Gefeliciteerd! Jullie gaan trouwen of willen een geregistreerd partnerschap aangaan.

Op deze pagina lees je in de diverse onderdelen wat je moet regelen, wat de mogelijkheden zijn en wat het kost als jullie willen trouwen in de gemeente Woensdrecht.

Zijn er vragen of heb je iets niet kunnen vinden? Dan kan je een afspraak met ons maken voor een informatief voorgesprek. Je belt dan onze servicelijn op 140164. Wil je graag dat de medewerker van de burgerlijke stand je belt, dan kan je dit aangeven op ons contactformulier(externe link).

Wat moet ik doen?

Om de mooiste dag van jullie leven goed voor te bereiden hebben wij informatie nodig.

Het allerbelangrijkst is dat jullie als eerste de voorkeursdatum doorgeven bij de gemeente. Gebruik daarvoor het meldingformulier of bel met 140164.

In het formulier Melding voorgenomen huwelijk geven jullie een voorkeursdatum aan. Na het invullen en versturen van het formulier neemt de gemeente altijd contact op en zal de huwelijksdatum bevestigd worden. Daarna kunnen jullie verder zaken gaan regelen.

Let op: het invullen van dit formulier kan maximaal 1 jaar en minimaal 2 weken voorafgaand aan jullie huwelijksdag.
Houd bij het invullen de DigiD-inloggegevens van beide partners bij de hand en mee te sturen bijlagen als (kopie) legitimatiebewijzen van jullie zelf en de getuigen.

Direct regelen - melding voorgenomen huwelijk / geregistreerd partnerschap

Wat heb ik nodig?

 • Geldig identiteitsbewijs van jou en je partner
 • Kopie van de geldige identiteitsbewijzen van jullie getuigen
 • Het ingevulde formulier melding voorgenomen huwelijk

Hoe werkt het?

Met een ambtenaar van de burgerlijke stand bespreken jullie onder andere:

 • wat voor soort ceremonie jullie wensen;
 • de trouwlocatie (alleen mogelijk bij een ceremonieel huwelijk);
 • welke trouwambtenaar jullie voorkeur heeft. Dit kan alleen bij een ceremonieel huwelijk;
 • wie de getuigen zijn tijdens de ceremonie (Indien het voor jullie niet mogelijk is om getuigen zelf te regelen is het mogelijk om getuigen van de gemeente te vragen. Hier zijn wel kosten aan verbonden);
 • of jullie een trouwboekje willen;
 • wat de kosten zijn.

In de gemeente Woensdrecht zijn er drie verschillende vormen van een huwelijksceremonie:

1. Ceremonieel huwelijk / geregistreerd partnerschap

Van maandag tot en met donderdag (tussen 09.00 en 17.00 uur) en op vrijdag (tussen 09.00 en 21.00 uur) is een uitgebreide ceremonie inclusief gastvrouw, muziek en persoonlijke invulling op onze trouwlocaties mogelijk. Jullie kunnen een voorkeur voor een trouwambtenaar aangeven. Op zaterdag (tussen 09.00 en 17.00 uur) is ook mogelijk tegen een iets hoger tarief.

2. Formeel huwelijk / geregistreerd partnerschap

Van maandag tot en met donderdagmiddag (tussen 13.30 en 17.00 uur) kunnen jullie kiezen voor een korte, standaard ceremonie (geen persoonlijke invulling mogelijk). Locatie: de trouwzaal. De gemeente wijst een trouwambtenaar aan.

3. Gratis huwelijk / geregistreerd partnerschap

Op maandag en dinsdagochtend (om 08.45 uur) is het mogelijk gratis te trouwen in de spreekkamer van burgerzaken. Hierbij worden alleen de formele handelingen verricht, er is geen persoonlijke invulling mogelijk. De gemeente bepaalt wie de ambtenaar van de burgerlijke stand is.

Hoeveel kost het?

De tarieven voor 2023 zijn als volgt:

Huwelijksvoltrekking / geregistreerd partnerschap op het gemeentehuis

 • Ceremonieel huwelijk / geregistreerd partnerschap: - € 468,-- (maandag tot en met donderdag tussen 9.00 en 17.00 uur en op vrijdag tussen 9.00 en 21.00 uur), - € 706,-- (zaterdag en door de overheid vastgestelde vrije dag van 9.00 – 17.00 uur).
 • Korte formele huwelijksceremonie/ geregistreerd partnerschap: - € 189,-- (maandag tot en met donderdag van 13.30 tot 17.00 uur).
 • Gratis huwelijk/geregistreerd partnerschap - gratis (maandag- en dinsdagmorgen om 8.45 uur)

Huwelijksvoltrekking / geregistreerd partnerschap op een trouwlocatie

 • € 706,-- indien op maandag tot en met donderdag tussen 9.00 en 17.00 uur en op vrijdag tussen 9.00 en 21.00 uur.
 • € 937,-- indien op zaterdag tussen 9.00 en 17.00 uur.
 • Naast de leges voor de huwelijksvoltrekking, is het mogelijk dat de locatie kosten in rekening brengt voor bijvoorbeeld het gebruik van de ruimte.

Let op! Voor een annulering of wijziging van een reeds aangemeld huwelijk / geregistreerd partnerschap wordt € 21,50 in rekening gebracht, óók bij een gratis huwelijk.

Trouwboekje

€ 39,30 voor een trouwboekje / partnerschapsboekje bedragen bij alle vormen van huwelijksvoltrekking.

Getuigen (via de gemeente)

€ 21,50 per persoon.

Aanvullende info

Wonen jullie beiden buiten Nederland en heeft in ieder geval een van jullie de Nederlandse nationaliteit? Dan doe je de melding bij de gemeente Den Haag(externe link).

Naamgebruik

Wilt u de naam van uw echtgeno(o)t(e) of uw partner gebruiken na het huwelijk of geregistreerd partnerschap? Gebruik dan apart het digitale formulier naamgebruik als u woonachtig bent in de gemeente Woensdrecht. U heeft hierbij uw DigiD gegevens nodig.

Woont u in een andere gemeente dient u hier van melding te doen bij de betreffende gemeente.

Aandachtspunten

Bij een ceremonie op het gemeentehuis in Hoogerheide wijzen we je graag op de volgende zaken:

 • Het vriendelijke verzoek om de bruidsauto na het starten van de ceremonie door een chauffeur op de parkeerplaats te laten parkeren en tegen het einde van de ceremonie weer bij de ingang te laten plaatsen (dit is echt een dringend advies omdat de mogelijkheid aanwezig is dat bij geconstateerde olievlekken een rekening volgt).
 • Is het verboden om na afloop rijst te strooien (vanwege uitglijgevaar).
 • Is het verboden om confetti of ander (gekleurd) materiaal te strooien, tenzij dit door de aanwezigen zelf na afloop wordt opgeruimd.

Meer achtergrond over het huwelijk / geregistreerd partnerschap op de website van de Rijksoverheid(externe link).

Regels bij huwelijken, geregistreerde partnerschappen en omzettingen (2020)

Voor huwelijken, geregistreerde partnerschappen en omzettingen zijn er door bugemeester en wethouders van de gemeente Woensdrecht regels vastgesteld in 2020.

Naar de thema-website van de gemeente met alle informatie over trouwen / geregistreerd partnerschap

Dagen waarop trouwen niet mogelijk is

In de gemeente Woensdrecht kunnen géén huwelijksvoltrekkingen of partnerschapsregistraties plaatsvinden op zondagen en algemeen erkende feestdagen. Op alle overige dagen is dat wel mogelijk, tenzij het college anders besluit.

Bovendien kan er in Woensdrecht niet getrouwd worden op:

 • Zaterdag, maandag en dinsdag met Carnaval
 • Goede Vrijdag (de vrijdag voor Pasen)