieve rol in het bestuur van de Huijbergse ondernemersvereniging (HOVER). Met de andere bestuursleden organiseren we jaarlijks de Huijbergse braderie. Bovendien zijn we samen met vriendengroep d'n Baaarg betrokken bij het organiseren van het ‘Huijbergs kampioenschap fierljeppen’, een evenement dat veel mensen uit de omgeving aantrekt.

Hoe belangrijk is duurzaamheid voor Fleurian? En welke specifieke stappen heb je genomen om je zaak duurzamer te maken?

Onlangs zijn er zonnepanelen geïnstalleerd op ons dak, waarmee we het grootste deel van onze stroom opwekken. Bovendien zijn we overgeschakeld van plastic naar kartonnen verpakkingen en streven we ernaar om afval zo efficiënt mogelijk te scheiden.

Ten slotte, wat zijn de plannen voor de toekomst van Fleurian? Zijn er nieuwe projecten of uitbreidingen gepland?

Zoals ik eerder al aangaf, zijn er de afgelopen tijdwat veranderingen geweest. We zijn van drie eigenaren naar één eigenaar gegaan, deze transitie heeft tijd nodig om te landen. Gelukkig heb ik steun van Kirsten, haar inzet en betrokkenheid maken deze overgang veel soepeler. Samen werken we hard aan een succesvolle toekomst voor zowel restaurant Fleurian als cafetaria de Pan. Er is zelfs een nieuwe lunch- en borrelkaart in de maak die binnenkort wordt geïntroduceerd. Ik kijk vol enthousiasme uit naar alles wat de toekomst ons nog gaat brengen.! 😊