De VriendenLoterij Open Monumentendag wordt jaarlijks georganiseerd door lokale comités en het landelijk bureau Open Monumentendag, in samenwerking met de VriendenLoterij. Met dit evenement willen wij gezamenlijk de aandacht voor de monumenten vergroten door dit bijzondere Nederlands cultureel erfgoed toegankelijk te maken en te behouden voor een breed publiek.

Vorig jaar werd die dag voor het eerst sinds jaren ook weer in de gemeente Woensdrecht georganiseerd – een van de uitingen van de hernieuwde aandacht van de gemeente voor haar cultureel erfgoed. Dat smaakte naar meer; dus ook in 2023 kreeg het plaatselijk comité de vraag om deze dag weer te organiseren.

Ten opzichte van vorig jaar missen wij de Vijverhoeve (vanwege privé-omstandigheden) en de Volksabdij (omdat die wordt aangepast voor opvang van vluchtelingen). Maar dat gemis wordt gelukkig goedgemaakt door een vijftal nieuwe deelnemers.
Ook dit jaar ontbreken helaas nog wel de kernen Woensdrecht en Putte. Maar inmiddels zijn daar al wel afspraken over voor 2024 – dus wij blijven hopen! 
Intussen geeft dit vijftiental u toch een goed en gevarieerd beeld van wat onze gemeente aan monumentaal moois te bieden heeft. En in volgende jaren hopen we u opnieuw te mogen ontvangen, met nóg meer monumenten en een nóg aantrekkelijker programma.

Het organiserend comité wenst u veel plezier bij het ontdekken van ons Woensdrechts cultureel erfgoed!