Peter heeft zich sinds 1991 met passie toegelegd op de kunst van fietsframebouw. Het begin hiervan dateert uit 1977, toen Peters vader, Sjaak van de Klundert, in een bescheiden schuurtje begon met het maken van stalen frames onder de naam 'Kobus'. Hij creëerde op maat gemaakte stalen frames voor zijn zoons, schoonzoon en andere klanten. In 1980 werd de naam gewijzigd naar Sirocco. Nu, drie decennia later, runnen Peter en zijn vrouw Linda, samen met hun zoon Pim, een succesvolle fietsspeciaalzaak in Woensdrecht.

Wat heeft jullie ertoe aangezet om je te specialiseren in race- en mountainbikefietsen?

We zijn enthousiaste race- en mountainbikers, zowel in het verleden tijdens wedstrijden als nu als hobby. Dit persoonlijke enthousiasme heeft ons gemotiveerd om ons te specialiseren in deze fietsen. We begrijpen wat fietsers willen omdat we het zelf ook willen.

Wat onderscheidt Sirocco van andere fietsspeciaalzaken?

Wat Sirocco uniek maakt, is dat we zelf samengestelde fietsen leveren, van ongelakte frames tot complete fietsen, volledig afgestemd op de wensen van de klant. We gaan tot in het kleinste detail om aan hun behoeften te voldoen. Met meer dan 30 jaar ervaring blijven we de nieuwste ontwikkelingen volgen.

Welke trends en veranderingen hebben jullie de afgelopen 30 jaar meegemaakt in de wereld van race- en mountainbiking?

We hebben de overgang van stalen naar aluminium frames en uiteindelijk naar carbon in 2005 gezien. Momenteel halen we carbon frames uit China, waar we al geruime tijd kunnen vertrouwen op een betrouwbare leverancier. Ook hebben we verschuivingen gezien van mechanisch schakelen naar schijfremmen en van gewoon schakelen naar elektronisch. Trends gaan van 1 tandje voor schakelen naar 12 tandjes en van gewone draadbanden naar tubeless met melk (tegen lekrijden). Zelfs op het gebied van lakken vinden er verandering plaats, van gewone lak naar spectrolak, kleuren die veranderen in de zon.

Kun je ons enkele van de meest populaire producten of diensten van Sirocco op het gebied van race- en mountainbiking noemen?

Met de frames en de service onderscheiden we ons echt. We bieden zelfs de mogelijkheid om glitters op frames te spuiten, alles passen we aan naar de wens van de klant.

Hoe dragen jullie bij aan de lokale gemeenschap en het bevorderen van fietsen in de regio?

We organiseren al 25 jaar een ATB toertocht door de bossen hier in de gemeente. Vorig jaar heeft de jeugd de organisatie overgenomen. Daarnaast sponsoren we lokale wielerclubs en staan we soms in de Zuidwesthoek. Pim heeft zijn eigen YouTube-kanaal, Cycling Professor, waar hij technische filmpjes maakt. Pim heeft ook bijdragen geleverd aan evenementen zoals het WK Cross in Hoogerheide, de Slag om Woensdrecht en het Brabantse Wielerevenement (vrienden van de Koers).

Wat zijn enkele van de uitdagingen waarmee jullie te maken hebben gehad als lokale onderneming in de afgelopen 30 jaar, en hoe hebben jullie die overwonnen?

Uitdagingen kwamen onder andere van de opkomst van internet en grote fietsmerken. Ook het blijven vernieuwen van de materialen van frames. We hebben deze overwonnen door onze eigen koers te blijven varen en ons te specialiseren in ons eigen merk, Sirocco.

Wat zijn jullie toekomstplannen en ambities voor Sirocco? Zijn er nieuwe ontwikkelingen of projecten die we kunnen verwachten?

We blijven de nieuwste ontwikkelingen volgen op het gebied van het frame en willen ons eigen merk, Sirocco, nog meer specialiseren. We gaan vier verschillende type frames voeren, zodat iedereen naar eigen keuze en comfort kan kiezen. Onze showroom wordt momenteel aangepast om meer kleuren en modellen te kunnen laten zien. We hebben een grote klantenkring en daar doen we ook het nodige onderhoud en beurtjes voor.