Tijdens de nieuwjaarsreceptie op 2 januari 2023 is de Woensdrecht Waarderingsprijs 2022 uitgereikt. Dit jaar zijn er drie winnaars: Stichting Lichtstoet Woensdrecht, Buurtvereniging De Straat en mevrouw Jesri met haar gezin.

Woensdrecht waarderingsprijs

Sinds 2020 kent de gemeente Woensdrecht een waarderingsprijs. Voorheen heette dit de Woensdrecht Promotieprijs (die in 2004 in het leven is geroepen). Vanwege corona konden er maar weinig promotionele activiteiten ontwikkeld worden en daarom zijn we in 2020 overgegaan op de Woensdrecht waarderingsprijs. De waarderingsprijs moet gezien worden als een waardering of aanmoediging voor een persoon, vereniging of bedrijf uit onze gemeente die door een bijzondere prestatie of actie in beeld is gekomen in dat jaar. De commissie Woensdrecht Waarderingsprijs 2022 bestaat uit burgemeester Adriaansen, twee raadsleden (René Adriaansen en Wendy de Koning-Bogers) en een inwoner (Wil de Jong). Zij hebben gemeend dat er uit alle nominaties drie winnaars de Woensdrecht Waarderingsprijs 2022 verdienen. Het college van burgemeester en wethouders heeft dit advies overgenomen. Volgens traditie werd de Woensdrecht Waarderingsprijs 2022 tijdens de nieuwjaarsreceptie uitgereikt.

Buurtvereniging De Straat (werkgroep Herdertjestocht)

Buurtvereniging de Straat uit Woensdrecht heeft de Woensdrecht waarderingsprijs 2022 ontvangen vanwege de Herdertjestocht die zij 20 jaar lang georganiseerd hebben. De werkgroep die er altijd voor zorgde dat het kerstverhaal uitgebeeld werd, bestaat uit Theo en Lia Kuijlen, Louis en Lena Minnebach, Rudy en Lia Lakwijk en Marco en Monique de Nijs. Helaas is de Herdertjestocht op 18 december 2022 de laatste keer geweest dat dit evenement georganiseerd werd, omdat er geen opvolging voor het huidige bestuur gevonden kon worden. Omdat het spektakel altijd veel tijd heeft gekost (zowel in de voorbereiding als in de afbraak) en er vele bezoekers op afkwamen, heeft de commissie gemeend dat zij de Woensdrecht Waarderingsprijs 2022 verdienen.

Stichting Lichtstoet Woensdrecht

Net als de Herdertjestocht bestaat de Lichtstoet al twee decennia in onze gemeente. Ieder jaar wordt dit evenement in een ander dorp georganiseerd en rijden er ’s avonds met lichtjes versierde carnavalswagens door de straten. Op dit gezellige spektakel komen altijd veel bezoekers af, van zowel binnen als buiten de gemeente Woensdrecht. Afgelopen jaar werd de grootste lichtstoet tot nu toe georganiseerd, met ruim twintig deelnemende wagens. Vanwege het 775 jaar bestaan van Putte werd de lichtstoet in 2022 in Putte georganiseerd en werd het een internationale editie. Aan beide zijden van de grens werd het evenement enorm druk bezocht. Reden te meer om de Woensdrecht Waarderingsprijs 2022 toe te kennen aan Stichting Lichtstoet Woensdrecht.

Mevrouw Jesri en haar gezin

De vluchtelingencrisis in Nederland speelde een grote rol in 2022. Vanwege onvoldoende reguliere opvangplekken voor vluchtelingen werden gemeenten gevraagd in crisisnoodopvang te voorzien. Toen Woensdrecht in augustus 2022 vluchtelingen opving in de sporthal van het gemeentehuis, stonden Nemeh Jesri, haar man en kinderen als een van de eerste vrijwilligers klaar om te helpen. Zij waren hier daarna bijna dagelijks aanwezig. Omdat zij zelf afkomstig zijn uit Syrië, weten zij wat veel van deze mensen doorstaan hebben. Heel wat uren stonden zij klaar om te vertalen, maar ook met allerlei alledaagse zaken te helpen. De spelcomputer van de kinderen werd bijvoorbeeld beschikbaar gesteld om jonge vluchtelingen afleiding te bieden.

Dochter Rahaf heeft via deze weg zelfs werk gevonden bij het Rode Kruis om vluchtelingen te helpen. Regelmatig is zij nu in de crisisnoodopvanglocatie in Putte te vinden. We zijn trots op dit gezin en waarderen hun integratie in en enorme inzet voor de Woensdrechtse samenleving. De commissie heeft hen dan ook de Woensdrecht Waarderingsprijs 2022 toegekend.