Als onderdeel van een innovatieve regionale aanpak om de verkeersdrukte te verminderen en de leefbaarheid in de regio te verbeteren, gaat de gemeente Woensdrecht actief aan de slag met fietsstimulering. Niet alleen de gemeente Woensdrecht start hiermee, vanuit de regionale samenwerking zullen ook omliggende gemeenten deelnemen aan het project.

Rol voor werkgevers

Binnen de samenwerking wordt een aantal praktische en concrete acties voor werkgevers geïntroduceerd, waardoor zij een leidende rol kunnen spelen in de transitie naar duurzamere mobiliteitsoplossingen. De focus ligt op het stimuleren van het fietsgebruik onder werknemers om zo bij te dragen aan het verminderen van verkeersdrukte en de uitstoot van schadelijke stoffen. Dit initiatief ondersteunt de bredere duurzaamheidsdoelstellingen van zowel de gemeente als de regio als geheel.

Medewerkers op de fiets

Naast kennis en advies voor werkgevers, is het daadwerkelijk activeren van medewerkers een belangrijk speerpunt. Werkgevers kunnen bijvoorbeeld een gratis e-bike probeeractie aanvragen. Bij deelname krijgen zij acht weken lang een aantal e-bikes te leen. Deze elektrische fietsen worden ter beschikking gesteld aan werknemers, zodat deze het ‘fietsforenzen’ kunnen proberen. Een bijbehorende communicatie toolkit ontzorgt de werkgever en enthousiasmeert werknemers om de woon-werkrit op een andere manier te ervaren. Er is plek voor tientallen werkgevers en honderden forensen. 

Wethouder Thierry de Heer nodigt lokale werkgevers uit om deel te nemen aan dit initiatief: “Als fiets- en wielergemeente stimuleert de gemeente Woensdrecht dit plan van harte. Fietsen zorgt niet alleen voor minder verkeersdrukte, het bevordert ook de gezondheid en het welzijn van werknemers. Bovendien draagt het bij aan een beter milieu en een leefbare omgeving. Met tal van voordelen is het stimuleren van fietsgebruik een win-win voor zowel werkgever als werknemer!” 

Regio West-Brabant (RWB) heeft Ons Brabant Fietst opdracht gegeven om uitvoering te geven aan dit project. Deze maatschappelijke organisatie is een initiatief van de provincie Noord-Brabant. Ze heeft als doel gedragsverandering te bewerkstelligen onder de inwoners zodat zij vaker de fiets pakken. En dan vooral naar het werk.