De inhoud is geladen.

Verkiezing leden van het Europees Parlement 2024

Verkiezing leden van het Europees Parlement 2024

Op 6 juni 2024 kunt u stemmen voor de verkiezingen voor de leden van het Europees Parlement. Heeft u vragen over de verkiezingen? Stel deze dan aan Team Verkiezingen via verkiezingen@woensdrecht.nl

Opkomst

9:00497 (2,99%)
12:002.169 (13,03%)
15:003.465 (20,91%)
18:004.781 (28,86%)
21:006.591 (39,78%)

Er zijn 16.569 kiesgerechtigden.

Europees Parlement... Wat houdt dat in?

Het Europees Parlement is het enige rechtstreeks verkozen transnationale parlement ter wereld. De leden van het Europees Parlement vertegenwoordigen de belangen van de EU-burgers op Europees niveau.

In juni 2024 zullen in totaal 720 leden van het Europees Parlement worden gekozen, 15 meer dan bij de vorige verkiezingen. In 2024 worden in Nederland 31 Europarlementariërs verkozen. Dit zijn er vijf meer dan bij de Europese verkiezingen van 2019. Deze verhoging komt door het tussentijds uittreden van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie en doordat de Nederlandse bevolking is gegroeid.

Personen die zich kandidaat willen stellen voor de Europese verkiezingen moeten zich op 23 april 2024 registreren bij de Kiesraad. Hierna kan je op de website van de Kiesraad alle kandidatenlijsten inzien. Ook kan je na 23 april 2024 op de websites van deelnemende politieke partijen een lijst van hun definitieve kandidaten vinden.

Waar is mijn stemlokaal?

Er zijn acht stemlokalen in de gemeente Woensdrecht. Wilt u weten waar u kunt stemmen? Kijk dan op:

Waar is mijn Stemlokaal.nl

Informatie betreft de toegankelijkheid van de stembureau's.

Onze stemlokalen

  • Gemeentehuis, Hoogerheide
  • Appartementencomplex Lucashof, Hoogerheide
  • Dorpshuis 't Blickvelt, Woensdrecht
  • MFC De Drieschaar, Ossendrecht
  • Hotel Dekkers, Ossendrecht
  • MFC De Biezen, Putte
  • MFC De Kloek, Huijbergen
  • Gemeentewerken Woensdrecht, Hoogerheide

Uitslag

Hier volgen de uitslagen van de Europees Parlementsverkiezing in de Woensdrecht. Er wordt in onze gemeente decentraal geteld. Dit betekent dat op donderdagavond in het stemlokaal de stemmen geteld worden. De volgende dag worden deze uitslagen gecontroleerd door het gemeentelijk stembureau (GSB). Als er reden voor is, wordt een stembureau nog eens geteld en de uitslag aangepast. Daarna wordt de uitslag voor de hele gemeente berekend. Voor de stembureaus waar de uitslag is aangepast, is een extra document gepubliceerd. In deze documenten ziet u alleen de cijfers die veranderd zijn tijdens de eerste zitting van het GSB. Om de nieuwe uitslag te zien, moet u zowel de originele uitslag als de aanpassingen bekijken. Ziet u een fout in de uitslag van een stembureau of in de uitslag van de hele gemeente? Meld dit dan voor maandag 17 juni 11.00 uur via de website van de Kiesraad aan het Centraal Stembureau. Dan kan de fout onderzocht worden.

Melding aan centraal stembureau

Steffie legt uit

Steffie legt in een video uit wat de verkiezingen zijn en hoe stemmen werkt. Op de website wordt door Steffie uitgelegd wat voor werk zij doen en waarom het belangrijk is dat er voor gestemd wordt. Vervolgens legt zij uit hoe stemmen werkt. Tot slot kan je ook oefenen door Steffie te helpen met stemmen.

Naar hoewerktstemmen.nl

Banner Steffie uitleg verkiezingen stemmen