Over Woensdrecht
De gemeente Woensdrecht bestaat uit vijf dorpen: Hoogerheide, Woensdrecht, Huijbergen, Ossendrecht en Putte. In ieder dorp is er mooie natuur, horeca en accommodatiegelegenheid. De ligging van de gemeente is gunstig, want u bent zo in steden als Bergen op Zoom of Antwerpen (België), maar ook dichtbij de Zeeuwse kust.
Natuur
Brabantse Wal
Kenmerkend voor de gemeente Woensdrecht is de Brabantse Wal, een zandplateau dat zich, in het uiterste westen van de provincie Noord-Brabant, uitstrekt van de Belgische grens in het zuiden tot aan Steenbergen in het noorden en tot de Wouwse Plantage in het oosten. Het gebied valt op door een grote verscheidenheid in landschappen. De overgangen van klei naar zand, van bos naar heide en van droog naar nat maken het een uniek gebied. Bijzonder is het natuurlijke hoogteverschil; de steilrand verschijnt op de grens met België vlakbij Ossendrecht in het landschap, klimt bij Hoogerheide en Woensdrecht naar +20 m NAP, wordt lager bij Bergen op Zoom en Halsteren en verdwijnt bij Kladde (gemeente Steenbergen) in de ondergrond.
De grote verscheidenheid in landschapstypen biedt de Brabantse Wal een leefgebied aan verschillende soorten planten en dieren.
Grenspark Kalmthoutse Heide
De zuidkant van de Brabantse Wal maakt deel uit van Grenspark Kalmthoutse Heide. Het Grenspark dankt zijn naam aan de landsgrens tussen België en Nederland die dwars door het gebied loopt. Aan weerszijden van de Belgisch-Nederlandse grens ligt een aaneengesloten brok natuur van bijna 60 km². Trek het gebied in en volg een van de vele routes om eindeloos veel te beleven en te ontdekken. Het Grenspark is op meerdere plaatsen vrij toegankelijk, maar de uitgelezen toegangspoorten zijn:
- De Volksabdij (te Ossendrecht),
- Hemelrijk (te Essen),
- Ravenhof/Moretusbos (te Putte/Stabroek) en
- De Vroente (te Kalmthout).
Geschiedenis
Historische figuren
Ossendrecht heeft in het verleden twee bijzondere inwoners gehad. Prinses Paulina is het kleinste meisje dat ooit geleefd heeft en hierdoor beroemd is geworden. U vindt een kunstwerk van haar in Ossendrecht en in streekheemmuseum Den Aanwas komt u meer te weten over haar leven. Een andere historische bekendheid is Zr. Marie Adolphine. Zij is in het jaar 2000 heilig verklaard. In Ossendrecht kunt u de 4 kilometer lange wandelroute ‘Het paadje van Kaatje’ lopen, die u langs diverse belangrijke punten uit haar leven voert.
Tweede Wereldoorlog
Woensdrecht en omgeving was, vanwege de ligging bij de Antwerpse haven, tijdens de tweede wereldoorlog een strategisch punt. In de slag om de schelde, een van de grootste operaties tijdens de tweede wereldoorlog, hadden Britse, Canadese en Poolse troepen de opdracht om de Westerschelde, de toegangsweg naar Antwerpen, te veroveren op de Duitsers. In het najaar van 1944 was dit gebied toneel van een ongekende strijd, namelijk de slag om Woensdrecht. Om stil te staan bij deze strijd zijn er in de gemeente Woensdrecht diverse oorlogsmonumenten te vinden. In Ossendrecht bevindt zich ook een oorlogsmuseum: www.oorlogsmuseumossendrecht.nl.
Daarnaast bestaat er de fietsroute “Slag om Woensdrecht” (langs bunkers en historische plekken) en zijn er ook locaties van de internationale herdenkingsroute “Liberation Route Europe” in onze gemeente te vinden.
Luchtvaart
De gemeente Woensdrecht kent een lange vliegtuighistorie. Al meer dan 75 jaar is hier een landingsbaan en een vliegbasis. Van de 9.000 arbeidsplaatsen die de gemeente kent zijn er maar liefst 3.000 gerelateerd aan vliegtuigonderhoud.
In april 2019 werd het museum ‘Wings over Woensdrecht’ geopend. De collectie omvat het erfgoed van de gezamenlijke luchtvaartactiviteiten van de bedrijven die op Aviolanda gevestigd zijn en waren en van de vliegbasis Woensdrecht.
Meer informatie: www.wings-over-woensdrecht.nl