Hoe gaan oplichters te werk, hoe voorkomt u dat u opgelicht wordt en wat doet u als het u toch overkomt? Elke dinsdag in april verschijnt er een nieuw filmpje over, dat wij delen op onze website en via Facebook. Ook op deze pagina delen wij de informatie.
 

Spoofing

Bij spoofing wordt er een trucje gebruikt om een andere identiteit aan te nemen. Spoofing betekent letterlijk 'nabootsen'.

Hoe gaat een oplichter te werk?

De oplichter kan zich telefonisch voordoen als iemand van je bank. Het telefoonnummer manipuleert hij, waardoor ook daadwerkelijk het telefoonnummer van de bank op jouw telefoon verschijnt. De oplichter zegt dat er wat mis is met je betaalrekening of bankaccount en vraagt je om geld over te maken naar een zogenaamde kluisrekening of veilige rekening. Ook kan de oplichter vragen om privé- of inloggegevens.

Wat kunt u zelf doen?

  • Let op: Banken vragen nooit om geld over te maken naar een andere rekening.
  • Let op: Banken vragen nooit om persoonlijke gegevens.
  • Daarom: Verbreek de verbinding als je het niet vertrouwt.
  • Zoek zelf het telefoonnummer op van de instantie of bank en doe navraag.

Ben je toch slachtoffer geworden?

Ben je onverhoopt slachtoffer geworden? Doe dan altijd aangifte of melding bij de politie.

Veel mensen schamen zich nadat zij slachtoffer zijn geworden van oplichting, dat hoeft absoluut niet. Deze criminelen gaan heel geraffineerd te werk. Ze maken misbruik van het vertrouwen dat je hebt in een familielid of bekende. Iedereen kan slachtoffer worden.

Meer informatie en tips

Kijk voor meer tips over veilig internetten op www.Veiliginternetten.nl. En voor meer informatie over veilig bankieren op www.Veiligbankieren.nl.