Col. Whitakerplein
Op 23 september 2015 kreeg dit plein de naam Col. Whitakerplein. We eren hiermee de Canadese Brigadier William Denis Whitaker (1915-2010) voor zijn rol in onze bevrijding.
William Denis Whitaker
Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog kreeg deze in Toronto (Canada) opgegroeide en aan het Royal Military College of Canada, opgeleide officier de oproep zich te melden bij de Royal Hamilton Light Infantry. In de zeer tot de verbeelding sprekende ‘Slag om Dieppe’ (Frankrijk) in augustus 1942, een soort generale repetitie voor D-Day bijna twee jaar later, wist hij zich als kapitein al te onderscheiden en kreeg hij een Distinguished Service Order (DSO). In februari 1945 werd hem wegens betoonde dapperheid in de Slag om het Rijnland, een tweede DSO opgespeld, waardoor hij wat later kon uitgroeien tot brigadegeneraal in het Canadese leger. In 1951 nam hij ontslag uit het leger, om opnieuw uit te gaan blinken. Onder andere als zakenman en auteur (samen met zijn vrouw Shelagh). Hij stierf op 86-jarige leeftijd in Oakville, Ontario (Canada).
De bevrijding van Woensdrecht
Toen de eerste Canadese aanvalsgolf tussen zaterdag 7 oktober 1944 en Black Friday 13 oktober 1944 jammerlijk mislukte, met veel verliezen, groeven de Duitsers zich letterlijk in, in de heuvels ten noorden van de Dorpsstraat van Woensdrecht. Luitenant-kolonel Whitaker kreeg toen de opdracht om binnen 48 uur een frontale aanval op het dorp Woensdrcht te organiseren.
In twee dagen overleg, op 14 en 15 oktober, organiseerde Whitaker zijn aanval. Het verlaten gemeentehuis in Hoogerheide vormde zijn hoofdkwartier. Bijna alle inwoners van Woensdrecht waren op 14 en 15 oktober zo verstandig geweest te vluchten op aandringen van het Rode Kruis, pastoor Stallaert én van sommige Duitsers, die wisten wat voor artillerievuur aan de aanval van Whitaker vooraf zou gaan. In de vroege ochtend van maandag 16 oktober 1944 om 3.30 uur gaf Whitaker het startteken om vanaf de Onderstal en Marktje noordwaarts op te trekken. Om 6.15 uur in de ochtend betrok hij de boerderij van de familie Van Beek aan de Dorpsstraat in Woensdrecht en richtte daar zijn volgende commandopost in. De gevechten waren hevig en de verliezen waren enorm. De strijd werd wel gewonnen en op 21 oktober was Woensdrecht bevrijd, het buitengebied volgde een aantal dagen later.