Samen maken we Woensdrecht groener en watervriendelijker

De weersomstandigheden veranderen. Door klimaatverandering gaat het harder regenen, zullen perioden van droogte toenemen en neemt de biodiversiteit af. Gemeente Woensdrecht werkt samen met inwoners en ondernemers aan mooie groene kernen. Door onnodige verharding te verwijderen, bomen te planten en regenwater in de bodem te laten zakken worden effecten van klimaatverandering opgevangen en worden kernen aantrekkelijker om te wonen, werken en recreëren.

Subsidieregeling

Er kan subsidie verkregen worden op diverse maatregelen die voor meer groen of een betere omgang met water zorgen. De criteria en vergoedingen zijn in de subsidietabel opgenomen.

Vraag aan

Naar de subsidieregeling

Naar de subsidietabel

Regentonactie

Ter promotie van de subsidieregeling organiseren we nu eenmalig een regentonactie. Een regenton zorgt ervoor dat een deel van het regenwater opgevangen wordt en niet in het riool terecht komt. Daarnaast heb je in droge perioden een waterbuffer voor de planten in je tuin. Het vermindert dus de belasting op het riool, maar je bespaart ook water.

Deze actie wordt binnenkort weer opgestart! Vanaf 20 mei 2025 kan er weer een regenton worden aangeschaft.

Klimaatcafé

Op 2 juni 2025 organiseren we een klimaatcafé. Diverse interessante sprekers leggen uit welke maatregelen u kunt nemen in uw eigen tuin om meer biodiversiteit te krijgen én hoe u uw tuin bestendiger maakt tegen langere periode van hitte en hevigere regenval. Ook geven we meer uitleg over de verschillende subsidiemogelijkheden.

De sprekers zijn:

  • Sander Braat van Braat Groenbeleving over groene daken
  • Journaliste Katja Staring: plantaardig publicist, boekauteur en online actief over groene inspiratie

U bent van harte welkom op maandag 2 juni van 19.30-21.30 uur in de raadzaal van het gemeentehuis. 
van 19.30-21.30 uur in het gemeentehuis (raadzaal). Deelname is gratis en geheel vrijblijvend, maar in verband met de voorbereiding stellen we het wel op prijs als u uw komst even van te voren aangeeft via: klimaatadaptatie@woensdrecht.nl

Tuintegels eruit, groen erin!

Het verwijderen van onnodige verharding in tuinen is zinvol tegen hitte omdat stenen opwarmen, levert een bijdrage aan het voorkomen van wateroverlast doordat minder regenwater op de riolering loost en helpt om droogte tegen te gaan doordat regenwater makkelijker de grond in kan zakken. En als er nog niet genoeg redenen zijn om tegels te verwijderen: Een groene tuin hartstikke mooi! Bovendien kunt u hier subsidie voor krijgen (zie bovenstaande tabel) wanneer u deze vervangt door groen of halfverharding.

Geveltuin aanleggen

Een geveltuintje zorgt voor minder wateroverlast bij hevige regen, maar draagt ook bij aan een stukje groen en biodiversiteit in de straat. In de gemeente Woensdrecht mag u zelf een geveltuintje aanleggen (zie de spelregels) en u kunt er bovendien subsidie op krijgen. 

Bekijk de spelregels

Adopteer een stukje openbare ruimte!

Wil je samen met de buurman het pleintje voor de deur vergroenen en onderhouden? Wil je samen met de overbuurman de groenvakken onder bomen aanplanten? Wil je als ondernemer een geveltuin aanleggen in de openbare ruimte?

Er zijn verschillende mogelijkheden om als inwoner of ondernemer mee te helpen aan de vergroening van de openbare ruimte. Afhankelijk van de locatie worden de mogelijkheden bekeken en afspraken over aanleg en onderhoud gemaakt. Dien je idee in via subsidies@woensdrecht.nl.